Actievoerders van Animal Rebellion krijgen geen straf voor bezetting ZLTO-gebouw

20 januari 2021 om 22:21 • Aangepast 21 januari 2021 om 11:21
nl
De politierechter heeft elf leden van actiegroep Animal Rebellion veroordeeld voor lokaalvredebreuk voor het bezetten van het ZLTO-gebouw in Den Bosch. Vanwege bijzondere omstandigheden krijgen de activisten echter geen straf opgelegd.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Een groep activisten kwam op 21 september het gebouw van ZLTO in Den Bosch binnen. De demonstranten eisten dat ZLTO de verantwoordelijkheid neemt voor schade die de veehouderij veroorzaakt en eisten een gesprek met de voorzitter van de boerenorganisatie. De demonstranten, die zich binnen hadden vastgeketend en weigerden te vertrekken, werden opgepakt.

Inperking grondrecht
De groep is schuldig bevonden aan lokaalvredebreuk. Volgens de politierechter is dit een relatief licht vergrijp. Daarnaast zijn er bijzondere omstandigheden waarom geen straf is opgelegd. "Door de aanhouding werd hun grondrecht van demonstratie ingeperkt", sprak de rechter uit. "De verdachten hebben op een ordelijke wijze gebruik gemaakt van het demonstratierecht. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan en er is niets beschadigd. "

Bij het bepalen van de straf keek de rechtbank verder naar een aantal bijzondere omstandigheden. Zo zijn de verdachten lang vastgehouden op het politiebureau en moesten zij daarbij hun telefoons inleveren, die ze pas na langere tijd terugkregen. Ook mochten zij gedurende drie maanden niet in de buurt komen van het ZLTO-gebouw. Dat is volgens de rechtbank een verdere inperking van hun grondrecht.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.