Video

Miljoenenproductie in de Koepelgevangenis tijdens corona: ZODIAC de Musical

21 januari 2021 om 20:30 • Aangepast 22 januari 2021 om 14:58
nl
Lef kun je de Bredase producent Peet Nieuwenhuijsen niet ontzeggen. Midden in coronatijd kondigt hij een miljoenenproductie aan: ZODIAC, een musical over de sterrenbeelden. Alle theaters zijn nog dicht, maar in mei moet hij in première, in de Koepelgevangenis in Breda.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Voor het eerst ontvangt Nieuwenhuijsen donderdagmiddag journalisten in de Koepelgevangenis voor een indruk van wat het moet gaan worden. Middenin de enorme centrale hal wijst hij naar boven: “Deze koepel wordt straks een heel groot planetarium. Hier zitten we we via projecties naar een open heelal te kijken.”

Beeld: ZODIAC de Musical
Beeld: ZODIAC de Musical

Áls de beperkingen straks worden opgeheven, kan de voorstelling binnen de anderhalvemeter-samenleving moeiteloos worden neergezet. Er komen vier grote tribunes, die elk de naam krijgen van één van de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht. Daarop kunnen zes- tot zevenhonderd mensen zitten. Zonder coronamaatregelen zelfs 1400. Maar ja: dan moeten die beperkingen dus wel van tafel. “Dat is een risico”, geeft Nieuwenhuijsen toe. Maar dat hebben we met de fondsen genomen.”

“Mocht het doorschuiven, dan schuift ’t publiek mee.”

ZODIAC komt tot stand met hulp van provincie, gemeente en vele fondsen die er geld in steken. Het ging van start met een crowdfundingactie, die in twee uur tijd een half miljoen bij elkaar bracht. De kaartverkoop is geopend, maar de kopers krijgen te maken met een coulant ticketbeleid, belooft de producent: “Mocht het doorschuiven, dan schuift ’t publiek mee.” De startdatum is al een keer verplaatst. Eigenlijk zou ZODIAC vanaf april te zien zijn, dat wordt nu mei.

“Nou ja, het is nog 3,5 maand”, zegt Nieuwenhuijsen optimistisch. “Dus wij hopen dat de cijfers en aantallen verbeteren. We weten zeker dat ze terugkomen, de betere tijden. We weten ook, uit alle reacties, dat er een enorme behoefte is bij het publiek. Iedereen wil eropuit en wil iets bijzonders zien. En helemaal bijzonder dat we zoiets zo dicht bij huis in Breda kunnen organiseren.”

Ook Dominique de Bont uit Waalwijk staat te popelen. Ze wordt één van de spelers. Ze is pas afgestudeerd als musicalacteur en deed al ervaring op in de musical Fun Home.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!