'Dit is crimineel gedrag', minister Grapperhaus veroordeelt relschoppers en prijst politie

24 januari om 18:51 • Aangepast 1 februari om 15:41
Minister Ferd Grapperhaus (archiefbeeld: Omroep Brabant).
Minister Ferd Grapperhaus (archiefbeeld: Omroep Brabant).
Burgemeesters en politie hebben zondag terecht hard opgetreden tegen relschoppers. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageerde hiermee op de ongeregeldheden en opstootjes op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen zondag demonstraties tegen coronamaatregelen uit de hand en greep de politie hard in. Nog steeds is het in Eindhoven onrustig.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens Grapperhaus heeft de onrust niets te maken met demonstreren tegen het coronabeleid, maar gaat het om crimineel gedrag.

'Crimineel gedrag'
"Dit weekend is het in verschillende plaatsen in Nederland onrustig geweest. Schokkende beelden van rellen, plunderingen en brandstichting gaan rond. Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag. Mensen die bewust politie, ME, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden."

Grapperhaus vindt dat de gebeurtenissen 'in schril contrast staan met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, zaterdagavond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar'.

Mensen die geweld plegen tegen agenten en andere hulpverleners kunnen een zwaardere straf tegemoetzien, licht een woordvoerster van het ministerie toe. Of er eventueel snelrecht wordt toegepast, is aan het Openbaar Ministerie in de regio's waar arrestaties zijn verricht.

Ook vanuit de Tweede Kamer komen geschokte reacties naar aanleiding van de rellen zondag in meerdere plaatsen. De demonstranten zeggen zich tegen het coronabeleid te keren. De Bredase fractievoorzitter van de VVD sprak van een 'triest zooitje'.

Wachten op privacy instellingen...

GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is. Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS 'nepnieuws' te noemen, het is levensgevaarlijk." DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu vroeg zich waar premier Mark Rutte blijft met zijn reactie.

Lees alle verhalen over de rellen in Eindhoven op onze themapagina.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...