Video

Winkels in station Eindhoven geplunderd en auto's in brand gestoken bij rellen

24 januari 2021 om 16:51 • Aangepast 1 februari 2021 om 15:40
nl
Tijdens de ongeregeldheden zondagmiddag in Eindhoven zijn diverse winkels in het station geplunderd. Onder meer een vestiging van Jumbo is leeggehaald. Ook werden er vernielingen aangericht. Verder zijn ruiten van het stationscomplex ingegooid. In de buurt van het station zijn auto's in brand gestoken. Eén van de wagens is eigendom van spoorbeheerder ProRail.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ook de fietsenstalling op Station Eindhoven Centraal moest het ontgelden. Vandalen hebben fietsen uit de stalling meegenomen en ze gebruikten die onder meer om barricaden op te werpen tegen de Mobiele Eenheid (ME).

Kijk hier naar de ravage die is aangericht in de Jumbo-vestiging in Station Eindhoven Centraal.

Bij de rellen zijn zeker dertig mensen aangehouden. De politie is vastberaden om bijvoorbeeld aan de hand van camerabeelden meer raddraaiers op te gaan pakken. Tegen half acht zondagavond waren nog slechts plukjes mensen te vinden op de plekken waar eerder op de dag een veldslag woedde.

Nog steeds onrustig
Tussen half twee en drie uur liep het compleet uit de hand in de Eindhovense binnenstad. Nadat de rust leek te zijn teruggekeerd, meldden tientallen relschoppers zich tegen halfvier andermaal op en in de buurt van het 18 Septemberplein en het Stationsplein. Sindsdien blijft het chaotisch in het centrum van de stad.

Een beeld van de strijd in de Eindhovense binnenstad (foto: Arno van der Linden/SQ Vision Mediaprodukties).
Een beeld van de strijd in de Eindhovense binnenstad (foto: Arno van der Linden/SQ Vision Mediaprodukties).

Agenten gebruikten onder meer hun wapenstok, politiepaarden en -honden. Ook werd een waterkanon ingezet om demonstranten terug te dringen. Het protest liep zo uit de hand dat aan de kant van de politie ook nog traangas moest worden gebruikt. Ondertussen was de omgeving zo onveilig geworden dat de Nederlandse Spoorwegen en busvervoerder Hermes het trein- en busvervoer van en naar Eindhoven hebben stilgelegd. Een woordvoerder van Hermes meldde later op de dag dat de busdiensten 's avonds niet meer zullen worden hervat.

'Station is een ravage'
De NS verwacht dat in de loop van de avond het nationale treinverkeer weer op gang komt. Het internationale vervoer van reizigers en het goederenverkeer werden rond acht uur hervat. Verder wordt gemeld dat er zondagavond extra beveiliging is op het station.

Marjan Rintel, president-directeur van de NS: “Wat een afschuwelijke situatie in Eindhoven. We hebben dit allemaal met verbijstering aangezien. Gelukkig konden onze collega’s zich op tijd in veiligheid brengen, maar dit is bij niemand in de koude kleren gaan zitten. Het station is een ravage. Mijn dank gaat uit naar de hulpdiensten. Het station moet een veilige plek zijn voor collega’s en reizigers. Wij rijden nu juist voor de mensen met een cruciale rol in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten veilig thuis kunnen komen.”

Geen toestemming voor demonstratie
Pegida, dat ageert tegen de islam, en een groep die zich al geruime tijd tegen de coronamaatregelen van het kabinet keert hadden zondag willen demonstreren. Pegida kreeg hiervoor geen toestemming van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. De andere organisatie zag af van haar plan.

Wachten op privacy instellingen...

Toch werd zondag, onder meer door 'Nederland in Verzet, weg met dit kabinet', opgeroepen om alsnog naar de Lichtstad te komen en dat lokte honderden mensen naar het 18 Septemberplein.

Hierbij liep het compleet uit de hand. Zo werd er met vuurwerk, rookbommen, stenen, fietsen, hekken en andere voorwerpen waaronder golfballen en blikjes naar agenten en ME'ers gegooid. Hierbij raakte één van de banden van het waterkanon lek, waardoor dat voertuig een tijdje niet kon worden ingezet. Hierop werd besloten om traangas te gebruiken.

Een beeld vanuit het Student Hotel.
Een beeld vanuit het Student Hotel.

Ondertussen werden her en der brandjes gesticht. Een ProRail-voertuig werd omvergegooid, in brand gestoken en er werd massaal tegenaan geschopt.

Wachten op privacy instellingen...
Een van de wagens die in brand zijn gestoken.
Een van de wagens die in brand zijn gestoken.

Eén gewonde
Voor zover bekend is tijdens de rellen één persoon, een vrouw, gewond geraakt aan haar hoofd. Ze was ongelukkig ten val gekomen nadat ze door water van het waterkanon was geraakt. Op sociale media staan verder foto's en filmpjes van betogers die gewond zijn geraakt.

De mensen die zijn aangehouden, worden beschuldigd van onder meer (zware) mishandeling en het geen gehoor geven aan de oproep om de pleinen te verlaten. Het 18 Septemberplein lag aan het eind van de middag bezaaid met (stukken van) stenen en andere voorwerpen.

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen die tegen de coronamaatregelen zijn van plan zijn te gaan 'koffiedrinken' in Eindhoven en Amsterdam. In de hoofdstad moest de politie zondag in actie komen om het Museumplein schoon te vegen. Dat lukte tegen vijf uur grotendeels en was nodig omdat de honderden demonstranten het plein niet wilden verlaten.

Beelden van hoe de auto van ProRail omver werd gegooid:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.