Video

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt', politie geschokt door eruptie van geweld in Eindhoven

24 januari 2021 om 20:54 • Aangepast 1 februari 2021 om 16:05
nl
De politie heeft met afschuw gereageerd op de rellen in de binnenstad van Eindhoven. Daar liep een (verboden) demonstratie tegen de coronamaatregelen zondagmiddag volledig uit de hand. Relschoppers trakteerden de politie urenlang op een regen van stenen, golfballen en messen en sloopten ondertussen het 18 Septemberplein en het Stationsplein. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Ruiten werden gesloopt, auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd. Tientallen relschoppers werden opgepakt. Pas rond acht uur 's avonds keerde de rust in Eindhoven enigszins terug.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik denk dat dat geldt voor alle ME’ers”, zei Koen Simmers zondagavond bij Omroep Brabant. “Mensen gingen agenten zelfs met messen en zwaarden te lijf en we krijgen van meer gemeenten signalen waar dit zou kunnen gebeuren. Daar maken we ons grote zorgen over.”

Loyaliteit
Volgens Simmers was de politiemacht in Eindhoven goed voorbereid op de situatie. “Nederlandse ME’ers zijn hartstikke goed opgeleid. De politie is hier zeker klaar voor, maar het is wel heel erg zwaar, ook gezien de extra bezetting vanwege de avondklok.”

“We hebben al capaciteitsproblemen, maar er is enorme loyaliteit onder de politiemensen. Dat is een compliment waard en daar zou wat tegenover mogen staan.”

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.