Noodverordening in steeds meer steden waar via sociale media rellen worden aangekondigd

25 januari 2021 om 18:25 • Aangepast 27 januari 2021 om 09:48
nl
In verschillende steden in Brabant zijn noodverordeningen en noodbevelen van kracht. Burgemeesters willen zo voorkomen dat hun gemeente doelwit wordt van rellen. Op sociale media worden in verschillende steden rellen aangekondigd.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Na Roosendaal heeft nu ook burgemeester Depla van Breda een noodverordening voor verschillende delen van de stad afgekondigd. Die geldt voor het centrum en wijken Hoge Vucht, Doornbos Linie, Tuinzigt en Haagpoort.

Oproepen
Volgens Depla blijkt uit informatie van de politie dat er een groep mensen in de stad opnieuw oproept om de openbare orde in de stad te komen verstoren. Zondagavond liep het in de wijk Tuinzigt al uit de hand.

De noodverordening houdt in dat er niemand in die wijken mag zijn, zonder redelijk doel. Niemand mag er zijn met gezichtsbedekking. Er is een verbod op samenscholing en een verbod op vuurwerk en voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt.

Mensen die de noodverordening overtreden worden vervolgd en moeten schade vergoeden die ze veroorzaken.

Afschuw
Burgemeester Depla: "Met afschuw heb ik gekeken naar de beelden van de rellen in ons land en helaas ook in onze stad. Met gezond verstand is niet te begrijpen dat deze relschoppers hun eigen stad vernielen, daarbij geweld gebruiken en angst zaaien. Winkeliers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd, worden enorm zwaar getroffen door de vernielingen. Zij mogen vandaag het puin ruimen van deze lui die geen oog hebben voor het leed dat ze mede-Bredanaars hiermee aandoen."

Veiligheidsrisicogebied
In Den Bosch zijn grote delen van de stad benoemd tot veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Mikkers van die stad laat dat weten. De politie heeft daardoor de mogelijkheid in die gebieden preventief te fouilleren. De maatregel wordt uit voorzorg genomen, omdat er signalen zijn dat er groepen mensen zich willen verzamelen en er opgeroepen wordt tot geweld tegen politie, handhavers en hulpverleners.

Ook in Eindhoven is een veiligheidsrisicogebied ingesteld. Daar mag gecontroleerd en preventief gefouilleerd worden op het 18 Septemberplein in het centrum.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.