Video

Zorgen in Den Bosch nemen toe: winkelcentra dichtgetimmerd, scholen eerder dicht

26 januari 2021 om 13:36 • Aangepast 27 januari 2021 om 13:13
nl
De vrees voor onrust in Den Bosch neemt dinsdagmiddag toe. Winkels in winkelcentra De Rompert en de Helftheuvelpassage zijn gesloten. Leden van de M-Side, de harde kern van FC Den Bosch, hebben zich 'ter protectie' verzameld bij winkelcentrum De Rompert. Sommige scholen en kinderopvangcentra hebben dinsdagmiddag besloten aanwezige leerlingen eerder naar huis te sturen, melden ouders op sociale media. De Bossche burgemeester roept ouders op het gesprek met hun kinderen aan te gaan. "Houd ze binnen."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Hockeyclub HC Den Bosch heeft besloten alle trainingen voor dinsdag af te gelasten in verband met de dreigende rellen. "Na zorgvuldig overleg met gemeente en politie hebben we als club besloten om, uit het oogpunt van veiligheid, voor vandaag alle trainingen af te gelasten", zo meldt de club. Op woensdag wordt de situatie opnieuw bekeken om te zien of de trainingen dan hervat kunnen worden.

Het gerucht ging dat het Paleis van Justitie in Den Bosch deels gesloten zou zijn. De rechtbank meldt echter dat alle zaken die voor dinsdagmiddag gepland stonden, gewoon doorgaan.

Wachten op privacy instellingen...

Bij winkelcentrum De Rompert hebben zich tientallen mensen verzameld. Enkelen van hen behoren tot de harde kern van FC Den Bosch, de M-side. Eerder waren er geluiden dat er relschoppers naar het winkelcentrum zouden trekken. Maar vooralsnog is het rustig bij zowel De Rompert als de Helftheuvelpassage.

Wachten op privacy instellingen...

Noodverordening
De gemeente Den Bosch heeft dinsdag een noodverordening afgekondigd na nieuwe oproepen tot geweld op sociale media. "De politie heeft signalen dat deze mensen zich willen keren tegen politie, handhavers en hulpverleners", schrijft de gemeente. De maatregel geldt dinsdagochtend vanaf half twaalf. Het is op dit moment relatief rustig in de stad.

Politie, het Openbaar Ministerie en gemeente bereiden zich voor op mogelijke onrusten. "Tegen degenen die zich niets van de verordening aantrekken en doelbewust de confrontatie weer willen opzoeken: laat het uit je hoofd", aldus de gemeente in een persbericht. In een filmpje roept burgemeester Jack Mikkers ouders op om het gesprek aan te gaan met hun kinderen. "Houd ze binnen. En laat ze niet rellen", zegt Mikkers.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Rellen
Voor de rellen in Den Bosch maandagavond zijn 52 mensen opgepakt. De relschoppers gooiden ruiten in en vernielden auto's. Ook werd met stenen en vuurwerk gegooid. De binnenstad van Den Bosch zag er dinsdagochtend vroeg uit als een verlaten slagveld. Overal liggen ruiten aan diggelen en winkels overhoop.

Onder andere de Jumbo City, de Primera een schoenenwinkel, modezaak en brillenzaak werden het slachtoffer van vernielingen. Alle toegangswegen naar de stad werden maandagavond afgesloten. Zelfs ambulances van het Jeroen Bosch Ziekenhuis moesten uitwijken vanwege een dreigende situatie.

Burgemeester Jack Mikkers kondigde na de rellen direct een onderzoek aan, omdat het te lang duurde voor de ME in de stad aanwezig was. Dat kwam doordat de ME ook in andere steden actief was.

De Helftheuvelpassage dinsdagmiddag (foto: Bart Meesters/SQ Vision).
De Helftheuvelpassage dinsdagmiddag (foto: Bart Meesters/SQ Vision).
Ook winkelcentrum De Rompert is dicht (foto: Rob van Kaathoven).
Ook winkelcentrum De Rompert is dicht (foto: Rob van Kaathoven).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.