Hoog water op komst: waterschappen en Rijkswaterstaat houden vinger aan de pols

30 januari 2021 om 18:47 • Aangepast 5 februari 2021 om 09:28
nl
De zandzakken zullen waarschijnlijk niet nodig zijn, maar dat het natter wordt de komende dagen op diverse plekken in Brabant: dat staat als een paal boven water. In het stroomgebied van de Maas wordt een stand verwacht die in jaren niet zo hoog is geweest. Een aantal kleinere rivieren in onze provincie is al buiten de oevers getreden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De nattigheid is een gevolg van de regen en de sneeuw van de afgelopen week. Smeltende sneeuw uit de Ardennen en de Eifel zal er nog een schepje bovenop doen, zo is de verwachting.

Sluizen en stuwen open
De eerste maatregelen zijn al genomen. Zo is er een aantal sluizen open gezet om het water versneld te kunnen afvoeren. De stuw in de Maas bij Sambeek is zaterdagmorgen om half tien gestreken, die van Lith zal vrijwel zeker zondagochtend aan de beurt zijn. Maar pas op zijn vroegst maandagavond wordt in het uiterste oosten van de provincie de hoogwatergolf verwacht, die zondagmiddag vanuit de Ardennen in Maastricht aankomt.

Problemen hebben zich in Brabant nog niet voorgedaan. De waterschappen houden bovendien zo’n vinger aan de pols dat ze die ook bijtijds proberen te voorkomen. In het gebied van Waterschap Rivierenland (waaronder het Land van Heusden en Altena valt) wordt er wel rekening mee gehouden dat over een paar dagen dijken moeten worden geïnspecteerd. Indien noodzakelijk worden zogeheten dijkcoupures gesloten. Bovendien zijn de afgelopen jaren al diverse maatregelen genomen om bijvoorbeeld dijken te versterken en waterbergingsgebieden aan te leggen.

Elders in het land zijn inmiddels wegen afgezet. Niet alleen omdat ze mogelijk blank komen te staan, ook om hoogwatertoeristen te weren.

Wachten op privacy instellingen...

De vorst en het hoge water leveren mooie plaatjes op, zoals hier bij de Dommel (foto: Hans Janssen).
De vorst en het hoge water leveren mooie plaatjes op, zoals hier bij de Dommel (foto: Hans Janssen).

Zegen voor grondwaterstanden
Voor een aantal waterschappen komt de neerslag als een zegen: het grondwater is op enkele plekken tot zelfs een meer dan aanvaardbaar niveau gestegen. En dat is na al die berichten over aanhoudende droogte een geluk bij een ‘ongeluk’. "We zijn er blij mee", zegt een woordvoerster dan ook niet voor niets.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.