Coronarellen: Ayman F. en Mohammed S. krijgen taakstraffen voor opruiing

1 februari 2021 om 14:59 • Aangepast 9 februari 2021 om 14:43
nl
De 22-jarige Ayman F. uit Tilburg krijgt 100 uur taakstraf vanwege een oproep om te gaan rellen. Dat bepaalde de rechtbank in Breda maandag. Hij riep onder andere op om een Shell-tankstation in de fik te steken. Ook de 18-jarige Mohammed S. krijgt een taakstraf voor opruiing.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Morgen Wagnerplein molotovcocktail op de parkeerplaats van de iba”, zo was de letterlijke tekst van een van de berichten die hij 24 januari plaatste in een groepsgesprek op WhatsApp. Het woord iba is straattaal voor politie. Hij stuurde de berichten op de avond dat in Tilburg al rellen aan de gang waren. Ook waren diezelfde middag de hevige rellen in Eindhoven.

”Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!”

F. gaf toe de berichten verstuurd te hebben. “Ik was in een lacherige bui. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Het was nooit mijn bedoeling om onrust te stoken”, zo verklaarde hij tegen de rechter. “Ik wil sorry zeggen voor mijn onvolwassen gedrag.” De man heeft een eigen bedrijf dat pakketjes verstuurt en een blanco strafblad.

Telefoon inleveren
De man hoeft niet meer de cel in. Hij kreeg een celstraf opgelegd van vier dagen, maar die heeft hij al uitgezeten in afwachting van zijn zaak. Wel hangt hem nog een celstraf van dertig dagen boven het hoofd als hij nog een keer de fout in gaat. Ook moet hij zijn iPhone inleveren.

Ondanks dat het na de oproepen van F. niet opnieuw uit de hand liep in Tilburg, eiste het OM een veel stevigere staf: tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk. “Hij verstuurde zeer concrete locaties en tijdstippen en gaf zelfs aan welke wapens meegenomen moesten worden”, benadrukte de officier. De rechter vond dit te zwaar en ging hier niet in mee, ook gezien zijn relatief jonge leeftijd.

Spijkermatten
Ook de 18-jarige hbo-student Mohammed S. uit Tilburg moest maandagmiddag voorkomen voor opruiing. Hij riep onder meer op om spijkermatten bij een politiebureau neer te leggen. Verder riep hij in de groep ‘Rellen Tilburg’ op om molotovcocktails binnen te gooien bij het gemeentehuis en een politiebureau.

Ook S. benadrukte dat hij het humoristisch bedoelde. “Het was maar een grapje, niks serieus. Ik heb er spijt van.” Ook hij krijgt een taakstraf, maar dan van zestig uur. Hij hoeft niet terug de cel in, maar krijgt wel een voorwaardelijke straf van dertig dagen.

Supersnelrecht
Het ging maandag om zogenoemde supersnelrechtzittingen. Dat is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie. Vrijwel altijd volgt direct uitspraak. Het gaat dan om zaken die eenvoudig te bewijzen zijn. Bij gewoon snelrecht staat een verdachte binnen zeventien dagen voor de rechter, bij supersnelrecht binnen drie tot zes dagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.