Operatie Alfa: justitie heeft 50 uur nodig om te vertellen waar de familie R. van wordt beschuldigd

2 februari 2021 om 13:29 • Aangepast 3 februari 2021 om 13:08
nl
In de rechtszaak rond de criminele familie R. uit Oss, neemt het openbaar ministerie (OM) flink de tijd om de hele zaak te presenteren. De twee officieren smeren hun aanklacht uit over diverse dagen en vertonen ook een film. Ze schatten in totaal ongeveer vijftig uur nodig te hebben. Alleen al daarom wordt de zaak rond operatie Alfa mogelijk de grootste rechtszaak ooit in Brabant. De rechtbank vindt dat het OM te veel tijd vraagt en vindt dat het écht korter moet.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van ANP
Geschreven door

Dat bleek dinsdag op een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Den Bosch.

Een presentatie van een aanklacht die 50 uur duurt is ongewoon. In megazaken rond grote bendes blijft het zogenoemde requisitoir meestal beperkt tot vier of vijf uur. Tien keer langer dan normaal is nooit eerder vertoond bij een proces in Brabant. Volgens het ANP is het vergelijkbaar met het Amsterdamse Passageproces in 2012, over een reeks liquidaties. Dat was het grootste proces ooit in ons land.

In stukjes
De vijftig uur is niet nonstop als het aan het OM ligt. Het wordt in acht stukken geknipt per thema of onderzoek. Dan zou het zes dagen duren. Tussendoor kunnen de advocaten dan reageren. Ook dat opknippen is ongebruikelijk.

Het proces staat gepland voor komende zomer: vanaf mei tot begin juli. Op 6 september moet de rechtbank in Den Bosch met een uitspraak komen tegen Martien R. en een veertiental medeverdachten uit Oss en omgeving.

'Overdreven'
Advocaten vinden dat het OM de boel opblaast. Jan-Hein Kuijpers herhaalde wat hij vaker zei: "Zo'n grote zaak is het toch niet? Het wordt zo overdreven. Het is gewoon een zaak over wapens en drugs."

Kuijpers verdedigt Martien R. Die wordt gezien als de baas van een familienetwerk in het woonwagenmilieu dat in drugs en wapens zou hebben gehandeld en ook drugs zou hebben gemaakt. De familie R. zat in cocaïnesmokkel maar ook pillen machinegeweren en pistolen, volgens het OM.

Rechtbank niet akkoord
De rechtbank heeft intussen laten weten dat 'niet aan de door de officieren van justitie gewenste begroting van het aantal uren requisitoir kan worden voldaan'. Vijftig uur betekent zes werkdagen volgens de rechtbank en dat zou te veel in beslag nemen van dit proces. Er zijn nu ongeveer 25 zittingsdagen voorzien, inclusief reservedagen.

De rechters gaan nadenken over de planning en hebben het laatste woord hierin. Volgende week volgt een beslissing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.