Extreme kou zorgde ervoor dat stuk beton naar beneden viel bij parkeergarage Eindhoven Airport

10 februari 2021 om 18:17 • Aangepast 10 februari 2021 om 23:36
nl
Het stuk beton dat woensdag naar beneden viel uit parkeergarage P1 van Eindhoven Airport, blijkt het gevolg van de extreme weersomstandigheden van deze week. Dat heeft Eindhoven Airport bekendgemaakt.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De P1 parkeergarage is daarom weer open. De gemeente Eindhoven, aannemer BAM en TNO hebben inspecties uitgevoerd en concluderen dat vorst de oorzaak is. "Er is geen sprake van een constructief risico voor het bouwwerk", aldus Eindhoven Airport.

Beton is gevoelig voor temperatuurwisselingen, legt betononderhoudsdeskundige Rolf Slooten uit. “Beton krimpt en zet uit. Niet genoeg om met het blote oog te kunnen zien overigens maar het gebeurt wel.”

IJs heeft meer volume dan water
Hij legt uit hoe een stuk beton kan vallen door extreme weersomstandigheden, zoals woensdag gebeurde in de parkeergarage. “Dat gebeurt als er op een locatie te veel water in het beton heeft gezeten. Als dat water bevriest, zet het beton uit want ijs heeft een groter volume dan water. En als het uitzet, kan er iets kapot gaan.”

Dat is precies wat er in de P1 gebeurd is. "In de vloer van de eerste verdieping was zeer lokaal sprake van waterophoping in de vloer. Dat water is bevroren en heeft daardoor aan de onderzijde van de vloer een klein betondeel losgedrukt", aldus Eindhoven Airport.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.