Bouwfout en hitte oorzaak van instorten parkeergarage bij Eindhoven Airport - Omroep Brabant

Bouwfout en hitte oorzaak van instorten parkeergarage bij Eindhoven Airport

25 september 2017 om 10:27 • Aangepast 20 november 2020 om 21:50
nl
Een bouwfout is de oorzaak van het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Dat concluderen zowel TNO als adviesbureau Hageman. Op 27 mei stortte een deel van de parkeergarage in aanbouw in.
Profielfoto van Corné VerschurenProfielfoto van Ineke Inklaar
Geschreven door
Corné Verschuren & Ineke Inklaar

De vloeren van de garage zijn opgebouwd uit prefabplaten. Die zijn tegen elkaar geschoven en aan elkaar gemaakt met een zogeheten koppelstaaf. Daarbovenop werd op de bouwplaats een laag beton gestort. De wapening van de platen was oké, maar de koppeling ertussen was niet sterk genoeg. Ook voldeed ze niet aan de veiligheidsnormen.

Wachten op privacy instellingen...

Hierdoor ontstond een verticale scheur die van de koppeling omhoog trok, waarna de vloer bezweek. Het ging fout op de vierde verdieping door de hitte van die dag. In Eindhoven was het die dag ruim 33 graden. Door de zon werd de temperatuur van de bovenkant van de vloer zo'n zestig graden, veel warmer dan de onderkant. Daardoor kwam nog meer spanning op de verbindingen te staan.

Wachten op privacy instellingen...


Van de vierde naar de derde
Bovenin het gebouw was het 't warmst, vandaar dat het instorten daar begon. Van de vierde verdieping viel een stuk van zestig bij vijftien meter bovenop de derde. Door het gewicht stortte die vervolgens in. Daarna sneuvelden achtereenvolgens de tweede en eerste verdieping. Dat duurde alles bij elkaar drie seconden.

Wachten op privacy instellingen...


De analyse werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie op Eindhoven Airport. TNO baseert zich onder meer op getuigenverklaringen en camerabeelden. Hageman heeft de constructie nagebouwd bij de TU/e en daar een aantal keer proeven mee gedaan.

Wie er schuldig is en wat er met het gebouw gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. TNO deed onderzoek in opdracht van Eindhoven Airport, Hageman deed dat voor bouwer BAM.

Niet alleen Eindhoven
Deze methode van bouwen is niet alleen bij de parkeergarage is toegepast. De resultaten van het onderzoek kunnen dus gevolgen hebben voor andere bouwwerken in Nederland. Daarom is het ministerie van Binnenlandse Zaken geïnformeerd.

Het departement heeft nu gemeenten gevraagd om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructie. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico's bij het verlenen van een nieuwbouwvergunning. Binnenlandse Zaken wil verder dat NEN, het instituut dat gaat over bouwnormen, kijkt of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort vloeren misschien duidelijker moet.

De gemeente heeft Eindhoven Airport (eigenaar van de grond) en BAM (eigenaar van de bouw) gevraagd om snel te besluiten over sloop dan wel stabiliseren en veilig maken van de resten. Dan kunnen de wegafsluitingen worden opgeheven en worden bedrijven en het vliegveld weer beter bereikbaar. 

ZIE OOK: Deel nieuwe parkeergarage Eindhoven Airport ingestort

Geen gewonden
De garage in aanbouw stortte op zaterdagavond 27 mei voor een deel in. Op de bouwplaats was niemand aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...


In de parkeergarage zouden ongeveer achthonderd auto’s kunnen parkeren. Afgelopen zomer had de bouw afgerond moeten zijn.  De totale schade werd vrij snel geschat op zo’n twintig miljoen euro.

ZIE OOK: Instorten parkeergarage bij Eindhoven Airport onderzocht door TNO

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.