Liveblog

Coronanieuws: deel van in Nederland gemaakte vaccins naar Verenigd Koninkrijk

12 februari 2021 om 06:30 • Aangepast 13 februari 2021 om 09:55
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is verder afgenomen, er zijn nu in totaal 315 coronapatiënten opgenomen.
  • De politie roept schaatsers op niet meer naar De Flaes bij Esbeek te gaan; vanwege grote drukte is het amper mogelijk om nog afstand te houden.
  • De World Solar Challenge, de race in Australië voor auto's die op zonne-energie rijden, gaat dit jaar vanwege het coronavirus niet door.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

23.10
Het begon met een klein bericht op Facebook, maar het nam al snel een grote vlucht. De 8-jarige Carlin uit Helmond wilde dat iedereen vrijdagavond precies om acht uur het liedje 'Where Is The Love' zou draaien om. Zijn idee sloeg aan: verschillende media, ook in België, besteedden er aandacht aan. En dus gingen de ramen open en schalde de muziek door de straat.

22.50
De politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan een online-carnavalsavond in café De Beyerd in Breda, zo meldt het Brabants Dagblad. De politie greep in toen volgens een woordvoerder ‘minimaal’ twintig man in het café aan de Boschstraat bleken te zijn.

21.43 - Vakbonden KLM roepen Brussel op geen landingsrechten af te nemen
De Nederlandse luchtvaartvakbonden roepen de Europese Commissie gezamenlijk op geen start- en landingsrechten af te pakken in ruil voor extra staatssteun aan KLM. Ze vinden dat eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager banen op het spel zet als ze dat daadwerkelijk eist, schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de Deense.

De positie van KLM zal door zo'n eis namelijk niet worden versterkt, wat het doel van de staatssteun zou moeten zijn, maar juist verzwakt.

21.21 - Commercieel coronalab mag testmateriaal niet zelf analyseren
Het commerciële coronatestbedrijf PCR Test Nederland dat onlangs zijn laboratorium moest sluiten, mag niet zelf meer de testen analyseren. Dit wordt nu gedaan door een geaccrediteerd laboratorium, waarmee een contract is afgesloten. Dat maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vrijdag bekend.

Het lab van PCR Test Nederland moest begin deze week dicht op bevel van de IGJ wegens "acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen". De pcr-testen voor Covid-19 die in dit laboratorium werden gedaan, waren daarom niet betrouwbaar, aldus de IGJ. De zestien teststraten van het bedrijf mochten wel openblijven.

19.09 - Marine vaart in principe niet meer uit wegens corona
De Marine vaart in principe voorlopig niet meer uit, tenzij het strikt noodzakelijk is. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het besluit is genomen na corona-uitbraken op verschillende schepen.

18.51 - Koopmans (WHO): meer onderzoek naar kleine corona-uitbraken China
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil verder onderzoeken of er vóór december 2019 al kleinere uitbraken met het coronavirus in China waren. Het ligt voor de hand om te kijken in bloedbanken die in de herfst van 2019 monsters namen uit de regio Wuhan, zei Koopmans op een WHO-persconferentie in Genève.

De onderzoeker maakte deel uit van een WHO-missie die onlangs in China was om de bron van het coronavirus op te sporen. Over toegang tot de bloedbanken wordt nog gesproken met de Chinese autoriteiten.

18.46 - Studenten testen zichzelf op corona
Studenten kunnen zichzelf binnenkort thuis testen op het coronavirus. Als ze negatief testen, kunnen ze meedoen aan activiteiten op de campus en hun medestudenten weer zien. Het maakt deel uit van een proef, die moet kijken of het mogelijk is om weer fysiek onderwijs te geven.

De Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en het roc Albeda doen mee aan het experiment, dat van 1 maart tot 10 mei duurt. In totaal doen 1500 studenten mee aan de proef, gelijk verdeeld over de drie instellingen.

18.30 - Vorig schooljaar minder schoolverlaters, wel zorgen om corona
Het aantal jongeren dat vorig jaar zonder diploma de middelbare school of het mbo verliet daalde met ruim vierduizend ten opzichte van het jaar ervoor. Maar dat is volgens demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven niet zonder meer goed nieuws. De daling komt volgens haar deels door de coronacrisis.

Vanwege corona waren er minder banen voor jongeren, waardoor het voor hen minder aantrekkelijk was eerder van school te gaan om te werken, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn zorgen dat leerlingen die vorig jaar niet uitvielen, dat later alsnog zullen doen. "De pandemie en de gevolgen die deze heeft op het onderwijs, zijn nog niet voorbij", aldus de minister.

18.21 - Gemeente Amsterdam roept op Vondelpark te mijden wegens drukte
De gemeente Amsterdam roept schaatsliefhebbers en wandelaars op om niet naar het Vondelpark te gaan, wegens de grote drukte.

"Het is erg druk in het Vondelpark. Schaatsen of een ommetje lopen? Zoek een rustiger alternatief dichtbij huis en kom een andere keer terug!", twittert de gemeente.

18.18 - Strenge maatregelen moeten menigte schaatsers voorkomen
Burgemeesters houden hun hart vast omdat ze ook dit weekend een te grote toeloop van schaatsers verwachten op meren, vijvers en grachten. Ook kabinet, veiligheidsregio's en ijsverenigingen roepen iedereen op reisbewegingen te beperken en zo min mogelijk mensen te ontmoeten.

Ook al ligt er nog zo'n mooie ijsvloer, het is niet de bedoeling dat iedereen daar gaat schaatsen, zeggen ze doelend op de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Onder meer Rotterdam, Leeuwarden en Hardenberg hebben vrijdagmiddag wegen afgesloten omdat er een te grote toeloop naar populaire schaatsplekken was.

18.07 - Scholen komend schooljaar niet beoordeeld op onderwijsresultaten
De Inspectie van het Onderwijs gaat scholen komend schooljaar niet beoordelen op onderwijsresultaten als de eindtoets en het eindexamen. De inspectie heeft hiertoe besloten vanwege de coronacrisis. Daardoor zijn de onderwijsomstandigheden anders dan in andere jaren.

De inspectie wijst erop dat scholen door het coronavirus met tal van beperkingen te maken hebben. Die zijn van invloed op de onderwijsresultaten.

17.39 - Europese Commissie bezorgd over langer Belgisch reisverbod
De Europese Commissie is bezorgd over de verlenging van het Belgische verbod op onnodige reizen. Zij heeft de Belgische regering om opheldering gevraagd over het verbod, dat nu tot 1 april blijft gelden. Ook reisbeperkingen die andere EU-landen invoeren, om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus overslaan, baren de commissie zorgen.

België heeft de commissie ingelicht over verlenging van het verbod op niet-noodzakelijke reizen, zoals lidstaten verplicht zijn. Al deed het land dat donderdagavond pas, terwijl het besluit al een week geleden viel.

Hoe de maatregel precies uitpakt is de commissie nog niet duidelijk, en daarom heeft zij om nadere toelichting gevraagd, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. Zulke reisbeperkingen mogen in principe hooguit twee maanden duren, en 27 maart is het al zover.

17.33 - Deel van in Nederland gemaakte vaccins naar VK
Een deel van de AstraZeneca-vaccins die bij het Leidse farmaciebedrijf Halix worden geproduceerd blijft waarschijnlijk niet in de EU, maar gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de productie tegen de NOS.

Dat is een gevolg van afspraken die Halix vorig jaar april maakte toen het bedrijf toetrad tot een consortium onder leiding van de Universiteit van Oxford, waar het AstraZeneca-vaccin is ontwikkeld. Dat samenwerkingsverband kreeg een miljoenensubsidie van de Britse overheid. Hoeveel vaccins Halix tot nu toe heeft gemaakt en welk deel in de EU is gebleven, is niet duidelijk. Op vragen van de NOS reageert het bedrijf niet.

17.29 - IJsclub in gemeente Katwijk maakt ijsbaan onklaar wegens drukte
De ijsclub Nooitgedacht in de Zuid-Hollandse plaats Valkenburg heeft op verzoek van de gemeente Katwijk (waarvan het deel uitmaakt) de ijsbaan onklaar gemaakt wegens de grote toeloop van schaatsliefhebbers. De ijsclub schrijft dat op de website.

Volgens de ijsclub was het er de laatste dagen te druk. "Zelfs in de avond tot aan de avondklok toe", aldus de site. De club stelt dat het in coronatijd onmogelijk is om te handhaven. "Wij voelden ons daarom genoodzaakt om het ijs op de ijsbaan onklaar te maken." De club stelt verder dat schaatsliefhebbers terecht kunnen op diverse wateren in het dorp.

17.06 - Melissa (23) krijgt eerste prik met vaccin AstraZeneca
Het nieuwe coronavaccin van AstraZeneca is vrijdag voor het eerst in Nederland toegediend. Het werd gegeven aan de 23-jarige Melissa, die in een kleinschalige woongroep werkt. De inenting gebeurde op de vaccinatielocatie van de GGD Haaglanden bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag.

In Den Haag worden vrijdag ongeveer 250 zorgmedewerkers gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. Met ingang van maandag wordt het middel ook toegediend aan medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging in de rest van het land.

16.51 - Stichtse Vecht dreigt met noodverordening om toeloop schaatsers
De gemeente Stichtse Vecht stelt mogelijk een noodverordening in als het in en rond het schaatsgebied De Molenpolder te druk blijft. Eerder op vrijdag werden al geen auto's toegelaten. Die maatregel geldt nog tot en met zondag. Ook de Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen zijn daardoor niet bereikbaar voor schaatsers die met de auto komen.

"Mensen zijn soms echt onheus richting de boa's en verkeersregelaars. Die worden behoorlijk onder druk gezet", zei burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht bij de regionale omroep RTV Utrecht. "Mensen doen zelfs pogingen om de verkeersregelaars aan de kant te rijden met de auto. Dat kunnen we niet tolereren en dan worden wegen afgesloten."

16.22 - LAKS vindt maatregelen voor eindexamens te mager
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt dat onderwijsminister Arie Slob de scholieren die eindexamen moeten doen onvoldoende tegemoetkomt. De organisatie had gepleit voor grondige en substantiële aanpassingen om het eindexamen te kunnen laten doorgaan.

LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: "Nu zien we weer slechts aanpassingen in de marge. Als je nagaat hoe slecht de voorbereiding op het eindexamen is geweest en onder hoeveel druk leerlingen nu staan."

Slob maakte vrijdag bekend dat er 37 miljoen euro vrijkomt voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is.

15.51 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1904 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 14 december. Ten opzichte van donderdag is het aantal opgenomen patiënten met 48 gedaald.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal opgenomen patiënten ook de komende week blijft dalen. Wat daarna gebeurt, hangt af van de verspreiding van de Britse variant. Die zou kunnen leiden tot een nieuwe golf, met als gevolg een nieuwe toestroom in de ziekenhuizen.

15.46 - Ook stijging in Brabant: 718 nieuwe gevallen
Ook in Brabant is er een forse stijging te zien in het aantal positieve coronatests: in een dag tijd zijn er 718 nieuwe positieve tests gemeld. Een dag eerder waren dat er 665.

Wachten op privacy instellingen...

15.36 - 'Bloemen gewild voor Valentijnsdag ondanks corona en winterweer'
Valentijnsdag zorgt ondanks de coronacrisis en het winterweer voor een piek in de bloemenverkoop. Bloemenbestelbedrijf Fleurop denkt zelfs dat bloemen dit jaar wel eens extra populair kunnen zijn, nu romantisch uit eten gaan door de lockdown voor geliefden geen optie is. Ook op de marktplaats van Royal FloraHolland ging het goed met de verkopen.

15.25 - Bijna 4400 nieuwe coronagevallen geregistreerd
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4385 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van donderdag en van vorige week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 24.000 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3444 per etmaal, maar dat cijfer is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten op zondag.

Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Verreweg de meeste testlocaties zijn inmiddels weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen die op zondag zouden zijn getest, nu alsnog weten of ze het coronavirus onder de leden hebben.

15.00 - 200 miljoen euro voor verbeteren welzijn
Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vrijdag na de ministerraad.

Het geld is bedoeld om jongeren op de korte termijn perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun "coronakilo's" af te helpen, voor mensen die in psychische nood zitten en voor hulp aan dak- en thuislozen, zei de bewindsman.

Er gaat 40 miljoen euro naar hulp aan jongeren. "De nood is groot", aldus Blokhuis. Eind vorig jaar is al op beperkte schaal een welzijnspakket voor jongeren gelanceerd. "Dat willen we breder in Nederland mogelijk maken." Uitbreiding van sportmogelijkheden zit er niet bij.

14.58 - Achterstanden rechtbank voor 70 procent ingehaald
Van de 16.000 strafzaken die vorig jaar in de eerste drie maanden van de coronacrisis moesten worden uitgesteld, is inmiddels zo'n 70 procent afgehandeld. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De organisatie verwacht dat de opgelopen achterstand in het strafrecht uiterlijk eind dit jaar volledig is weggewerkt.

Tussen 17 maart en 11 mei waren rechtbanken nagenoeg dicht. Alleen zittingen waarbij bijvoorbeeld over de hechtenis van de verdachte moest worden besloten, gingen door. Als iemand in voorarrest zit, dienen rechtbanken daar iedere drie maanden opnieuw naar te kijken.

Tijdens de huidige lockdown zijn de rechtbanken wel toegankelijk. Volgens de Raad voor de rechtspraak is momenteel sprake van een verminderde instroom van nieuwe strafzaken, wat een rol speelt bij het snelle teruglopen van de achterstanden.

14.51 - Vaccinaties voorrangsgroep nog voor eind deze maand
Nog voor het eind van deze maand worden de eerste vaccinaties tegen Corona gezet bij inwoners van Brabant die vallen onder de drie categorieën die voorrang krijgen. Het gaat hierbij om mensen die geboren zijn in 1956 en 1957, Brabanders tussen de 18 en 64 jaar met overgewicht en thuiswonende mensen met het syndroom van Down in dezelfde leeftijdsgroep.

Ruim achthonderd huisartsen uit onder meer Brabant hebben zich hierover donderdagavond in een digitale bijeenkomst laten bijpraten door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Zij, en hun assistenten, gaan de doelgroepen inenten. In de provincie Zeeland gebeurt dit al de komende week, gevolgd door Limburg.

Diverse huisartsenpraktijken zijn nu in kaart aan het brengen om hoeveel mensen het gaat. Vervolgens kunnen ze maandag hun bestelling plaatsen voor de AstraZeneca-vaccins die nodig zijn. De medicijnen zullen naar verwachting vanaf 23 februari worden aangeleverd, zodat nog vóór maart de inentingscampagne in onze provincie kan beginnen. "Daarna kan het snel gaan en kunnen er duizenden op een dag geholpen worden", aldus huisarts Ronald Morshuis in Drunen. Uiteraard worden ook vervolgafspraken gemaakt, omdat er altijd een tweede vaccinatie nodig is.

14.45 - Testlocatie Helmond tot ten minste zondag gesloten
De testlocatie in de City Parkeergarage in Helmond blijft vanwege het winterweer gesloten tot ten minste zondag 14 februari. Mensen die hier een afspraak hebben staan voor een coronatest, moeten nu naar de XL testlocatie in Eindhoven. Wie vanwege het weer liever niet naar buiten gaat, kan contact opnemen met de GGD om de test- of vaccinatieafspraak te verzetten.

14.09 - Extra geld voor begeleiding eindexamenleerlingen
Minister Arie Slob van Onderwijs maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Dat laat het ministerie vrijdag weten. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen.

De centrale eindexamens gaan dit jaar door. Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars, aldus de minister. Met de vervolgopleiding wordt gekeken wat er eventueel meer nodig is om een leerling een goede start te geven.

13.25 - Rijksoverheid: 'ga niet met z'n allen schaatsen'
Op de coronasite van de Rijksoverheid wordt benadrukt dat het niet de bedoeling is om komende dagen met z'n allen te gaan schaatsen: "De oproep blijft om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en reisbewegingen te beperken." Veel burgemeesters benadrukken vrijdag ook dat de huidige coronaregels grootschalige ijs- en sneeuwpret niet toestaan, ongeacht of er nu goed of gevaarlijk ijs in hun gemeente te vinden is.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's, waarschuwt dat gemeenten vrijdag en in het weekend kunnen besluiten om schaatsbanen, meren en vijvers af te sluiten voor schaatsers als het er te druk wordt. "Vergelijkbaar met de maatregelen die in 2020 in het voorjaar en najaar zijn genomen toen mensen massaal naar de stranden en de bossen trokken. Het is aan de burgemeesters om ook dit keer maatwerk te leveren als het op bepaalde ijs- en sneeuwplekken te druk wordt."

13.19 - Maandag opent vaccinatielocatie in Best
De GGD opent maandag 15 februari de nieuwe vaccinatielocatie in sporthal Naestenbest in de gemeente Best. Hier wordt het vaccin AstraZeneca aan zorgmedewerkers gegeven. Vanaf vrijdag krijgen zij via sms een uitnodiging om een afspraak te maken. Dit zijn zorgmedewerkers die in januari geen afspraak kunnen hebben maken, omdat er geen doses meer waren van het BioNTech en Pfizer vaccin.

Wachten op privacy instellingen...

12.07 - Ook wegen Wijdemeren dicht vanwege te grote toestroom schaatsers
De gemeente Wijdemeren heeft de wegen naar Kortenhoef, Ankeveen en Loosdrecht afgesloten. Het is volgens de gemeente te druk op de weg naar de populaire plassen in deze plaatsen. Ook zijn er al veel schaatsers. Alleen voor aanwonenden zijn de wegen open. De afsluiting geldt tot vijf uur 's middags. Ook het nabijgelegen Stichtse Vecht heeft besloten tot afsluitingen, vanwege de te grote toestroom van schaatsliefhebbers.

12.00 - ROAZ-cijfers
Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is verder afgenomen. Dat maakte het ROAZ vrijdag rond het middaguur bekend. Er zijn op dit moment 315 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dit zijn er vijftien minder dan een etmaal geleden. De afgelopen 24 uur zijn 37 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dit zijn er zeven meer dan vrijdag. Het afgelopen etmaal zijn 43 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Zes zijn er overgeplaatst en acht zijn er de voorbije 24 uur overleden.

11.41 - Vermijd schaatsven De Flaes bij Esbeek
De politie roept schaatsers op niet meer naar De Flaes bij Esbeek te gaan. Dat is het grootste schaatsven in de regio. Vanwege de grote drukte is het nauwelijks mogelijk om nog afstand te houden. Het is daarnaast ook gevaarlijk, omdat het ijs op veel plekken nog te dun is om te schaatsen. Er zijn volgens de politie al meerdere schaatsers door het ijs gezakt. "Ga niet meer", zo adviseert de politie.

Wachten op privacy instellingen...

11.36 - Stichtse Vecht weert auto's schaatsliefhebbers om drukte
De gemeente Stichtse Vecht sluit de hele Molenpolder af voor gemotoriseerd verkeer, in een poging de drukte in de schaatsgebieden daar te beteugelen. Door de afsluiting kunnen mensen niet meer met de auto naar onder meer de Molenpolder zelf en de Maarsseveense Plassen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Donderdag kreeg Stichtse Vecht al te maken met 'ongekende drukte' in de bekende schaatsgebieden in de gemeente.

Volgens de KNSB kunnen we dit weekend zorgeloos schaatsen op plassen (foto: Rob van Kaathoven).
Volgens de KNSB kunnen we dit weekend zorgeloos schaatsen op plassen (foto: Rob van Kaathoven).

11.28 - Steenwijkerland wil alleen 'eigen' schaatsers
Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland in de regio Kop van Overijssel vindt dat het ijs op de grote meren en plassen in zijn gemeente alleen bestemd is voor de 'eigen inwoners' van het gebied. Daarom stelt hij vrijdag op veel wegen eenrichtingsverkeer in. Wegen gaan helemaal dicht als het druk wordt in zijn gemeente. De Kop van Overijssel is een zeer populair schaatsgebied, waar veel toertochten zouden worden georganiseerd als er geen coronacrisis was.

11.24 - Europese toezichthouder kijkt ook mee met coronavaccin CureVac
De Europese organisatie die vaccins beoordeelt, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de onderzoeken naar nog een coronavaccin. De toezichthouder begint een zogeheten rolling review van het vaccin van de Duitse farmaceut CureVac. Dat is de laatste stap voor een aanvraag voor toelating. Nederland heeft alvast 8,6 miljoen doses van dit middel besteld.

10.40 - Minister waarschuwt: 'Vermijd drukte op het ijs'
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie roept Nederlanders met schaatskoorts op dit weekend eerst goed te kijken of het druk is in een gebied, alvorens er naartoe te gaan. "Anders komt er nog meer drukte en dan moeten de burgemeester en de politiechef zeggen: 'we sluiten het af'', waarschuwt de minister. "Dat is doodzonde." Een andere manier om te grote menigtes te voorkomen is spreiding, oppert Grapperhaus. "Maar, waar ze ook naartoe gaan, ze moeten ook vooral van tevoren checken of het ijs goed genoeg is."

10.22 - Melissa (23) krijgt eerste prik met vaccin AstraZeneca
Het nieuwe coronavaccin van AstraZeneca is vrijdag voor het eerst in Nederland toegediend. Het werd gegeven aan de 23-jarige Melissa, die bij een kleinschalige woongroep werkt. De inenting gebeurde op de vaccinatielocatie van de GGD Haaglanden bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag. In Den Haag worden vrijdag ongeveer 250 zorgmedewerkers gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. Vanaf maandag wordt het middel ook toegediend aan medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging in de rest van het land.

09.37 - 'OMT-jubileum'
Deze vrijdag vindt het honderdste overleg van het Outbreak Management Team (OMT) plaats, laat hoogleraar virologie Marion Koopmans weten. Het OMT buigt zich over de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te beteugelen en het effect hiervan.

Wachten op privacy instellingen...

09.34 - Race voor zonneauto's door Australië gaat niet door
De World Solar Challenge, de race in Australië voor auto's die op zonne-energie rijden, gaat dit jaar niet door. Aan de race doen studentenploegen van over de hele wereld mee, waaronder vanuit Eindhoven. "We hebben deze moeilijke beslissing moeten nemen vanwege de moeilijkheden rond de sluiting van grenzen vanwege het coronavirus en het binnenhalen van zo veel deelnemers", laten de organisatoren weten.

09.29 - Loket coronasteun maandag open, maar nog niet voor iedereen
Vanaf maandagmiddag kunnen bedrijven de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor het eerste kwartaal. Maar de ondernemers voor wie de regeling is uitgebreid, zoals grotere bedrijven en juist bedrijven met lagere vaste lasten, kunnen nog niet terecht bij het loket. De beloofde uitbreiding van de regeling laat nog even op zich wachten. Wanneer deze wel is doorgevoerd, is nog niet bekend.

09.23 - Basic-Fit haalt 150 euro miljoen op om crisis te doorstaan
Uitbater van sportscholen Basic-Fit heeft 150 miljoen euro opgehaald om de coronacrisis door te komen. Vanwege het oplaaiende virus moest Basic-Fit vanaf eind september steeds meer fitnessclubs sluiten. Met het geld heeft het bedrijf naar eigen zeggen wat meer financiële slagkracht. Basic-Fit verwacht het geld te gebruiken voor verdere groei als de lockdownmaatregelen zijn opgeheven.

09.01 - Carnaval en corona
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch benadrukt in een filmpje op Twitter dat mensen die carnaval willen gaan vieren dit thuis moeten doen. "Neem je verantwoordelijkheid en volg de coronamaatregelen. Zo helpen we elkaar het best: ondernemers, inwoners en de zorg. Zodat we hopelijk volgend jaar weer echt met zijn allen voluit carnaval kunnen vieren, te beginnen met 11-11."

Wachten op privacy instellingen...

08.47 - Bouwer Heijmans groeit ondanks coronacrisis
Bouwbedrijf Heijmans heeft afgelopen jaar zowel de omzet als de winst opgevoerd, ondanks de coronacrisis. De onderneming had wel tijdelijk last van ziekteverzuim bij personeel en slechtere beschikbaarheid van materialen en personeel uit het buitenland door de pandemie.

08.12 - Iets meer faillissementen in januari
Het aantal faillissementen is in januari licht opgelopen ten opzichte van december, maar het niveau blijft laag. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om een toename van slechts vier bankroeten.

Wachten op privacy instellingen...

Door de coronasteun van de overheid blijven vooralsnog veel bedrijven overeind, ook bedrijven die onder normale omstandigheden eigenlijk niet levensvatbaar zouden zijn. Het kabinet nam deze ontwikkeling bij het toekennen van de steun voor lief.

Wachten op privacy instellingen...

07.21 - Jaarwinst ING halveert door coronacrisis
ING heeft door de coronacrisis afgelopen jaar ruwweg de helft minder winst gemaakt. Volgens het financiële concern drukten de viruspandemie en de strenge lockdownmaatregen met name op de vraag naar leningen, zowel bij consumenten als bedrijven. Ook moest er veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald, al speelde dat laatste wel minder in de laatste maanden van het jaar.

05.09 - Utrechtse horecaproef afgeschoten door ministerie
Het ministerie van Economische Zaken zet een streep door het voorstel voor een proef in Utrecht waarbij drie horecazaken zouden worden heropend, schrijft het AD. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca weer veilig open kan. Maar experimenten met restaurants zijn helemaal niet nodig, zegt het ministerie. "In de routekaart die het kabinet vorige week bekendmaakte, wordt al beschreven dat restaurants als eerste weer heropend kunnen worden als de epidemiologische situatie dat toestaat. Dat kan als men zich aan de coronaregels houdt en aan het maximumaantal gasten."

03.30 - Eerste mensen krijgen coronavaccin AstraZeneca
Het derde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar is, van AstraZeneca, wordt vrijdag voor het eerst toegediend. Een verpleeghuismedewerker krijgt het vaccin op de GGD-vaccinatielocatie bij het stadion van ADO Den Haag. In de loop van volgende week moet het middel ook beschikbaar zijn bij prikplekken in de rest van het land. Het vaccin gaat vanaf volgende week ook naar huisartsen, te beginnen in Zeeland en daarna in Noord-Brabant en Limburg.

Wachten op privacy instellingen...

00.02 - Bijna de helft van Nederlandse bedrijfsleven kreeg coronasteun
Van alle Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft 48 procent steun van de overheid ontvangen om de coronacrisis door te komen. Tegemoetkoming in de loonkosten was de vaakst aangevraagde vorm van ondersteuning, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS was de animo voor financiële steun vanuit de overheid bij het eerste steunpakket van de overheid het grootst.

00.01 - 'Bijna zeventig procent horecaondernemers sloot 2020 met verlies af'
Bijna zeventig procent van de horecabedrijven verwacht coronajaar 2020 met verlies te hebben afgesloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. De coronacrisis zorgt voor groot pessimisme in de horeca. In die sector nam het vertrouwen het sterkst af en in de horeca zijn ondernemers verreweg het somberst. Door lockdownmaatregelen viel een groot deel van de omzet weg.

00.01 - Sterftecijfer daalt, maar blijft hoger dan normaal
Het totale aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week verder gedaald, maar blijft hoger dan normaal. Dat laatste is waarschijnlijk te wijten aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week overleden naar schatting 3600 mensen. Dat zijn er ongeveer tachtig minder dan een week eerder maar 150 meer dan normaal, schatten de statistici in op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends.

23.40 - Leiding Amsterdamse en Rotterdamse scholen wil snelle heropening
Schoolleiders van Amsterdamse en Rotterdamse middelbare scholen pleiten voor het snel heropenen van scholen. Ook vragen ze flexibiliteit van het kabinet bij het inlopen van de 'vertraging van het onderwijs'. Ze zeggen dat de rek er aardig uit is bij de leerlingen. "De ontwikkeling en de mentale gezondheid van tieners staat onder druk, mede doordat in deze coronacrisis alle pijlers waar ons onderwijs op is gebaseerd wegvallen", schrijven ze in een brief aan minister Arie Slob.

23.04 - GGD start dinsdag met inenten op Friese Waddeneilanden
De GGD Fryslân start dinsdag met het inenten van mensen op de Friese Waddeneilanden tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne begint op Ameland, woensdag zijn Schiermonnikoog en Vlieland aan de beurt en vanaf donderdag wordt er ook ingeënt op Terschelling. Op Ameland en Terschelling zijn alle eilandbewoners van 75 jaar of ouder en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Terschelling en Vlieland alle bewoners vanaf 60 jaar oud en zorgmedewerkers .

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!