LIVEBLOG

Coronanieuws: pleidooi voor snelle heropening van winkels, 819 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

20 februari om 07:00 • Aangepast 21 februari om 00:22
Leegstand: een doembeeld in de winkelbranche (foto: archief).
Leegstand: een doembeeld in de winkelbranche (foto: archief).
In dit liveblog hebben we je zaterdag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Jongerenorganisaties en sportbonden roepen het kabinet op zo snel mogelijk jongeren in groepen of teamverband te laten sporten bij hun vereniging.
  • In het Beatrix Theater in Utrecht vond zaterdag een zogeheten 'testevenement' met de Bredase cabaretier Guido Weijers plaats.
  • Tot nu toe zijn er 79 relschoppers en opruiers veroordeeld voor hun aandeel in de avondklokrellen van een maandje geleden.
  • Er zijn 819 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • De afgelopen 24 uur zijn er 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen in onze provincie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

19.10 - 'Winkels moeten snel open'
Winkeliers kunnen en moeten hun deuren weer openen. Als dat niet gebeurt, moet ongeveer 20 procent van de zaken de komende twee maanden sluiten en komen er rond de 60.000 banen op de tocht te staan. Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Volgens de branchevereniging is er geen proportionele reden meer om de winkels nog langer dicht te houden. Zo dragen de winkels als doorstroomlocaties volgens de RND niet noemenswaardig bij aan de verspreiding van het coronavirus. Ook zijn er geen hogere ziekteverzuimcijfers in de winkelbranche. Tegelijk vrezen ongeveer 300.000 winkelmedewerkers die nu thuiszitten voor hun baan.

Ook branchevereniging INretail vindt de lockdown voor winkeliers veel te lang duren. Verder zijn winkeliers en horecaondernemers boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés.

18.10 - Nergens echt te druk, ondanks mooie weer
Op het strand, in de duinen, bossen en andere natuurgebieden van ons land was het zaterdagmiddag zoals verwacht druk. Vanwege het fraaie lenteachtige weer, met maxima rond 19 graden, trokken veel mensen eropuit. Toch was het op de meeste plaatsen niet té druk. Op een parkeerplaats in Zandvoort na, hoefden er geen toegangswegen of parkeerplaatsen afgesloten te worden.

18.00 - Guido Weijers moe maar voldaan
Guido Weijers kijkt voldaan en een tikje emotioneel terug op zijn voorstelling, zaterdagmiddag in het Beatrix Theater in Utrecht. Vijfhonderd mensen waren erbij, een unicum in deze coronatijden. De show maakt deel uit van een onderzoek dat moet aantonen of het mogelijk is om grote bijeenkomsten 'coronaproof' te laten plaatsvinden. In verband hiermee wordt zondag tijdens NEC - De Graafschap ook publiek toegelaten.

17.50 - Demonstratie tegen politie verloopt rustig
Bij een demonstratie tegen politiegeweld op het Malieveld in Den Haag werd zaterdag het maximumaantal deelnemers bereikt en moesten toestromende demonstranten worden tegengehouden. De betoging was rond 17.00 uur afgelopen. Volgens een politiewoordvoerder verliep de demonstratie gemoedelijk en werden de aanwijzingen van de politie goed opgevolgd. De deelnemers zijn tegen politiegeweld en de coronaregels en droegen spandoeken met teksten als ’Wanneer wordt de politie wakker?’, ‘Media is opium voor het volk’ en ‘Dictatuur!’.

In de omgeving van het Malieveld zijn zes mensen aangehouden, maar dat waren geen demonstranten. Twee van hen werden gearresteerd wegens belediging; de vier anderen voor het niet voldoen aan een bevel.

16.10 - Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgenomen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1858 mensen met Covid-19 opgenomen, 85 minder dan vrijdag. Van deze patiënten zijn er 522 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er twaalf meer dan een dag eerder.

15.20 - 819 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 819 nieuwe coronabesmettingen in Brabant vastgesteld. Dat is een geringe stijging ten opzichte van een dag eerder, toen ging het om 812 nieuwe gevallen. In het hele land gaat het om 4604 positieve coronatesten. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3759 per etmaal ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wachten op privacy instellingen...


14.25 - Winkeliers en horecabranche boos na uitlatingen De Jonge
Winkeliers en horeca-ondernemers zijn boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dit laten brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten naar aanleiding van uitlatingen van De Jonge in De Telegraaf.

13.28 - Achttien relschoppers uit Zeeland-West Brabant veroordeeld
Tot nu toe zijn er 79 relschoppers en opruiers veroordeeld voor hun aandeel in de avondklokrellen van vorige maand. Dat meldt EenVandaag op basis van een rondgang langs alle rechtbanken. De verdachten kregen soms maandenlange celstraffen opgelegd. In drie gevallen volgde vrijspraak. Een aantal zaken is aangehouden voor meer onderzoek.

De meeste verdachten (22) zijn opgepakt in Amsterdam. Van hen zijn er 16 veroordeeld. Op de tweede plaats staat de regio Zeeland-West Brabant: 18 aanhoudingen, 18 veroordelingen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zullen er nog meer veroordelingen volgen.

12.30 - Tweehonderd miljoen vaccins wereldwijd
Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 200 miljoen doses van coronavaccins toegediend. Dat gebeurde volgens een telling van het Franse persbureau AFP in minstens 107 landen en gebieden. Bijna de helft (45 procent) van de injecties vond plaats in de rijke G7-landen: de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7-landen zijn samen goed voor circa 10 procent van de wereldbevolking. De club van industrielanden beloofde vrijdag vaccins te delen met minder ontwikkelde landen.

11.20 - Testbewijzen op grote schaal in april
Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om "dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven". Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt minister Hugo de Jonge. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten.

11.15 - Er liggen 295 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
De afgelopen 24 uur zijn er 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 295 mensen met corona in de ziekenhuizen, 29 minder dan vrijdag.

Er werden het afgelopen etmaal 49 coronapatiënten in Brabant uit het ziekenhuis ontslagen, vijf mensen werden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis en zes coronapatiënten overleden in de afgelopen 24 uur. Dit blijkt zaterdag uit de nieuwe ROAZ-cijfers.

10.15 - Tattooshops willen tegelijk met kappers open

De Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunsten gaat uit van gelijktijdige opening met kappers. De belangenvereniging vindt dat tatoeëerders in vergelijking met de kappers een nihil verschil maken als het gaat om verspreiding van Corona. "Wij werken hygiënischer en doen gemiddeld 1,5 klant per artiest per dag. Geen vergelijking met de kappers, waar al snel 16 klanten per dag over de vloer komen", aldus een woordvoerder van de tattoobranche.

09.30 - 'Laat jongeren buiten sporten'
Jongerenorganisaties en sportbonden roepen het kabinet op om zo snel mogelijk jongeren in groepen of teamverband te laten sporten bij hun vereniging. Vaste trainingsgroepen en de sociale structuren van verenigingen zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen, zeggen ze. "Jongeren zijn tijdens de coronacrisis aanzienlijk minder gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid."

08.30 - Minidocu over wat corona doet met leerlingen dansstudio Oosterhout
Niet alleen winkeliers en horecaondenemers hebben het moeilijk in deze tijd, ook sportscholen en dansstudio's. Zoals De Dansfabriek in Oosterhout. "Toch proberen we er iets van te maken", laat Tamara Snoeren weten. "Wij zien wat de coronacrisis doet met onze leerlingen en besloten een minidocumentaire te maken. Een eyeopener."

Wachten op privacy instellingen...

08.10 - 'Door coronamaatregelen vergroot taalachterstand vluchtelingen'
D66 in Den Bosch maakt zich zorgen omdat de taalachterstanden bij vluchtelingen met een verblijfstatus, zogenaamde statushouders, door de coronabeperkingen toenemen. Volgens D66 'holt de achterstand achteruit'. De politieke partij roept op de taalachterstand aan te pakken, evenals de achterstand bij het huisvesten van de statushouders. Ook dit baart de partij zorgen. Daarom wordt actie gevraagd van het college van burgemeester en wethouders.

06.00 - 'Bedrijf moet werknemers voor aandeelhouders plaatsen'
Bedrijven die het door de coronamaatregelen moeilijk hebben, kunnen volgens premier Mark Rutte nog geruime tijd op steun rekenen. Ook als de samenleving weer 'open' is. Zo wil hij voorkomen dat ondernemers alsnog omvallen of gedwongen hun levensvatbare bedrijf 'voor een prikkie' moeten verkopen aan investeerders. Dat is te lezen in een online-pamflet. Daarmee zet Rutte uiteen hoe de samenleving na corona er volgens hem uit moet komen te zien.

03.30 - Testevenement Guido Weijers in het Beatrix Theater van start
Zo'n vijfhonderd mensen verzamelen zich zaterdag bij het Beatrix Theater in Utrecht voor een middag ouderwets lachen. Tijdens het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een initiatief van zowel de zakelijke- als de publieksevenementensector en de overheid waarbij wordt getest hoe evenementen veilig kunnen plaatsvinden in deze coronatijd, staat Guido Weijers voor het eerst sinds lange tijd weer met zijn show voor een groot publiek.

00.57 - Vaccin aangekomen op alle Caribische eilanden van het Koninkrijk
Coronavaccins die vanuit Nederland zijn verstuurd, zijn vrijdagmiddag (lokale tijd) ook op Sint Maarten, St. Eustatius en Saba afgeleverd. Eerder deze week kregen Aruba, Bonaire en Curaçao al de eerste ladingen. Op Aruba is direct begonnen met vaccineren. Bonaire en Sint Maarten beginnen maandag, op Curaçao . Op Aruba, Curaþao, Bonaire en Sint Maarten worden eerst mensen die werkzaam zijn in de zorg en 60-plussers ingeënt.

23.42 - Senaat steunt spoedwet avondklok, wet dit weekend van kracht
Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. Zo blijft de avondklok in ieder geval overeind tot de ochtend van 3 maart. Het kabinet maakt dinsdag bekend hoe het na die datum verder gaat met de coronamaatregelen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...