Video

Guido Weijers ziet voorstelling als bevrijding en hoopt nu op meer

20 februari 2021 om 18:22 • Aangepast 1 maart 2021 om 10:26
nl
“Het voelt allemaal als een bevrijding.” Guido Weijers kijkt met veel plezier terug op zijn unieke optreden in het Beatrix Theater in Utrecht. De cabaretier uit Breda mocht zaterdagmiddag eindelijk de planken op en dat nog wel voor honderden dolenthousiaste toeschouwers. Of het een vervolg krijgt? Over twee maanden moet dit duidelijk worden. Wat het ook wordt: Weijers is, zoals hij dat uitdrukte, 'overladen met positiviteit.'
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Weijers had het voor elkaar gekregen om een voorstelling voor vijfhonderd mensen te mogen spelen. Een ongekende ervaring in een vreemde (corona)tijd, zo beaamde Weijers direct na afloop tegen een verslaggeefster van Omroep Brabant.

Staande ovatie
Het leek alsof hij nooit was weggeweest. Bij opkomst en aan het einde van de show kreeg Weijers een staande ovatie. "Ik heb gewoon m'n voorstelling gespeeld zoals ik altijd doe. Ik heb geen extra druk gevoeld om het leuker of grappiger te maken", vertelt de 43-jarige cabaretier. "Je wilt natuurlijk heel graag dat het goed gaat. Maar toen ik opkwam en zag hoe mensen reageerden, was ik gerustgesteld."

De cabaretier benadrukt dat niemand echt medelijden met hem hoeft te hebben. "Ik ben begonnen met het geven van webinars, dus zo kom ik wel rond", vertelt Weijers. Hoe het nu staat met zijn eigen geluk? "Hoe het met mijn lange termijngeluk staat, moet nog blijken uit het handelen van het kabinet. Maar mijn korte termijngeluk schiet nu zo'n beetje door het dak."

Alle toeschouwers moesten zich enkele dagen voor Weijers' optreden laten testen en een aantal op de dag zelf ook. Bovendien moeten ze zich volgende week nogmaals laten testen. Iedereen had en heeft het er graag voor over, want alle aanwezigen (onder meer uit Sint-Michielsgestel) snakten echt naar een samenzijn met veel andere mensen. 'Zelfs' met een mondkapje. Te meer daar de onderhand gebruikelijke anderhalvemeterafstand helemaal werd losgelaten. Weijers verraste hen met een show van bijna twee en een half uur.

Wachten op privacy instellingen...

Weijers hoopt op meer
“We hebben allemaal te maken met dat klote-corona. Dan kun je erover blijven klagen, maar je kunt ook naar oplossingen naar zoeken. Iedereen die hier vandaag aanwezig was, is misschien wel onderdeel geweest van zo’n oplossing. Dat voelde je gewoon vanaf het begin. Laten we het hopen dat dit de oplossing is, dat we meer kunnen in coronatijd”, aldus Weijers.

Zijn voorstelling was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieke evenementensector en de overheid. Het publiek werd opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke 'bubbel' had een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moesten sommigen mondkapjes dragen en zitten anderen achter een spatscherm.

Alle bezoekers droegen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Eerder deze week werd de proefserie met een zakelijk congres in het Beatrix Theater afgetrapt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.