Video

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf Sint-Oedenrode, drie bedrijven geruimd: 'Vreselijk drama'

20 februari 2021 om 08:45 • Aangepast 21 februari 2021 om 08:42
nl
Alle 35.000 dieren van een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode zijn zaterdag geruimd. Dit was nodig, omdat bij het bedrijf de mogelijk ook voor mensen besmettelijke vogelgriep was vastgesteld. De dieren op twee andere pluimveebedrijven in de buurt moeten uit voorzorg worden gedood. Het ministerie van Landbouw houdt er ernstig rekening mee dat er sprake is van de zwaarste variant van de vogelgriep.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het is de tweede keer binnen twee maanden dat een pluimveehouderij in Brabant is getroffen door deze ziekte. Begin januari was het al raak op een kalkoenhouderij in Moergestel. Hier moesten 18.000 dieren uit voorzorg worden geruimd.

'Met hygiëne niks mis op bedrijf'
Een woordvoerster van het getroffen legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode spreekt van 'een vreselijk drama'. "We hebben geen idee waar dit vandaan komt", zegt ze. De kippen zijn vergast en naar destructiebedrijf Rendac in Son gebracht.

Volgens een dierenarts van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) was deze spoedklus nodig om verdere verspreiding te voorkomen. Maar ook, omdat dieren op het bedrijf zwaar ziek waren en uit hun lijden moesten worden verlost. Dat het virus op deze pluimveehouderij heeft toegeslagen, kan de eigenaar niet verweten worden, zo vertelde de arts. Er werden voldoende voorzorgsmaatregelen genomen, onder meer op hygiënegebied. Hij gaat er vanuit dat het virus door trekvogels als ganzen en eenden is verspreid. Bij deze vorm van vogelgriep kunnen ook mensen ziek worden, bij hen kunnen dan griepverschijnselen ontstaan. Jaren geleden zijn er zelfs mensen overleden aan deze vorm van de vogelgriep.

Wachten op privacy instellingen...

Ruimingen
De twee andere bedrijven die geruimd worden, staan in een straal van een kilometer rond het getroffen pluimveehouderij aan de Sonse Heideweg. verspreiding van het virus te voorkomen, worden ook de dieren op deze twee bedrijven geruimd. Het gaat in totaal om ongeveer 100.000 dieren. Alle ruimingen worden uitgevoerd door de NVWA.

Even geen scharreleieren (foto Rene van Hoof).
Even geen scharreleieren (foto Rene van Hoof).

Bemonsteren
In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode bevinden zich nog zeven andere pluimveebedrijven. "Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode worden pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep (afbeelding: Rijksoverheid).
In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode worden pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep (afbeelding: Rijksoverheid).

Minister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode, waar zich nog eens 26 andere pluimveebedrijven bevinden. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met 'commercieel gehouden gevogelte'.

In een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf is een vervoersverbod afgekondigd (foto: Rijksoverheid).
In een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf is een vervoersverbod afgekondigd (foto: Rijksoverheid).

LEES OOK:

Kritische plattelandsbewoners waarschuwen voor meer virusziektes: 'Corona is maar een voorproefje'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!