Video

Vogelgriep op kalkoenhouderij in Moergestel, bedrijf wordt geruimd

5 januari 2021 om 12:23 • Aangepast 12 januari 2021 om 14:06
nl
Op een kalkoenhouderij in Moergestel is vogelgriep vastgesteld. Het ruimen van het bedrijf is inmiddels begonnen en zal pas woensdag worden afgerond. Het gaat waarschijnlijk om een zware variant van de vogelgriep. Vogels kunnen hiervan ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Voor mensen is het nauwelijks gevaarlijk.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf aan de Floraweg in Moergestel.

NVWA gaat bedrijf ruimen
In een straal van één kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf, met ongeveer 18.000 dieren, geruimd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat dit verzorgen. De eigenaar was te aangeslagen om een reactie te kunnen geven.

In een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Moergestel liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

In de zone van tien kilometer rondom het bedrijf liggen nog 21 andere pluimveehouderijen. Het vervoersverbod dat hiervoor is afgekondigd, heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Moergestel liggen zes andere pluimveebedrijven.
In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Moergestel liggen zes andere pluimveebedrijven.

In het Gelderse Altforst werd de vogelgriep vorig jaar oktober voor het eerst bij een pluimveehouderij geconstateerd. Onder meer in Brabant gold een ophokplicht voor pluimvee. Ook werd voor enkele delen van de provincie een vervoersverbod nadat de ziekte werd gevonden op een bedrijf in dat gebied.

De ophokplicht werd eerder dat jaar ook al opgelegd nadat in Duitsland de vogelgriep aan het licht was gekomen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.