Coronanieuws: 'middelbare scholen weer open, avondklok blijft nog' - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 'middelbare scholen weer open, avondklok blijft nog'

21 februari om 07:00 • Aangepast 1 maart om 14:17
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 304 coronapatiënten opgenomen, dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend.
  • Brabant telde sinds zaterdag 866 nieuwe besmettingen.
  • De voorbije 24 uur zijn 21 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, drie coronapatiënten overleden.
  • Gemeenten riepen op om zondag niet massaal de natuur in te gaan.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.45
Dit liveblog is afgesloten.

20.30 - Kappers blij met mogelijke versoepeling: het ziet er hoopvol uit
De kappersbranche is blij met het nieuws dat de kappers waarschijnlijk vanaf 2 maart weer open mogen. "Dinsdag wordt het pas echt duidelijk, maar alles wat ik in de media lees, ziet er erg hoopvol uit", reageert een woordvoerder van kappersbranchevereniging ANKO.

"Deze ontwikkeling past bij ons verhaal. We roepen al weken dat we veilig open kunnen", zegt de woordvoerder. Het kabinet wil de kappers onder bepaalde voorwaarden openen, vertelden ingewijden zondagavond in verschillende media. Zo mag een bezoek aan de kapper alleen op afspraak, en met triage, om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft. "Dat klinkt goed, want dat was ook al zo voordat we moesten sluiten", aldus de woordvoerder. Verder kunnen versoepelingen na enkele weken misschien weer teruggedraaid worden als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.

Niet-medische contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs zijn sinds de tweede lockdown gesloten. Volgens ANKO is recent uit nieuw Duits onderzoek van de Technische Universiteit Berlin in aanloop naar de heropening van winkels in Duitsland gebleken dat de kappers geen besmettingshaarden zijn en geen besmettingsgevaar vormen. Onlangs pleitte de branche al voor heropening van kapsalons, onder meer vanwege de steeds nijpender wordende financiële situatie van de kappers.

Op dinsdag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat zal worden gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.

19.10 - LAKS: goed nieuws als scholen weer opengaan
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is verheugd over het nieuws dat de middelbare scholen waarschijnlijk vanaf volgende week weer opengaan. "We moeten het definitieve besluit nog afwachten, maar mocht het zo zijn, dan zijn we daar erg blij mee", aldus voorzitter Nienke Luijckx.

Het kabinet wil de middelbare scholen in elk geval deels openen, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs opengaat, is nog niet duidelijk. "Wij zijn heel benieuwd hoe het er concreet uit komt te zien", aldus Luijckx.

Woensdag voerden scholieren en studenten in Den Haag actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten.

18.45 - Middelbare scholen vanaf volgende week open, avondklok blijft nog
Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen, maar de avondklok blijft nog wel in stand. Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk.

De avondklok wordt verlengd omdat het kabinet de maatregel nodig denkt te hebben om "ruimte te creëren" voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen. Als bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mogen openen, zal dat alleen onder deze voorwaarden gebeuren.

De komende dagen zal worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie die al langer op tafel ligt, is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over. Die dag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat zal worden gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.

18.15 - 'Ergens vandaag' de miljoenste prik, half maart 2 miljoen gezet
"Ergens vandaag is die miljoenste prik gezet", zegt coronaminister Hugo de Jonge zondag in een video op Twitter. Volgens het vaccinatiedashboard van het kabinet zijn tot en met zaterdag 987.435 prikken gezet. Daar kwamen er zondag zeker 30.000 bij, waardoor de grens van 1 miljoen is bereikt. Over een maand hoopt het kabinet dat de teller op 2 miljoen staat.

Over de miljoenste prik wordt officieel pas maandagmiddag gerapporteerd. De mijlpaal betekent nog niet dat één miljoen mensen ook daadwerkelijk immuun zijn voor het coronavirus. Tot en met 14 februari hebben ruim 154.400 Nederlanders een tweede prik ontvangen, meldde het RIVM. Pas dinsdag komt hiervan weer een update, het ministerie van Volksgezondheid had intussen nog geen cijfers beschikbaar over de benodigde tweede prik.

Het aantal vaccinaties dat per dag wordt gezet, moet steeds sneller omhoog gaan. Na een "valse start" wil het kabinet een inhaalslag maken en ervoor te zorgen dat Nederland in de Europese middenmoot terechtkomt.

Wachten op privacy instellingen...

18.00 - Lente: Topdrukte bij ijssalons en in Brabantse parken
Twee weken geleden bleven we nog binnen vanwege de sneeuw, maar inmiddels zorgt het lentezonnetje voor een heel ander straatbeeld. Bij ijsverkopers was het zondag topdrukte. Overal stonden lange rijen.

15.55 - ME voert charge uit bij demonstratie Museumplein
De ME heeft zondagmiddag rond 15.45 uur ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Kort daarvoor was op last van burgemeester Femke Halsema de demonstratie tegen de coronamaatregelen ontbonden, maar lang niet iedereen gaf daar gehoor aan.

Op het plein in Amsterdam mengde een grote groep van enkele honderden 'koffiedrinkers' zich zondag tussen een veelvoud van zonaanbidders en recreanten die van de vroege voorjaarsdag kwamen genieten.

15.38 - Meer coronabesmettingen dan gemiddeld
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn in heel Nederland 4720 positieve coronatesten geregistreerd, 866 daarvan in Brabant. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3935 ligt, blijkt uit cijfers van het RIVM. Gisteren noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4578 nieuwe gevallen, ook al boven het gemiddelde.

Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 17. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden 62 overlijdens geregistreerd, vrijdag 50 en donderdag 74.

Wachten op privacy instellingen...

13.08 - 'Laten we proberen te versoepelen'
Voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM wil dat Nederland gaat proberen om de maatschappij weer wat meer te openen. Hij vindt versoepelingen in de zomer 'een beetje laat', zo zei hij bij televisieprogramma WNL Op Zondag. Hoes meent dat de stabiliserende besmettingscijfers aanleiding geven wat te gaan proberen. "Wij weten nu hoe we ons moeten gedragen."

12.46 - D66 en CU willen naast OMT ook planbureaus horen in Kamer
De Tweede Kamer moet ook worden bijgepraat door de directeuren van de Nederlandse planbureaus. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen naast medische adviseurs uit bijvoorbeeld het Outbreak Management Team (OMT) ook experts horen over de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis. Ze vragen om zo'n briefing na een brief van die planbureaus, die het kabinet oproepen nu al aan de slag te gaan met een herstelplan voor na de coronacrisis.

12.00 - Mishandeling NS-medewerker op station Breda
Een NS-medewerker is zaterdagmiddag mishandeld door een 35-jarige vrouw op het station in Breda. Ook zijn bril werd vernield. Hij had de vrouw aangesproken omdat ze geen mondkapje droeg. De vrouw is vastgezet en wordt verhoord.

11.57 - Vertrouwen in coronabeleid kabinet brokkelt verder af
Steeds meer Nederlanders staan niet achter het coronabeleid van het kabinet. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3200 respondenten. De afgelopen maanden brokkelde het draagvlak voor het beleid steeds meer af. Ruim de helft van de respondenten zegt geen vertrouwen meer te hebben in het coronabeleid van de regering. Sinds oktober is het vertrouwen alleen maar verder afgenomen.

11.03 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen lagen zondagochtend 304 coronapatiënten. Dat zijn er negen meer dan een etmaal geleden. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn 21 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dit zijn er acht minder dan zaterdag. Het afgelopen etmaal zijn drie coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen overleden. Twintig werden uit het ziekenhuis ontslagen en drie zijn er overgeplaatst.

10.57 - Burgemeester Den Bosch neemt maatregelen tegen dansprotest
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch heeft zondagochtend meerdere mensen een zogenoemde 'preventieve last onder dwangsom' opgelegd. Hij vernam van de politie dat deze mensen een dansevenement wilden houden tegen de coronamaatregelen en dat ze zich niet aan het verbod op groepsvorming - dat is ingesteld om een verdere uitbraak van het coronavirus te voorkomen - wilden houden.

10.16 - Medewerker positief getest op corona na Fieldlab-experiment
Bij het eerste zogenoemde Fieldlab-experiment dat maandag plaatsvond in het Beatrixtheater in Utrecht heeft minstens een besmet persoon rondgelopen. Dat meldt RTV Utrecht. Volgens de organisatie is het onwaarschijnlijk dat deze persoon - een medewerker, die niet in een van de bubbels zat - besmet is geraakt tijdens het proefcongres, omdat hij of zij geen klachten had. Bovendien is de persoon, zoals alle bezoekers, negatief getest voor de start van het evenement.

08.50 - Cultuurminister sluit nieuw steunpakket cultuursector niet uit
Als de coronacrisis nog even doorzet, komt er zeker nog een steunpakket voor de cultuursector. Dat zegt cultuurminister Ingrid van Engelshoven tegen het ANP. Ze was zaterdag met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma bij het zogenoemde Fieldlab-evenement in het Beatrix Theater in Utrecht, waar de Bredase cabaretier Guido Weijers als test voor het eerst in coronatijd voor publiek optrad.

08.11 - Coronajaar leidt tot stijging klachten over geluidsoverlast
Het aantal meldingen van geluidsoverlast in en om het huis is vorig jaar met vijftig procent gestegen ten opzichte van 2019. Er werd minder geklaagd over evenementen en horeca, maar het aantal meldingen van geluidsoverlast bij mensen thuis steeg van 312 naar 467 per dag. Dat blijkt uit cijfers van de politie waar KRO-NCRV's Pointer over bericht.

Wachten op privacy instellingen...

03.30 - Opnieuw lentedrukte verwacht op stranden en in bossen
Het wordt zondag opnieuw stralend en zonnig weer. Reden voor gemeenten om nogmaals mensen op te roepen niet massaal de natuur in te gaan en drukke plekken in bossen en op stranden te mijden om zo een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Langs de kust houden politieagenten, boa's en verkeersbegeleiders zondag toezicht en in natuurgebieden zijn boswachters extra alert op het naleven van de coronamaatregelen.

Foto: Ben Saanen
Foto: Ben Saanen

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...