Uitbraak vogelgriep Sint-Oedenrode: geen andere bedrijven besmet

22 februari 2021 om 17:08 • Aangepast 23 februari 2021 om 15:25
nl
Het vogelgriepvirus van het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode is niet overgeslagen naar bedrijven in de directe omgeving. Dat meldt het ministerie van Landbouw maandag aan Omroep Brabant. Pluimveebedrijven in een straal van drie kilometer werden na de uitbraak van zaterdag gecontroleerd.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Alle 35.000 dieren van het legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode zijn zaterdag geruimd. Dit was nodig, omdat bij het bedrijf de mogelijk ook voor mensen besmettelijke vogelgriep was vastgesteld. Ook op twee andere pluimveebedrijven in de buurt werden uit voorzorg alle dieren gedood, dat waren er nog eens bijna 100.000.

In het gebied van drie kilometer liggen nog acht andere bedrijven: drie legpluimveebedrijven en vijf vleeskuikenbedrijven. Deze zijn allemaal bezocht. Een drietal bedrijven bleek leeg te staan. De andere vijf bedrijven zijn dit weekend bemonsterd, maar daar is dus geen vogelgriep aangetroffen.

Hoe het bedrijf in Sint-Oedenrode kon worden besmet, is nog niet duidelijk. Dat onderzoek loopt nog. "Doorgaans is het lastig om de precieze oorzaak van een besmetting te achterhalen", vertelt een woordvoerder.

In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode worden pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep (afbeelding: Rijksoverheid).
In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode worden pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep (afbeelding: Rijksoverheid).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!