Liveblog

Coronanieuws: Winkelen op afspraak weer mogelijk, scholen mogen deels open

23 februari 2021 om 07:08 • Aangepast 24 februari 2021 om 08:47
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Vanaf 3 maart mogen contactberoepen weer aan de slag en mogen winkels op afspraak open.
  • Sporten in groepsverband mag voor mensen tot 27 jaar.
  • Middelbare scholen mogen open vanaf 1 maart.
  • In Brabant lagen dinsdag 297 coronapatiënten in het ziekenhuis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.59 - LIVEBLOG GESLOTEN
We sluiten het liveblog voor vanavond. Woensdagochtend openen we een nieuw liveblog voor al het nieuws over de coronacrisis.

22.28 - Auto- en fietsverkopers juist blij met nieuwe winkel-regels
Voor autodealers of fietsenverkopers is het goed nieuws dat klanten op afspraak weer hun winkels en showrooms mogen bezoeken. Voor grotere aankopen zoals een auto, scooter of e-bike is goed persoonlijk advies namelijk belangrijk. Dat wordt door de beperkte opening van winkels weer mogelijk, aldus de branchevereniging voor de mobiliteitssector RAI Vereniging.

21.55 - MMC scherpt bezoekersbeleid aan na coronabesmettingen in het ziekenhuis
Het Máxima Medisch Centrum heeft extra regels ingevoerd voor bezoekers aan het ziekenhuis, na een aantal besmettingen. Zo krijgen alle bezoekers voortaan een mondkapje van het ziekenhuis, een zogenoemd mondkapje type II-R. Dat speciale mondkapje moet tijdens het hele bezoek aan het ziekenhuis worden gedragen. Ook mogen bezoekers nog maximaal een uur blijven.

21.43 - Winkeliers teleurgesteld over winkelen op afspraak
Nederlandse winkeliers zijn 'ontzettend teleurgesteld' dat het kabinet alleen winkelen op afspraak mogelijk maakt en dat ze niet weer gewoon de deuren kunnen openen. Die maatregel gaat "geen verlichting bieden voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland", stelt branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Volgens RND kunnen winkels verantwoord weer open volgens de richtlijnen die vorig jaar ook zijn gebruikt zoals een maximaal aantal klanten per winkel. Winkeliers snakken dan ook naar versoepeling, aldus de branchevereniging. "Wij missen onze klanten en onze klanten missen ons. Winkels als doorstroomlocatie zijn aantoonbaar veilig."

21.36 - Museumvereniging teleurgesteld
Ook de museumvereniging baalt dat er voor hun branche geen versoepelingen zijn aangekondigd tijdens de persconferentie. "Steeds meer mensen snakken naar een uitje én musea zijn er klaar voor om bezoekers weer veilig te ontvangen op 1,5 meter", zegt directeur Mirjam Moll.

Moll heeft er wel begrip voor. "Maar het betekent ook dat het steeds belangrijker wordt dat er nu en vanaf 1 juli passende financiële steun is en blijft voor alle musea."

Volgens de vereniging zijn investeringen nodig om de sector te herstellen, op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. "Juist dan kunnen musea straks weer doen waarvoor ze bedoeld zijn: met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, actuele verhalen vertellen over onze steeds veranderende samenleving."

21.05 - Sekswerkers ontevreden om uitsluiting versoepelingen
Woordvoerder Yvette Luhrs van het platform SekswerkExpertise noemt het gênant dat de sekswerkers niet aan de slag mogen. Andere contactberoepen mogen vanaf 3 maart wel aan de slag. Luhrs vindt dat de branche expliciet door het kabinet wordt uitgesloten. "Wij zijn niet een compleet ander beroep dan andere contactberoepen", zegt ze. ""Het is een vorm van discriminatie. Ik word hier best emotioneel van."

De branche heeft een eigen coronaprotocol, zegt Quirine Lengkeek de voorzitter van het platform. "1,5 meter afstand houden is niet mogelijk, maar dat geldt voor meer contactberoepen. Bovendien zien sekswerkers een stuk minder klanten op een dag dan de kapper, dus het risico is voor hen minder hoog." Ze wijst erop dat de eerdere versoepelingen niet leidden tot uitbraken.

20.57 - 'Opening scholen is belangrijke eerste stap'
De beslissing om middelbare scholieren weer minimaal één dag per week naar school te laten gaan, is volgens de VO-Raad een "belangrijke eerste stap". De voorzitter had eerder gezegd dat in het onderwijs grote zorgen leven over het mentale welbevinden van de leerlingen. "De meeste leerlingen zitten vanaf half december thuis, dat zijn twee grote vakanties. Zij krijgen uiteraard online onderwijs, maar zij kunnen niet naar school om de leraren en elkaar te ontmoeten."

20.50 - Hockeybond blij met versoepelingen
De Nederlandse hockeybond (KNHB) is blij met de versoepeling van de coronaregels en ziet het als een mooie stap op weg naar sporten voor alle leeftijden op verenigingen. "In aansluiting op de routekaart streeft de KNHB er met andere sportbonden naar om in kleine stappen regulier sporten weer mogelijk te maken voor iedereen."

Wachten op privacy instellingen...

20.42 - CBR blij dat uitgestelde examens kunnen worden ingehaald
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is ontzettend blij te kunnen beginnen met het inhalen van uitgestelde examens. Contactberoepen, onder wie de rijinstructeurs, mogen vanaf 3 maart namelijk weer aan het werk. Kandidaten kunnen dus weer rijlessen volgens en praktijkexamen doen. Bij het CBR is het nog onduidelijk of dat ook geldt voor theorie-examens.

Mensen van wie het examen is uitgesteld vanwege de lockdown mogen als eerste een nieuwe afspraak maken. Het totaal aantal uitgestelde examens is opgelopen tot meer dan 600.000. Bijna de helft daarvan zijn praktijkexamens. De wachttijden hiervoor zullen oplopen tot zeker twintig weken.

20.35 - Senioren last van somberheid door corona
Bijna de helft van de senioren heeft last van somberheid sinds het begin van de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

"Sommige senioren geven aan dat deze coronaperiode aanvoelt als een huisarrest zonder enkelband en een leven zonder doel", zegt directeur Marcel Sturkenboom. Uit hun onderzoek onder 2000 senioren met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar, komt naar voren dat 68 procent zich zorgen maakt om besmet te raken.

Senioren die al corona hebben gehad, merken daar de gevolgen van. Zo'n 46 procent voelt zich minder gezond dan voorheen. Daarnaast geeft 18 procent aan dat hun geestelijk welbevinden minder is geworden, zoals voortdurende vermoeidheid.

20.30 - Horecazaken openen binnenkort wellicht zonder toestemming
Volgens Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat horecazaken tegen de regels in weer opengaan.

"Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen. Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden", schetst Willemsen de situatie. "Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media." Het zou onder andere gaan om ondernemers die volgende week of de week daarna hun terrassen zouden openen.

"Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid", voegt de KHN-voorzitter toe. "Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af."

Wachten op privacy instellingen...

20.24 - Quarantaineplicht komt in maart
De quarantaineplicht voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland reizen, komt in maart. Dat zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie. Reizigers moeten nu na aankomst in Nederland tien dagen binnenblijven. Bij een negatieve testuitslag na de vijfde dag, mag je wel weer naar buiten.

De plicht is volgens De Jonge nodig, omdat slechts een kwart van de inkomende reizigers zich goed houdt aan de quarantaine. Het is ook ter vervanging van het huidige inreisverbod vanuit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

20.21 - Kappers blij met heropening
Branchevereniging ANKO laat weten dat de kappers blij zijn dat ze bevestiging hebben gekregen dat ze weer hun deuren mogen openen: "We hadden het natuurlijk al een beetje verwacht na de berichten van de afgelopen dagen, maar het is altijd fijn als het bevestigd wordt." Het loopt inmiddels dan ook weer storm met de reserveringen.

De sector is ook tevreden dat de opening met de zelfde maatregelen gepaard gaat als waar de kappers eerder mee werkten. "We hebben bewezen dat we daar veilig mee kunnen werken." Verder zijn de kappers blij met de heropening van andere contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten omdat veel kappers ook enkele behandelingen op dat vlak aanbieden. "Daar kregen we de afgelopen dagen al veel vragen over van onze leden."

20.14 - Studenten teleurgesteld over gebrek aan perspectief
Studentenorganisaties reageren naar aanleiding van de persconferentie teleurgesteld op het uitblijven van versoepelingen in het hoger onderwijs. "Het is zo ontzettend jammer om te zien dat studenten structureel achteraan staan voor versoepelingen", zegt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, Dahran Coban. "Duizenden studenten zitten nu al maanden thuis en hebben geen zicht op verbetering. Wederom worden gemaakte beloftes op perspectief niet waargemaakt."

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het "bijzonder hoe studenten van hogescholen en universiteiten elke keer weer tussen wal en schip vallen". Vicevoorzitter Freya Chiappino stelt vast dat "plannen voor het hoger onderwijs de prullenbak in worden gegooid". Volgens Chiappino "lijkt het alsof studenten de boot uit worden geduwd". Ze roept het kabinet op te voorkomen "dat ze verdrinken".

19.33 - Kijk hier de belangrijkste punten van de persconferentie terug

19.19 - 'We zijn er nog niet bijna'
We zien volgens De Jonge al langzaam het effect van de vaccinaties. Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen neemt volgens hem namelijk af. Maar we moeten volgens hem wel waken voor het 'we zijn er bijna'-gevoel: "Want we zijn er nog niet, en ook niet bijna."

19.15 - Einde crisis in zicht
"Met de start van het vaccineren is het einde van de crisis begonnen. Maar dat einde duurt nog wel even", aldus Hugo de Jonge. Hij verwacht dat de de twee miljoenste prik half maart kunnen zetten. "Op de drempel van de herfst zou iedereen geprikt moeten zijn."

19.12 - Mensen tot 27 jaar mogen sporten
Iedereen tot 27 jaar mag vanaf 3 maart bij zijn of haar eigen sportclub in groepsverband buiten sporten. Dat geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat.

Afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten.

19.11 - Winkelen op afspraak per 3 maart
Winkels mogen per 3 maart open voor klanten. Dat mag alleen op afspraak. Klanten moeten zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Daarbij mogen twee mensen tegelijk naar binnen en maximaal zes mensen per uur.

Deze stap moet met name voor kleinere winkeliers een uitkomst bieden. Rutte zei te beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf geen verlichting biedt. Daarom gaat het kabinet in gesprek met deze ondernemingen om te kijken welke steun zij nodig hebben.

19.10 - Contactberoepen per 3 maart weer aan de slag
De contactberoepen, waaronder kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massagesalons, mogen per 3 maart weer aan de slag. Daarbij geldt een uitzondering voor sekswerk. Hierbij is reserveren en een checkgesprek vooraf verplicht. "We denken dat het openstellen van deze beroepen belangrijk is. Voor de ondernemers, maar ook voor het welzijn van al hun klanten", zegt Mark Rutte.

19.09 - Scholen open per 1 maart
Vanaf 1 maart mogende middelbare scholen weer open. Leerlingen mogen minimaal een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs. Daarbij gelden wel nog de maatregelen als het houden van anderhalve meter afstand, het dragen van een mondkapje, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes. Ook het mbo kan vanaf 1 maart gedeeltelijk open.

19.07 - Maatregelen gelden tot 15 maart
De avondklok blijft en we mogen vooralsnog één persoon thuis ontvangen. Alle maatregelen die worden verlengd, gelden tot 15 maart. Op maandag 8 maart is er een nieuwe persconferentie waarin wordt uitgelegd wat er na 15 maart gebeurt.

19.04 - Goed aan de maatregelen houden
Rutte benadrukt dat de versoepeling wel inhoudt dat we ons extra goed aan de maatregelen moeten houden. "Ik wil vandaag met elke Nederlander persoonlijk de afspraak maken dat de extra risico's die we nu nemen, ook betekent dat we ons extra goed aan de basisregels moeten houden. De extra ruimte wordt extra verantwoordelijkheid. Uw gedrag doet ertoe." Volgens hem gaat één op de vier mensen die positief is getest, toch naar de supermarkt of buiten de hond uitlaten.

De premier waarschuwt dat als over een paar weken de cijfers weer stijgen, er weer een aanscherping zal moeten volgen. "Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen."

19.02 - 'Bereid risico's te nemen'
Rutte zegt dat we nu in een fase komen waarin we bereid zijn risico's te nemen. "Weliswaar beperkt en overwogen." Onder strikte voorwaarden komen er volgens Rutte dus een paar versoepelingen.

19.00 - 'Op weg naar betere tijden'
"We zijn op weg naar betere tijden. Naar een stapsgewijze opening van de samenleving. Onderwijs en horeca, sport en cultuur, winkels, werk en vakantie. Dat perspectief is er", zegt premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Maar de derde golf is volgens hem onvermijdelijk. De besmettingscijfers stijgen weer. Rutte: "Dat is een realiteit waarmee we om moeten gaan."

18.00 - Model RIVM: Britse variant nu zes op de tien keer de boosdoener
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schat dat de Britse variant van het coronavirus nu ongeveer zes op de tien coronabesmettingen in Nederland veroorzaakt. Van de bijna 4000 mensen die hun "eerste ziektedag" hadden op 19 februari, hebben er volgens modelberekeningen van het instituut 2354 de extra besmettelijke variant. Dat komt neer op 59 procent.

Het RIVM dacht eerder dat de Britse variant zich al beduidend meer had verspreid. Begin februari meldde het instituut dat het toen al naar schatting om circa twee derde van alle gevallen ging. Ook die inschatting kwam voort uit modelberekeningen. De relatieve meevaller komt doordat meetresultaten anders uitpakten dan de voorspellingen van het computermodel.

17.45 - IC-voorman Gommers: Ik houd mijn hart vast met versoepelingen
Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zegt zijn hart vast te houden voor de combinatie van de komende versoepelingen en oplopende besmettingscijfers en ic-bezetting.

"Ik begrijp de roep uit de samenleving om versoepeling, maar aan de andere kant schrok ik afgelopen vrijdag toen ik de verwachtingen van de modelleurs van het RIVM zag. Dan blijkt dat we de ic-capaciteit weer met 35 procent moeten opschalen naar 1350 bedden", aldus Gommers. Hij reageert daarmee op de constatering van het RIVM dat sprake is van een "derde golf" van coronabesmettingen. "Met versoepelingen en meer besmettingen komt code zwart met de maximum-capaciteit van 1700 ic-bedden weer in zicht en daar wil ik niet heen."

De totale bezetting op de afdelingen voor intensieve zorg is met 18 gestegen naar 1018 bedden. Op de ic's liggen nu 538 Covid-patiënten (23 minder dan maandag) en 480 non-Covid-patiënten (41 meer dan maandag).

Gommers zegt de roep om versoepeling steeds luider te horen, maar zelf te redeneren vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de intensive care. "Ik merk het in de reacties, ik merk het aan mijn kinderen. De cijfers op de ic lijken stabiel te zijn en dan wordt er ineens getwijfeld aan het nut van de lockdown, er is veel onzekerheid. Wat dat betreft is het een duivels dilemma of je nu wel of niet moet versoepelen. Ik begrijp ook de mensen die het zat zijn, die het gevoel hebben dat het zo niet langer kan doorgaan. Er heeft op dit moment in mijn ogen niemand gelijk."

16.40 - RIVM ziet 'derde golf' coronabesmettingen over Nederland rollen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt nu van een "derde golf" van coronabesmettingen. De term valt twee keer in het nieuwsbericht over de laatste weekcijfers, waarin het instituut dinsdag een toename in de besmettingen van 19 procent rapporteerde.

"Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden", schrijft het RIVM. Het is voor zover bekend de eerste keer dat die term valt in de officiële weekberichten van de instantie, die een belangrijke rol speelt in de bestrijding van de pandemie.

Die derde golf had al veel hoger kunnen zijn, stelt het RIVM. De strenge maatregelen hebben de verspreiding van het virus flink afgeremd. Het zo laag mogelijk houden van het aantal besmettingen "kan alleen als een versoepeling met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje gaat", waarschuwt het instituut.

Vrijwel gelijktijdig met de waarschuwing kwam via ingewijden het bericht naar buiten dat het kabinet niet alleen de middelbare scholen weer de deuren laat openen, maar meer versoepelingen wil doorvoeren. Zo zou het kabinet ook mensen met contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons weer aan het werk willen laten.

Een woordvoerder wijst op de opmars van de Britse variant, die besmettelijker is dan de 'oude' variant van het virus en een zogeheten reproductiegetal van boven de 1 heeft. Volgens de laatste cijfers staat het op 1,14. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 114 anderen besmetten.

16.26 - Avondklok verlengd tot 15 maart
De avondklok wordt verlengd tot 15 maart. Dat melden bronnen in Den Haag. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen dinsdagavond bekendmaken. De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht.

16.15 - Jongvolwassenen het vaakst positief getest, kinderen steeds vaker
In alle leeftijdsgroepen zijn de afgelopen week meer coronabesmettingen aan het licht gekomen. Procentueel is de stijging het hoogst onder kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Ondanks die toename komen besmettingen onder jonge kinderen nog altijd het minst voor. Jongvolwassenen, van 18 tot en met 24 jaar, raken nog steeds het vaakst besmet, zo maken de laatste weekcijfers van het RIVM duidelijk.

Afgelopen week ondergingen 25.831 kinderen van 0 tot 12 jaar een coronatest, ruim 10.000 meer dan een week eerder. Van de kinderen die al een uitslag kregen, bleek 8,6 procent het virus bij zich te dragen. Dat zou voor de hele geteste groep neerkomen op 2221 kinderen. Dat zijn 42 procent meer gevallen dan een week eerder in de jongste leeftijdscategorie aan het licht kwamen. Toen werd dus wel beduidend minder getest.

15.45 - Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1917 mensen met Covid-19 opgenomen, 9 meer dan maandag. Van deze patiënten zijn er 538 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er wel 23 minder dan een dag eerder.

Volgens het LCPS zijn de Covid-ziekenhuisbezetting en het aantal nieuwe opnames relatief stabiel vergeleken met een week geleden.

15.15 - 3846 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal, lager dan gemiddeld
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 3846 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4282 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). in Brabant werden 693 nieuwe besmettingen geteld.

Het RIVM waarschuwde eerder voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 94. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 32 overlijdens geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...

15.00 - Aantal besmettingen stijgt 19 procent, toename hoogst bij kinderen
De periode van afnemende coronabesmettingen die eind december werd ingezet, is nu echt ten einde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 29.977 positieve testresultaten, 19 procent meer dan de week daarvoor. De cijfers verschijnen slechts enkele uren voordat het kabinet naar verwachting diverse versoepelingen van de coronamaatregelen zal bekendmaken.

Het RIVM stelt vast dat Nederland in "een kwetsbare positie" zit. "Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames, weer toenemen", waarschuwt het instituut.

14.45 - 'Meeste contactberoepen vanaf volgende week weer toegestaan'
Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massagesalons mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Het gaat om de meeste contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers.

De meest betrokken ministers hebben dit dinsdag besloten in crisisoverleg. Dinsdagavond zullen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de versoepelingen bekendmaken. Eerder was al duidelijk geworden dat de middelbare scholen weer open gaan vanaf volgende week.

13.45 - Coronamoe: 'De rek is eruit'
We snakken naar meer vrijheid, maar toch zijn de meningen verdeeld over het al dan niet versoepelen van de maatregelen:

13.32 - 'Winkels willen personeel later dit jaar gratis laten overwerken'
Grote winkelketens laten hun personeel tijdens de gedwongen sluitingsperiode min-uren opbouwen, waardoor de medewerkers later in het jaar gratis moeten overwerken. Dit constateert vakbond FNV, die vindt de rekening van de crisis zo onterecht bij de werknemers wordt neergelegd.

Medewerkers van Wibra hebben volgens de bond al protest aangetekend. FNV krijgt ook uit winkels van Blokker, Intratuin, Bristol en franchisevestigingen van HEMA veel meldingen hierover van medewerkers. De bond sprak bijvoorbeeld mensen die veertig, vijftig of zestig werkuren missen en later gratis moeten inhalen.

12.19 - 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 30 meer vergeleken met een week geleden. Volgens de organisatie gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en 10 ouderen tussen de 65 en 79 jaar.

"Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Zij onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. "In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2000 80-plussers, door allerlei oorzaken. Hier kunnen natuurlijk ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd", aldus Kant.

11.41 - Veel vraag naar uitzendkrachten
De vraag naar uitzendkrachten is in januari behoorlijk aangetrokken. Volgens uitzendbrancheorganisatie ABU heeft dat onder meer te maken met meer vraag naar uitzendkrachten in GGD-teststraten voor corona, maar ook naar callcentermedewerkers.

11.39 - Winkeliers bereiden zich voor op opengaan
Winkeliers in heel Nederland bereiden zich volgens winkeliersvereniging INretail voor om hun filialen 'hoe dan ook' te heropenen. Dat zal begin maart gebeuren als de huidige lockdown nog niet afgelopen is. "We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg", zegt een woordvoerder van INretail.

De huidige lockdown loopt tot en met 2 maart, het kabinet geeft dinsdagavond weer een persconferentie over de coronamaatregelen. INretail noemt het willen openen van de winkels begrijpelijk, maar zegt ondernemers hier niet toe aan te zetten. Winkeliers die tegen de door de overheid verplichte sluiting in toch open gaan, kunnen een boete krijgen van 4000 euro.

11.19 - 297 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 297 coronapatiënten. De afgelopen 24 uur werden 31 nieuwe patiënten opgenomen. Daar tegenover staat dat 27 patiënten uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Vier coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

10.00 - Geen stoffen mondkapjes meer in Bernhoven Ziekenhuis
Stoffen mondkapjes zijn vanaf vandaag niet meer toegestaan in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Bezoekers en patiënten krijgen bij de voordeur een medisch mondkapje. "Het gaat hier om een extra voorzorgsmaatregel. Met een medisch mondneusmasker is de omgeving beter beschermd tegen druppels die ontstaan bij het spreken of wanneer iemand moet hoesten of niezen", schrijft het ziekenhuis.

09.30 - Herstel-NL: wij houden vast aan plan voor eind lockdown
De campagne Herstel-NL gaat door. Dat meldt voorzitter Robin Fransman van het initiatief om Nederland met een alternatieve aanpak uit de corona-lockdown te krijgen. Volgens Fransman is Herstel-NL de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet de campagne te staken tot na de verkiezingen.

"De boodschap die we kregen is dat we de politiek in de weg zitten. Ook hebben individuele initiatiefnemers van Herstel-NL veel kritiek over zich heen gekregen, vanwege onze oproep een ander coronabeleid te voeren. Daarnaast zijn we weggezet als activistisch, ondanks dat we een goed doordachte aanpak, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, hebben voorgesteld."

07.45 - Veel meer klachten over pakketbezorgers in 2020
Het aantal klachten over pakketbezorgers is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond voor het derde jaar op rij heeft uitgevoerd. Er werd in coronajaar 2020 fors meer online besteld, omdat de winkels dichtwaren door de lockdowns.

07.00 - 'Twee kankerpatiënten geprikt terwijl ze nog niet aan de beurt waren: smeekbedes verhoord'
Medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost hebben vorige week in Eindhoven twee kankerpatiënten ingeënt tegen corona zonder dat ze recht hadden op een vaccinatie. Het gaat om een 78-jarige man die in maart een chemokuur krijgt en een jongere man die binnenkort wordt geopereerd.

Beiden smeekten om een vaccin. Ze kregen uiteindelijk een prik, zo meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.

04.45 'China polste Máxima voor Nederlandse mondkapjes'
China heeft vorig jaar via koningin Máxima geprobeerd om aan Nederlandse mondkapjes te komen. Dat blijkt volgens het AD uit stukken die krant in handen heeft gekregen via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.

Terwijl Nederland begin februari vorig jaar nog nul officiële coronabesmettingen telde, veroorzaakte het virus in China chaos en een tekort aan beschermingsmiddelen. Dat was voor topman Jack Ma van de Chinese internetgigant Alibaba reden om contact op te nemen met koningin Máxima. Hij vroeg haar hulp bij het sturen van Nederlandse mondkapjes.

03.30 - Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen opnieuw gestegen
Voor de tweede week op rij is het wekelijkse aantal coronabesmettingen toegenomen. De stijging is iets sterker dan die van vorige week. Het precieze aantal volgt dinsdag in de wekelijkse berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De hoeveelheid positieve tests per week daalde sinds eind december bijna twee maanden lang. Vorige week kwam een einde aan de dalende trend toen het aantal besmettingen voor het eerst in acht weken tijd hoger lag dan de week daarvoor. Steeds meer mensen lopen de Britse variant van het virus op, meldde het RIVM.

03.30 - Versoepelingen verwacht tijdens persconferentie
Naar verwachting komt het kabinet dinsdagavond met voorzichtige versoepelingen van enkele coronamaatregelen. Zo kunnen middelbare scholieren waarschijnlijk weer deels naar school. Mogelijk mogen ook kappers weer open en komt er wat meer ruimte om te winkelen. Ook kijkt het kabinet of jongeren weer buiten kunnen sporten. Dit zeggen ingewijden.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond een persconferentie. Dinsdagmiddag neemt het kabinet pas definitief een besluit. Het lijkt het zo goed als zeker dat de omstreden avondklok blijft.

01.30 - LSVb pleit voor 'perspectief' voor studenten
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat het kabinet ook studenten van hogescholen en universiteiten uitzicht biedt op versoepelingen van de coronamaatregelen. "Studenten van hogescholen en universiteiten vallen bij bosjes neer, maar daar trekt het kabinet zich niks van aan. De hogescholen en universiteiten blijven namelijk dicht zonder enig perspectief", zegt LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.

Ze wijst erop dat volgens de laatste berichten de regering dinsdag aankondigt dat het voortgezet onderwijs meer ruimte krijgt en leerlingen gemiddeld anderhalve dag naar school kunnen. Ook mbo-studenten mogen waarschijnlijk een dag in de week klassikaal lessen volgen, maar hogescholen en universiteiten vallen volgens de studentenvakbond constant net buiten de boot.

00.00 - Economie kromp vorig jaar sterkst in Noord-Holland en Groningen
De economie is van alle provincies vorig jaar het sterkst gekrompen in Noord-Holland. Ook in Groningen en Limburg kromp de economie bovengemiddeld hard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Noord-Hollandse economie werd zo'n 7 procent kleiner in coronajaar 2020.

In Groningen ging het om ongeveer 5 procent en in Limburg om zo'n 4 procent. In heel Nederland kromp de economie met 3,8 procent, becijferde het statistiekbureau al eerder. Flevoland was met een krimp van circa 2 procent een positieve uitschieter. Met name goed presterende leasebedrijven hadden daar effect op, maar ook hebben zwaar getroffen sectoren als horeca en toerisme in Flevoland een kleiner aandeel in de economie.

00.00 - Vooraanstaande economen stappen uit Herstel-NL
Hoogleraar economie Barbara Baarsma en voormalig directeur van het Centraal Plan Bureau (CPB), Coen Teulings, stappen uit Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen. Op hun Linkedin-pagina's laten ze weten vanaf dinsdag 'niet langer bij Herstel-NL betrokken' te zijn.

Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Herstel-NL kreeg de afgelopen dagen veel aandacht in de media, nadat vorige week een campagne werd gelanceerd, maar werd ook bekritiseerd. Volgens de initiatiefnemers, onder wie een groep artsen, economen en wetenschappers, zou Nederland vanaf 1 maart weer 'open' kunnen.

00.00 - Mathieu van der Poel meteen terug naar Nederland na negatieve test
Wielrenner Mathieu van der Poel is maandagavond op het vliegtuig gestapt terug naar Nederland. De complete ploeg van Van der Poel stapte uit de UAE-Tour in de Verenigde Arabische Emiraten omdat een staflid positief was getest op het coronavirus. Van der Poel bleek geen close contact van staflid. Hij mocht na negatieve testen op zondag en maandag net als enkele van zijn ploeggenoten van Alpecin-Fenix weg uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Een deel van de ploeg van Alpecin-Fenix moet wel in quarantaine in de Verenigde Arabische Emiraten blijven. Dit omdat zij in nauw contact zijn geweest met het positief geteste staflid. Van der Poel won zondag nog de eerste etappe van de ronde, maar hij kon maandag dus niet starten in de rode leiderstrui.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.