Video

Eerste tiny house staat nu in de Peel, nog 9999 te gaan

23 februari 2021 om 20:30 • Aangepast 24 februari 2021 om 08:54
nl
De Peel gaat er de komende jaren heel anders uitzien. Als het aan de Stichting Peel Natuurdorpen ligt komen er tienduizend tiny houses en miljoenen bomen op de kale akkers. Dinsdag is het eerste 'kleine huis' in de buurt van het dorp Zeeland neergezet.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Het gebied waar het nieuwe landschap met dit soort kleine tijdelijke woningen komt, strekt zich uit van Grave tot het Limburgse Venlo. In dat gebied, met veertien gemeenten uit twee provincies, komen zes nieuwe natuurdorpen. "De Peel gaat behoorlijk veranderen", vertelt wethouder Ben Brands van de gemeente Landerd.

"Een nieuw verdienmodel voor de boeren."

"Honderd jaar geleden kwamen er ook allerlei dorpjes in de Peel en nu gaat dat opnieuw gebeuren, maar dan wel heel anders. Waar het om gaat is dat er meer natuur bijkomt en woonplekken met een verdienmodel voor de agrariërs", aldus Brands.

Het hele project neemt zo'n tien jaar in beslag. Dit eerste huisje in de Landerd is dus nog maar het begin.

Boer Piet Bongers ziet het wel zitten. "Als ik met huisje en natuur beter kan verdienen dan met alleen landbouw, dan wil ik daar zeker aan mee werken", vertelt hij terwijl het eerste huisje wordt opgetakeld.

"Ik doe de gordijnen nooit dicht."

Als het huisje op zijn plaats staat ,is Jeanette van Boxtel er als de kippen bij om binnen te kijken. Jeanette is een van de zeshonderd gegadigden die zich al gemeld hebben voor het project.

"Stel dat je hier wakker wordt met al die vogels", droomt ze hardop. "Het is prachtig met al die ramen, ik doe de gordijnen nooit dicht", zegt ze terwijl ze enthousiast rondkijkt.

Toch moeten Jeanette en alle andere mensen die graag op deze manier in de natuur willen wonen nog even geduld hebben. Voor dit ene huis moet eerst nog de vergunning geregeld worden om er ook echt te mogen slapen. Daarna gaan de gesprekken verder met twintig boeren die hebben aangegeven hun landbouwgrond te willen omvormen tot nieuwe natuur met de kleine huisjes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.