Ook inbrekers blijven thuis door corona: kwart minder inbraken - Omroep Brabant

Ook inbrekers blijven thuis door corona: kwart minder inbraken

1 maart om 11:31 • Aangepast 2 maart om 11:12
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Het afgelopen jaar zijn er veel minder inbraken gepleegd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld nam het aantal inbraken met bijna een kwart af. Ook in bijna alle Brabantse gemeenten is het aantal woninginbraken flink gedaald.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Er is geen specifiek onderzoek gedaan naar waarom er minder inbraken zijn gepleegd. Maar volgens het CBS ligt het voor de hand dat het te maken heeft met de coronamaatregelen. Als mensen meer thuis werken en vaker thuis zijn, krijgen inbrekers minder kans.

Niet alleen het aantal inbraken is fors afgenomen. Volgens het CBS is alle ‘traditionele criminaliteit’ sterk gedaald het afgelopen jaar. Ook dat heeft waarschijnlijk te maken met de coronamaatregelen: zakkenrollen en straatroven werd lastiger en nam met respectievelijk 47 en 16 procent af. En ook het aantal winkeldiefstallen lag 13 procent lager dan vorig jaar, waarschijnlijk doordat veel winkels gesloten zijn of waren.

Daartegenover staat dat de online criminaliteit vorig jaar een vlucht nam, zoals online oplichting en hacken. Die online vormen namen volgens het CBS samen met 54 procent toe.

Bekijk hier hoe vaak er in jouw gemeente is ingebroken het afgelopen jaar.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...