Geld stroomt binnen voor graf van Janus Kiep: ‘Hij is een legende’

1 maart om 19:19 • Aangepast 9 maart om 15:14
Omroep Brabant
Janus Kiep (foto: archief)
Omroep Brabant
Janus met carnaval (foto: archief).
Omroep Brabant
Een van zijn ogen was permanent gesloten (foto: archief).
1/3 Janus Kiep (foto: archief)
Zelfs veertig jaar na zijn dood draagt Den Bosch icoon Janus Kiep nog op handen. In een paar uur tijd bracht een doneeractie voor zijn grafrechten al ruim 1300 euro op. “Dit is echt ongekend”, vertelt initiatiefnemer Ernst Jan van Loenen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De grafrechten van de markante Bosschenaar dreigen dit jaar te verlopen. “We konden het niet laten gebeuren dat het graf van zo’n icoon geruimd wordt”, verklaart Ernst Jan. “Van zoveel leuke reacties en donaties hadden we niet durven dromen.”

Misvormd gezicht
Janus Borghs was een opvallend figuur in Den Bosch. Hij had een misvormd gezicht en één van zijn ogen was permanent dichtgeknepen. Hij werd in de volksmond ook wel Janus Kiep(oog) genoemd.

Borghs zou als kind met zijn gezicht tegen een brandende kolenkachel zijn gevallen. Hij liet kinderen tijdens carnaval maar al te graag schrikken. “Ik kan me de hartverzakkingen nog steeds herinneren”, vervolgt Ernst Jan. “Het hoort bij de opvoeding. Hij is een ware legende en deed niemand kwaad.” Ook gaat het verhaal dat hij graag de strikken van de schorten van HEMA-verkoopsters los trok.

Ernst Jan startte de doneeractie samen met horeca-exploitant Roland van de Werken. Vlakbij café De Graven van Leuven staat namelijk een standbeeld van Janus. Het behouden van het graf in Orthen kost 1704 euro voor elke twintig jaar. “We hopen het graf natuurlijk zo lang mogelijk te behouden. Misschien lukt het wel voor eeuwig.”

Janus overleed op 5 oktober 1981. Het is overigens niet de eerste keer dat zijn graf wordt gered. Tien jaar geleden was er ook al een succesvolle actie voor de Bosschenaar. Toen werd in totaal 639 euro opgehaald.

Wachten op privacy instellingen...
Het graf van Janus Kiep (foto: archief).
Het graf van Janus Kiep (foto: archief).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...