Video

Opluchting bij sportclubs nu jongeren weer samen mogen trainen: 'Heel erg gemist'

3 maart 2021 om 22:00 • Aangepast 4 maart 2021 om 16:21
nl
Na maanden mogen jongeren tot 27 jaar oud weer in teams trainen. Ook bij Hockey Heeze gingen deze trainingen woensdagavond voor het eerst van start. "Mijn verjaardag is bijna, dus ik hoop dat ik daarna nog mag meedoen", lacht de 26-jarige Carlijn van Lierop.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De opluchting is voelbaar op de velden van de hockeyclub in Heeze. Met stralende gezichten komen de speelsters van Dames 1 het veld op. "Dit is echt een teamsport! Een duel of oefenen op goal, dat wil je minstens met tien man doen", vervolgt Carlijn opgelucht. "Toch vind ik vooral de gezelligheid weer fijn. Ik heb iedereen heel erg gemist."

Sinds oktober was met je hele team sporten alleen nog mogelijk voor jongeren onder de 18 jaar oud. Carlijns team mocht alleen nog in duo's trainen. Dat zag haar vereniging niet zitten en daarom stopten de trainingen vanaf die maand. "Het lijkt helemaal niet meer op hockey met z'n tweeën. En we gingen de winterstop bijna in", verklaart trainer René Bax. Carlijn vult aan: "En we zijn mooiweerhockeyers."

Geen anderhalve meter
Iedereen tot 27 jaar oud mag dus weer in een team sporten. Afstand houden hoeft niet, maar er gelden wel strenge regels:

  • Er wordt geen competitie gespeeld.
  • Sporten mag alleen met het eigen team binnen de eigen club.
  • Mensen met klachten blijven thuis.

Vanaf 27 jaar en ouder mag je dus maar met z'n tweeën buiten sporten op een sportclub. Dan moet je wel anderhalve meter afstand houden. Die leeftijdsgrens brengt sportclubs vaak in een lastig parket: je moet teams uit elkaar halen.

En de komende weken zijn dus extra spannend voor Carlijn. Ze is de oudste van haar team. Op 25 maart is ze jarig. Misschien kan ze dus binnenkort al niet meer meedoen. "Ik hoop dat er voor mijn verjaardag al extra versoepelingen zijn. Van mij mag die leeftijdsgrens wel ietsje hoger", lacht ze.

Handhaven
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan deze nieuwe regels in ons land handhaven, zo zei voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits woensdag. "We zullen dat doen zoals normaal. We zullen ze eerst aanspreken, daarna volgt een waarschuwing en als het dan nog niet stopt een boete."

Deze maatregelen gelden tot en met 15 maart. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen daarna nodig zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.