Video

2200 jonge populieren geplant langs de A2 bij Best: 'Mijn opa zal trots zijn'

10 maart 2021 om 17:35 • Aangepast 11 maart 2021 om 18:06
nl
De iconische bomen langs de snelweg A2 bij Best zijn weer terug, maar wel een stuk kleiner. Precies 2200 jonge boompjes zijn geplant op de spraakmakende plek waar ze eerder gekapt werden. Pieter van den Berk (51) uit Sint-Oedenrode kweekte de nieuwe populieren: "Dit is echt een eerbetoon aan die prachtige boom."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De werkzaamheden zijn bijna klaar. Een paar boompjes werd woensdag symbolisch geplant door Pieter en een groep schoolkinderen. "Dit geef echt een heel fijn gevoel. Ik ben heel trots dat ze er staan. Het landschap ziet er hier straks weer prachtig uit."

Het stuk snelweg is al decennia bekend vanwege de prachtige bomenrij die ernaast stond. Veel automobilisten zagen het als één van de mooiste stukjes snelweg van het land. In 2019 moesten de ruim 25 jaar oude populieren vanwege de veiligheid worden gekapt. Het maakte veel los, maar nu zijn ze dus weer terug.

"Zonder opa's populieren waren wij nooit boomkweker geworden."

"Mijn opa zal trots zijn", vervolgt de goedlachse kweker. Zijn bedrijf werd in 1939 opgericht door Peer van den Berk, de opa van Pieter. "Hij is ooit begonnen met populieren, naast zijn boerenbedrijf. Zonder hem waren wij nooit boomkweker geworden." En zo is de cirkel met het snelwegproject mooi rond voor het familiebedrijf.

Inmiddels is het bedrijf in Sint-Oedenrode 450 hectare groot en verkopen ze meer dan 1600 boomsoorten. Meer dan 100 medewerkers werken dagelijks op drie vestigingen. Het bomenimperium verzorgde ook de bomen bij het Louvre, centraal station Rotterdam en in het Olympisch Dorp in 2012. Ondanks zijn achternaam moet Van den Berk van de gelijknamige boom niks weten. "We verkopen ze wel, maar dat is niet mijn boom. Dat is en blijft de populier!"

Het duurt nog wel tien jaar voordat de bomen langs de A2 weer volledig gegroeid zijn. Wie het nu nog een kale boel vindt, hoeft zich geen zorgen te maken. De bomen groeien wel tot een meter per jaar. Ze kunnen zo'n 30 jaar oud worden, dus ook volgende generaties beleven een bosrijk ritje op de A2.

De bomen staan er overigens weer, mede dankzij een actie van de Brabantse Populierenvereniging. Nieuwe commerciële toepassingen moeten er voor zorgen dat de populier behouden blijft in het Brabantse landschap. Zo wordt de populier steeds vaker gebruikt om meubels van te maken.

De populieren zijn nu nog jong en klein (foto: Omroep Brabant).
De populieren zijn nu nog jong en klein (foto: Omroep Brabant).
De populieren jaren geleden, in al hun glorie. (archieffoto: Vicky Johnson).
De populieren jaren geleden, in al hun glorie. (archieffoto: Vicky Johnson).
De laatste bomen werden geplant door kinderen (foto: Omroep Brabant).
De laatste bomen werden geplant door kinderen (foto: Omroep Brabant).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!