Video

6 vaccinatielocaties gaan bijna open: hier haal jij (binnenkort) je prik

14 april 2021 om 15:58 • Aangepast 16 april 2021 om 08:13
nl
De GGD’s in Brabant schalen achter de schermen flink op voor als er straks voldoende vaccins zijn. Voor eind mei openen nog zes locaties in Brabant hun deuren. Hier kun je zien waar jij straks voor een prik terechtkunt.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Op dit moment prikken GGD’s op 11 plekken in Brabant, al draaien ze daar nog lang niet op volle capaciteit. Dat kan pas als meer grotere vaccinleveringen aankomen, zeggen de GGD's. Om goed voorbereid te zijn, wordt de laatste hand gelegd aan zes nieuwe locaties.

Nieuwe locaties
Deze locaties gaan voor eind mei open:

  • Bosschenhoofd
  • Almkerk
  • Roosendaal
  • Helmond
  • Uden
  • Boxtel

Verder sluit binnenkort een locatie in Helmond, omdat deze wordt vervangen door een nieuwe XL-locatie. In totaal zijn er dus straks zestien priklocaties in Brabant.

Bekijk op de kaart alle precieze vaccinatielocaties, openings- en sluitingsdata. Klik op een locatie voor meer info of bekijk het kaartje hier in volledig scherm:

Wachten op privacy instellingen...

Uitgesteld
Eigenlijk zou Breda International Airport al in april open gaan, maar doordat er niet genoeg vaccin beschikbaar is wordt het pas begin mei. De hangar in Bosschenhoofd waar de priklocatie is gevestigd is al helemaal ingericht en klaar om mensen te ontvangen.

Half maart bracht Omroep Brabant al een bezoek, toen de locatie zo goed als klaar was:

Dichtbij huis of verder weg
“We vinden het belangrijk dat mensen straks dichtbij huis geprikt kunnen worden”, benadrukt een woordvoerder van GGD West-Brabant. "Het is een enorme operatie, ook het zoeken naar personeel. Alleen wij hebben al honderden extra mensen aangenomen."

GGD Hart voor Brabant en West-Brabant kiezen ervoor om meer locaties verdeeld over hun gebied in te richten. Zodat inwoners niet al te ver hoeven te reizen voor een prik, is de gedachte.

Bij GGD Brabant-Zuidoost doen ze dat anders. Daar hebben ze inmiddels priklocaties in Valkenswaard en Best gesloten. Een geplande vaccinatiehal in Bladel gaat niet door. In plaats daarvan richten ze twee zogenaamde XL-locaties in. Eentje in Eindhoven en een ander aan de Haverdijk in Helmond.

Efficiënter werken
Het grote wachten is volgens de GGD’s op meer vaccins. De instanties zeggen al een poos klaar te zijn om het tempo op te voeren. Zo hebben ze het prikproces efficiënter ingericht. Hierdoor kunnen prikkers geen 20, maar tot wel 60 inentingen per uur zetten. Uiteindelijk hopen de GGD’s zeven dagen per week te gaan prikken.

Tot nu toe zijn er in heel Nederland ongeveer 3,9 miljoen prikken gezet. In dit getal zijn ook de tweede prikken meegenomen. De grootste groep Nederlanders wordt door de GGD gevaccineerd. Verder worden mensen in ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en in huisartspraktijken ingeënt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.