Video

Lawaaiprotesten op zes plekken in Brabant voor beter klimaatbeleid

14 maart 2021 om 14:07 • Aangepast 15 maart 2021 om 11:02
nl
Meer dan duizend mensen hebben zondagmiddag op zes plekken in Brabant geprotesteerd voor een 'eerlijk en daadkrachtig' klimaatbeleid. De demonstraties waren in Breda, Den Bosch, Eersel, Eindhoven, Waalre en Tilburg. De timing is niet toevallig: over een paar dagen zijn de verkiezingen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De demonstraties begonnen zondagmiddag om twee uur. Een uur later klonk het 'klimaatalarm' geluid. Een minuut lang maakten demonstranten lawaai met trommels, bellen en door te schreeuwen. Ook zijn verschillende kerkklokken geluid.

"Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland. De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om te verduurzamen", zo schreven de demonstranten vooraf. Ook willen ze dat 'gezond eten, duurzaam reizen, wonen in een goede woning en groene banen bereikbaar zijn' voor iedereen.

Een demonstrant in Tilburg (foto: Raymond Merkx).
Een demonstrant in Tilburg (foto: Raymond Merkx).

Stilstaand protest
Vanwege corona ging het om een stilstaand protest. Ook was het maximaal aantal demonstranten beperkt. Zo mochten op de Markt in Eersel maximaal 150 mensen demonstreren, op de Pettelaarse Schans in Den Bosch 250 en in Eindhoven maximaal 271. In Den Bosch en Eindhoven was het maximaal aantal toegestane inschrijvingen volgens de organisatie al behaald. Bovendien waren de demonstraties ook live te volgen via internet.

Het ging om een landelijke actie. In totaal werd op ruim veertig plekken gedemonstreerd. Het protest werd georganiseerd door de zogenaamde Klimaatcrisis Coalitie. Daarin zitten onder meer: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, Extinction Rebellion en talloze andere organisaties. Ruim 35.000 mensen in heel Nederland deden mee aan het protest.

Bekijk op de kaart waar de demonstraties precies bij jou in de buurt zijn. Klik op een locatie voor meer informatie:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.