Bestrijden van de eikenprocessierups kost gemeenten samen miljoenen

10 april 2021 om 09:00 • Aangepast 10 april 2021 om 14:01
nl
Brabantse gemeenten en de provincie hebben vorig jaar meer uitgegeven aan de bestrijding van de eikenprocessierups dan twee jaar geleden. Samen besteedden ze in 2020 5,1 miljoen euro. Het aantal meldingen en klachten dat bij gemeenten binnenkwam over de harige diertjes daalde juist fors. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door
Joris van Duin & Wim Heesterbeek

Gemeenten doen hard hun best om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups een handje te helpen. Zo hingen zij vorig jaar duizenden huisjes voor koolmezen op. Ook werd groen minder vaak gesnoeid en werden meer bloemen ingezaaid. Dit moet meer sluipwespen, vleermuizen en vogels aantrekken, die eikenprocessierupsen eten.

Daarnaast proberen vrijwel alle gemeenten de zo gehate rupsjes uit te roeien door veel eiken preventief met vloeibare goedjes te bespuiten. Soms gebeurt dit zelfs tweemaal. Vaak doen gemeenten dit met het middel Xentari, dat niet onomstreden is. Hiermee worden ook andere rupsen gedood. Als er na deze maatregelen toch nog nesten hangen, zuigen gespecialiseerde bedrijven ze op.

5,1 miljoen euro aan bestrijding
In totaal lieten 46 gemeenten en de provincie weten hoeveel ze in 2020 uitgaven aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat bedrag komt uit op 5,1 miljoen euro. Over het jaar ervoor gaven 40 gemeenten aan ruim 2,5 miljoen uit te hebben gegeven. Hierbij is de provincie niet meegerekend.

Uitschieters in 2020 zijn:

  • Noord-Brabant: 1.150.000 euro.
  • Breda: 670.000 euro.
  • Eindhoven: 380.000 euro.
  • Tilburg: 330.000 euro.
  • Eersel: 220.000 euro.

Breda: niet bespuiten, meeste uitgaven
Breda is de onbetwiste eikenprocessierupskampioen. Die gemeente gaf met 670.000 euro het meeste geld uit aan de rupsaanpak. Tegelijkertijd ontving het de meeste rupsmeldingen in Brabant. Dat waren er vorig jaar 3312 tegenover 4538 een jaar eerder. Hier zitten volgens de gemeente wel veel dubbele meldingen bij. Ook zorgden grondnesten met rupsen voor overlast. Dat is een verrassing, schrijft de gemeente. Op verschillende locaties waren deze nesten aanwezig.

Breda is overigens een van de gemeenten die er bewust voor kiest eiken niet preventief te bespuiten. Wel wordt geprobeerd om meer natuurlijke vijanden van de rups in de omgeving te krijgen. Een proef met rupsvallen mislukte, net als een proef met heet water.

Veel minder meldingen
Het aantal meldingen over de jeukrups verdeeld over 39 gemeenten en de provincie kwam uit op 11.721. Een jaar eerder noteerden 33 gemeenten en de provincie samen 18.798 meldingen. Er werd dus veel minder aan de bel getrokken.

Uitschieters zijn:

  • Eindhoven: 989 meldingen in 2019, 378 in 2020.
  • Best: 400 meldingen in 2019, 30 in 2020.
  • Eersel: 441 meldingen in 2019, 143 in 2020.

Volgens gemeenten zijn hier veel redenen voor. Zij schrijven dat de aanpak van de eikenprocessierups zijn vruchten afwerpt en dat er vorig jaar simpelweg minder rupsen waren. Volgens de gemeente Oosterhout was de rups in 2019 veel minder in het nieuws en dus ook minder een hype onder inwoners. Doordat er minder evenementen waren vanwege de pandemie, leidde dit tot minder overlast, schrijft de gemeente Meierijstad. Ook wordt de zomerstorm van 2019 genoemd: de zo gevreesde haartjes van rupsen lieten destijds los, waardoor mensen meer overlast ervoeren. In 2020 was zo'n storm er niet.

Bekijk hier hoeveel geld jouw gemeente in 2020 aan bestrijding besteedde:

Wachten op privacy instellingen...

In totaal reageerden vijftig gemeenten op vragen van Omroep Brabant. Een aantal zegt geen geen meldingen over de eikenprocessierups bij te houden. Ook stellen sommige dat niet duidelijk is hoeveel geld ze in 2019 hebben uitgegeven aan de eikenprocessierups.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!