Coronanieuws: hoogste aantal Brabantse besmettingen sinds 26 december - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: hoogste aantal Brabantse besmettingen sinds 26 december

20 maart 2021 om 07:00 • Aangepast 21 maart 2021 om 06:11
nl
Ook deze zaterdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de belangrijkste nieuwsfeiten over corona in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Het RIVM meldt 1371 positieve coronatests in Brabant, het hoogste aantal sinds 26 december.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen zaterdagochtend 306 coronapatiënten, zo maakte het ROAZ bekend.
  • De voorbije 24 uur zijn 27 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, twee overleden het afgelopen etmaal.
  • Chef de mission Pieter van de Hoogenband snapt dat buitenlandse fans niet welkom zijn tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

22.33 - 58 mensen aangehouden bij protest Museumplein in Amsterdam
Bij een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn zaterdag 58 mensen aangehouden. Dat meldt de gemeente. Op het plein verzamelden zich zaterdagmiddag zo'n duizend mensen om te protesteren. Aangezien het protest niet was aangemeld bij de gemeente, was het verboden en werd de demonstratie beëindigd. Daarbij werden waterkanonnen ingezet.

Volgens de gemeente hielden deelnemers aan de betoging onvoldoende afstand en bejegenden zij de politie verbaal agressief. Ook zou de groep herhaalde waarschuwingen van de politie om te vertrekken niet hebben opgevolgd. Na de beëindiging van de demonstratie op het Museumplein liepen ruim 1400 mensen in optocht naar de Leidsekade. De groep werd door de politie ingesloten en vervolgens met bussen naar een andere locatie gebracht. Dit werd gedaan om de openbare orde te herstellen.

20.45 - Veteranen nemen afstand van protest op Museumplein
Het Veteranen Platform distantieert zich van de acties van vermeende veteranen bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam op zaterdag. De belangenorganisatie voor veteranen zegt schouder aan schouder te staan met de politie.

Volgens het Veteranen Platform is op een besloten Facebookpagina opgeroepen om bij het protest een buffer te vormen tussen de demonstranten en politie, om politiegeweld tegen te gaan. "Door dit te doen als (vermeende) veteraan wordt er gesuggereerd dat zij dit doen namens alle veteranen", aldus de organisatie.

20.06 - Polen opent meer noodziekenhuizen na versnelling besmettingen
In Polen worden de komende dagen meer noodziekenhuizen geopend om de 'hele grote versnelling' in het aantal coronabesmettingen op te vangen. Op termijn wil de regering het aantal bedden voor coronapatiënten bijna verdubbelen. Polen heeft sinds zaterdag te maken met een nieuwe landelijke lockdown.

Volgens gezondheidsminister Adam Niedzielski is de toename te wijten aan de Britse virusmutatie, die sneller tussen mensen zou overspringen. Momenteel liggen er meer dan 23.000 coronapatiënten in ziekenhuizen, van wie er ruim 2300 kunstmatig worden beademd. Niet alleen ouderen, maar ook honderden kinderen worden behandeld. Zaterdag werden ruim 26.000 nieuwe besmettingen gemeld. De ziekte heeft in het land van 38 miljoen inwoners al bijna 50.000 levens geëist.

19.16 - Minister Hugo de Jonge getest op corona
Hugo de Jonge is vanmiddag getest op het coronavirus in een teststraat van de GGD. De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zit sinds woensdag in thuisquarantaine. Hij kreeg toen een melding van CoronaMelder dat hij mogelijk in contact is geweest met iemand met corona.

18.12 - Fieldlab optimistisch over coronaveilige festivalzomer
Met bijna zeven proefevenementen achter de rug is Fieldlab Evenementen voorzichtig optimistisch over de komende zomer. Volgens programmamanager Pieter Lubberts is het mogelijk om vanaf mei of juni weer veilig evenementen te organiseren, maar daarin heeft de politiek wel de beslissende stem.

"Ik denk dat er in mei, juni echt wel weer wat meer kan, als de politiek het aandurft", zegt Lubberts. "Met bijvoorbeeld sneltesten vooraf zou er dan echt meer kunnen, maar het zit hem erin of de politiek het aandurft evenementen mogelijk te maken in een ernstige situatie."

Fieldlab Evenementen is een initiatief om te bekijken hoe in coronatijden evenementen veilig gehouden kunnen worden. Na een zakelijk congres, theatervoorstelling, voetbalwedstrijden en dit weekend twee festivals heeft Fieldlab veel data verzameld. "Als je alles bij elkaar gooit dan zijn de eerste verwachtingen dat je een heel veilig evenement kunt organiseren, misschien niet met 100 procent capaciteit, maar wel met 50 procent", zegt Lubberts.

17.40 - Hoogste aantal Brabantse besmettingen in 2021
Van de 7600 nieuw geregistreerde coronabesmettingen in heel Nederland komen er 1371 uit Brabant. Dit aantal is sinds 26 december niet zo hoog geweest. Ook vrijdag kwam het aantal Brabanders dat positief testte met 1093 ruim boven de duizend uit. De enorme toename komt mede door de verspreiding van de Britse variant. Die is besmettelijker dan het 'klassieke' coronatype. Veruit de meesten die positief testen, hebben de Britse variant.

Wachten op privacy instellingen...

16.25 - Iets meer coronapatiënten in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is heel licht opgelopen sinds gisteren. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 2047 mensen vanwege het coronavirus. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Een dag eerder waren dat er 2041.

Het aantal patiënten op de intensive cares steeg met 23 naar 602. Dat aantal schommelde anderhalve week lang tussen de 550 en 600. In de maand daarvoor ging het ook redelijk stabiel heen en weer, maar dan tussen de 500 en 550. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1445 coronapatiënten. Dat zijn er 17 minder dan op vrijdag.

Wel namen ziekenhuizen veel nieuwe patiënten op. In het afgelopen etmaal belandden 322 mensen vanwege een coronabesmetting op een verpleegafdeling of intensive care, 39 meer dan een dag eerder. Het gemiddeld aantal nieuwe opnames is hoger dan vorige week.

15.30 - Meer dan 7600 positieve gevallen
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7668 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari. Een etmaal eerder ging het om 7425 nieuwe gevallen. Het aantal nieuwe coronagevallen was de laatste tijd vrij stabiel. In Amsterdam zijn de afgelopen 24 uur 324 inwoners positief getest, in Eindhoven 158. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 18. Van donderdag op vrijdag waren dat er 46. Zondag of maandag overstijgt het totaal aantal bevestigde coronagevallen de 1,2 miljoen, is de verwachting.

14.45 - Vrouwenhockeytopper afgelast door corona
De topper in de hoofdklasse bij de hockeysters tussen SCHC en Den Bosch gaat zondag niet door vanwege een aantal coronagevallen binnen de selectie van SCHC. Een aantal speelsters heeft positief getest, anderen zitten uit voorzorg in quarantaine. Aangezien de thuisclub minstens zes speelsters mist, heeft de hockeybond op verzoek van de club uit Bilthoven de wedstrijd verplaatst naar donderdag 22 april. Den Bosch gaat na twaalf wedstrijden aan kop in de hoofdklasse. SCHC is derde met vier punten minder. Omdat beide teams een druk competitieprogramma hebben en Den Bosch begin april meedoet aan de finaleronde van de Euro Hockey League, kan het duel pas over een maand worden ingehaald.

14.15 - Betogers bezorgen politie in Amsterdam werk
De politie in Amsterdam heeft al de hele middag de handen vol aan demonstranten. Een grote groep betogers is op de Leidsekade ingesloten door de Mobiele Eenheid. De betogers trokken even daarvoor vanaf het Museumplein door de stad, nadat ze door waterkanonnen van de politie kletsnat waren gespoten. Er is al een aantal keren een noodbevel afgekondigd. De naar schatting 250 demonstranten waren op het Museumplein bijeengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Aangezien dit niet was aangemeld, werd het verboden en greep de politie in. De betogers groep is samengekomen onder de noemer Worldwide Demonstration March en roept onder meer "Liefde, vrijheid, geen dictatuur."

13.45 - Begrip voor weren buitenlandse fans
Hoe jammer ze het ook vinden, de chefs van de Nederlandse sportteams voor de Olympische en Paralympische Spelen hebben begrip voor het besluit van Japan om buitenlandse toeschouwers komende zomer te weren. "Deze beslissing komt niet als een verrassing. Als je kijkt naar de huidige situatie in de wereld en de voorbereidingen in Japan, dan voelen we wel dat ieder risico wordt uitgesloten", zegt Pieter van den Hoogenband uit Geldrop, chef de mission van de olympische ploeg. Japan hoopt de risico's op verspreiding van het coronavirus te beperken door alleen sportliefhebbers uit eigen land op de tribunes te laten plaatsnemen.

13.30 - Memphis Depay kan meedoen met Oranje
Het Nederlands elftal kan bij de start van de WK-kwalificatie gewoon beschikken over Memphis Depay. De Franse overheid heeft een uitzondering gemaakt op de verplichte quarantaineregeling voor inwoners die naar een land buiten de Europese Unie moeten. Dat geldt ook voor de aanvaller van Olympique Lyon. De voormalige PSV'er had vrijdag zowel op een persconferentie als via sociale media de Franse overheid opgeroepen om naar Nederland te mogen gaan. Met Depay (in 59 interlands goed voor 21 treffers) speelt Oranje woensdag uit tegen Turkije, zaterdag thuis tegen Letland en 30 maart uit tegen Gibraltar.

11.51 - Olympische Spelen zonder buitenlandse toeschouwers
Bij de Olympische Spelen van komende zomer in Japan zijn definitief geen buitenlandse toeschouwers welkom. Het organisatiecomité bracht dat zaterdag naar buiten na overleg met de Japanse autoriteiten en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Japanners zien het vanwege het coronavirus niet zitten om publiek vanuit de hele wereld te ontvangen op het mondiale sportevenement. De Nederlandse reisbureaus ATPI en Zoover hebben bij elkaar ongeveer 15.000 toegangsbewijzen verkocht voor de Zomerspelen. Daarnaast hebben ze ruim vijfhonderd zogeheten pakketreizen verkocht, inclusief vlucht, hotel en eventuele uitstapjes ter plaatse.

11.06 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 306 coronapatiënten opgenomen, 34 minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn 27 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 32 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Twee werden overgeplaatst en twee coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.

10.35 - The Dutch Masters verschoven naar april
Als het meezit, kan The Dutch Masters, zoals Indoor Brabant nu heet, dit voorjaar toch plaatsvinden. Het hippische evenement werd onlangs afgelast wegens het uitbreken van een dodelijk virus onder paarden. De organisatie van het prestigieuze concours in de Brabanthallen in Den Bosch hoopt dat het alsnog kan doorgaan van 23 tot en met 25 april.

10.30 - 'EU kan export vaccins AstraZeneca verbieden'
Als AstraZeneca niet genoeg coronavaccins levert aan de Europese Unie, kan de EU de export ervan aan andere landen verbieden. Dat dreigement heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nog eens duidelijk geuit in een interview dat is verschenen in de Duitse kranten van mediabedrijf Funke.

09.49 - Mannen negeren avondklok in Raamsdonksveer
Twee dronken mannen zijn vrijdagavond bekeurd in Raamsdonksveer omdat ze zich niets aantrokken van de avondklok. Toen agenten hen wilden bekeuren, liep de situatie uit de hand. Een agent kreeg een kopstoot. De twee zijn vastgezet.

09.17 - Onderzoek Sportraad Meierijstad
Een derde van de verenigingen in de gemeente Meierijstad geeft aan dat - als de sport beperkt blijft na 31 maart 2021 - de coronamaatregelen een bedreiging vormen voor het voorbestaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Sportraad Meierijstad. De terugloop in ledental lijkt wel mee te vallen, bij zowel binnen- als buitensporten. Ongeveer vijftien procent van de verenigingen geeft aan in het eerste halfjaar van 2021 niet meer aan de verplichtingen te kunnen voldoen. De verenigingen met vijfhonderd tot duizend leden zijn de eersten die ernstige financiële problemen verwachten. Het merendeel daarvan is een buitensportvereniging.

Een infographic van het onderzoek van Sportraad Meierijstad
Een infographic van het onderzoek van Sportraad Meierijstad

08.42 - Eigenaar sportwinkels vreest het ergste
“Het is vijf over twaalf.” Dit heeft de eigenaar van de Intersport-filialen in Valkenswaard en Veldhoven laten opnemen in een paginagrote advertentie die veel regionale en landelijke kranten deze zaterdag plaatsen. Filiaalhouder Van den Broek baalt ervan dat bijna 27 jaar na de opening van zijn zaak in Veldhoven de deuren al maanden dicht zijn. De belangen van onder meer zijn bedrijf worden behartigd door Euretco/EK. ‘Valt er in de winkelstraat straks nog wat te kiezen?’, vraagt de belangenorganisatie zich in de advertentie af, met een knipoog naar de Tweede Kamerverkiezingen eerder deze week. Euretco neemt het op voor 1500 zelfstandige ondernemers in ons land. Hier vallen onder meer kleding- en woonwinkels onder.

03.30 - Eerste proeffestival Fieldlab van start
Festivalgangers verzamelen zich zaterdag op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen voor het eerste proeffestival van Fieldlab Evenementen. Daar wordt tijdens een dancefestival met zo'n 1500 bezoekers getest hoe zo'n evenement in coronatijd weer veilig kan plaatsvinden. Op dezelfde locatie vindt zondag een popfestival plaats. Eigenlijk zouden de festivals vorig weekend worden gehouden, maar ze werden een week opgeschoven vanwege de regen en windstoten.

Foto van een dancefestival voor coronatijd (foto: ANP 2011/Michel van Bergen)
Foto van een dancefestival voor coronatijd (foto: ANP 2011/Michel van Bergen)

03.21 - Huisartsen schrijven nog steeds onbewezen coronamedicijnen voor
Ondanks eerdere waarschuwingen blijft een groep huisartsen coronapatiënten medicijnen voorschrijven waarvan de werking niet is bewezen, is te lezen in het AD. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt voor mogelijk gevaarlijke bijwerkingen en kondigteen onderzoek aan. Een groepje artsen rond de Meijelse huisarts Rob Elens schrijft nog altijd het antimalariamedicijn hydroxychloroquine en het antischurftmiddel ivermectine voor aan coronapatiënten.

23.20 - Patiëntenorganisaties ALS en Duchenne zijn vertraging inenten beu
De patiëntenorganisaties ALS Patients Connected en Duchenne Parent Project zijn het wachten op een vaccinatie tegen het coronavirus beu. Ze willen dat minister Hugo de Jonge mensen die aan deze progressieve spierziekten lijden met voorrang voorziet van een prik. Ze wijzen erop dat het ministerie eerst meldde dat deze mensen half februari aan de beurt waren. Daarna schreef De Jonge dat ze in week 9 gevaccineerd zouden worden, maar dit gebeurde niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.