Liveblog

Coronanieuws: hoogste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds januari

29 maart 2021 om 06:28 • Aangepast 30 maart 2021 om 10:07
nl
Ook deze maandag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het aantal besmettingen in Brabant is maandag afgenomen. In totaal zijn er 1077 besmettingen.
  • 388 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • In een week tijd 6423 boetes voor het overtreden van de avondklok uitgeschreven.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

21.47 - Veiligheidsberaad rekent op concreet openingsplan over twee weken
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. "We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.

Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten kon hij maandag nog niet zeggen. De burgemeesters zijn optimistisch over het tempo waarmee gevaccineerd wordt. Volgens hen zijn de vaccinaties nu goed op gang gekomen. "De prognose is uitstekend en nu moeten we het tempo erin houden. De vaccinatiegraad in het land moet nu echt een grote rol gaan spelen in beslissingen over lockdownmaatregelen", vindt Bruls.

19.55 - Janssen-vaccin wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd
Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Nederland verwacht volgende maand bijna 170.000 Janssen-vaccins. Midden april worden de eerste 84.750 vaccins verwacht, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onlangs al. Van het vaccin is maar een prik nodig.

18.40 - Niet-mobiele thuiswonenden vanaf volgende week gevaccineerd
Huisartsen gaan vanaf volgende week mensen vaccineren die thuis wonen, maar niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen. Dat gebeurt aan huis met het vaccin van AstraZeneca, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat in totaal om zo'n 70.000 mensen.

"Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet naar een vaccinatielocatie kunnen worden vervoerd", aldus het RIVM. Ook mensen uit de 'medisch hoog-risicogroep' met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen komen in aanmerking. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met ALS of de ziekte van Duchenne.

16.58 - IMF verwacht minder vraag naar kantoren en winkels
De coronapandemie heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor de vraag naar commercieel vastgoed, zoals kantoorruimtes en winkelpanden. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat er ook op wijst dat dit de algemene financiële stabiliteit in de wereld zou kunnen aantasten.

Door strenge coronamaatregelen staan verspreid over de wereld veel kantoorgebouwen leeg, kan er veel minder op locatie worden gewinkeld en liggen de prijzen voor hotelkamers wegens gebrek aan vraag erg laag. Dat zijn vooralsnog tijdelijke symptomen van de coronapandemie. Maar volgens het IMF kan de afname van de vraag naar bijvoorbeeld fysieke winkels wel eens veel langer gaan duren.

16.06 - Aantal Brabantse besmettingen juist afgenomen
Het aantal Brabantse besmettingen is maandag afgenomen. In totaal zijn er 1077 besmettingen. Een dag eerder waren dat er 1271. Een dag ervoor waren het er bijna 1500.

Wachten op privacy instellingen...

16.04 - Aantal coronagevallen (landelijk) blijft oplopen
Het aantal coronagevallen in Nederland loopt nog altijd op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6824 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 28 december. In de afgelopen week zijn 51.609 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7373 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds begin januari. In iets meer dan een maand tijd is dat gemiddelde verdubbeld.

15.56 - Hoogste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind januari
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2342 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 26 januari. Ten opzichte van zondag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 94 gestegen. In de afgelopen vijf dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten met 155 gestegen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zegt dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken kan stijgen richting 2900, het niveau van begin januari. Hoe hoog de piek wordt, kan worden beïnvloed door het aantal gevaccineerde mensen en het lenteweer.

13.15 - 'Happy Monday' in Engeland: lockdown versoepeld
Engeland heeft maandag een grote stap gezet bij het versoepelen van de lockdown. Engelsen hebben geen geldige reden meer nodig om hun huis te verlaten. Sommige media spreken over een 'Happy Monday' (blije maandag).

Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het land heeft met ruim 126.000 sterfgevallen het hoogste dodental van Europa gemeld, maar is daar inmiddels ook koploper op vaccinatiegebied. Ruim 30 miljoen Britten hebben al een eerste dosis van een coronavaccin gehad.

11.45 - 388 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagochtend 388 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er 23 meer dan zondag, maakt het ROAZ maandagochtend bekend. De voorbije 24 uur zijn 37 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dit zijn er 3 minder dan zaterdag. Daar staat tegenover dat het afgelopen etmaal 18 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen zijn, 4 zijn er overgeplaatst. 6 coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur overleden.

11.35 - In week tijd 6423 boetes voor avondklok uitgeschreven
De politie heeft vorige week 6423 mensen beboet voor het overtreden van de avondklok. Dat zijn er ruim 500 meer dan de week ervoor, toen de politie 5906 avondklokboetes uitschreef. De politie beëindigde afgelopen weekend vijftig illegale feesten.

Het aantal boetes voor het overtreden van het verbod op groepsvorming is afgelopen week gedaald van 159 naar 140. Het aantal waarschuwingen dat de politie uitdeelde aan mensen die de coronamaatregelen negeerden is vergelijkbaar met eerdere cijfers. Vorige week kregen 204 mensen een waarschuwing, de week ervoor 217.

De avondklok gaat vanaf woensdag in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De eindtijd blijft 04.30 uur.

10.15 - 'WHO-rapport: virus naar mens vermoedelijk via twee diersoorten'
De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en daarna naar de mens is overgegaan. Het is erg onwaarschijnlijk dat het in een laboratorium in Wuhan per ongeluk is overgesprongen. Dit staat in een WHO-rapport dat het Franse persbureau AFP heeft gezien.

Toen er een epidemie in Wuhan ontstond, werd gewezen naar een markt waar onder meer dieren werden verkocht. Sindsdien wordt aangenomen dat het virus van een vleermuis kwam en op de mens is overgegaan. De WHO-experts menen in hun rapport dat dit niet rechtstreeks is gebeurd, maar via een ander dier.

09.30 - Farmaceuten willen meepraten in OMT
De farmaceutische industrie wil graag meepraten in het Outbreak Management Team (OMT). Daarvoor pleit Marc Kaptein, medisch directeur van de Nederlandse vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) in het AD. Hij denkt dat farmaceuten kunnen meedenken in het voorkomen van toekomstige pandemieën. OMT-voorzitter Jaap van Dissel ziet dit echter niet zitten.

08.30 - 'Consument koos vaker voor A-merken in coronajaar 2020'
Grote A-merken hebben extra geprofiteerd van de enorme verkoopstijgingen in supermarkten in het eerste jaar van de coronacrisis. Volgens marktonderzoeker IRI Nederland gingen merken als Unox, Lay's en Hertog Jan veel vaker langs de kassa, waardoor ze over de gehele linie huismerken in omzetgroei overtroffen.

De onderzoekers merken op dat er bij de houdbare producten en diepvriesartikelen in de supermarkt meer A-merken bestaan dan bij de verse producten, waarin vooral de huismerken dominant zijn. Dat zou ook verklaren waarom de honderd grootste merken met 10,7 procent een sterkere omzetstijging lieten zien dan de markt als geheel. Die dikte in de meetperiode maar met 8,2 procent aan.

06.00 - Burgemeesters vergaderen digitaal over corona-aanpak
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergaderen vandaag digitaal over de huidige corona-aanpak. Oorspronkelijk zou minister-president Mark Rutte aanschuiven bij het beraad, samen met een aantal andere bewindslieden, maar dat is zeker een week uitgesteld.

Met name de routekaart voor mogelijke versoepelingen en het heropeningsplan staan op de agenda.

06.00 - 'Fors minder Duitse coronabesmettingen gemeld'
Het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland is fors lager dan een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft maandagochtend 9.872 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder werden 17.176 nieuwe gevallen gemeld, tegenover ongeveer 20.472 op zaterdag.

Bondskanselier Angela Merkel voert inmiddels de druk op de Duitse deelstaten op om zich aan een afgesproken aanscherping van de coronamaatregelen te houden. Dat is volgens haar nodig om het snel stijgende aantal nieuwe corona-infecties terug te dringen, zei ze zondagavond in een interview bij ARD.

06.00 - Avond4daagse opnieuw vanuit huis
Net als vorig jaar gaat de Avond4daagse door het coronavirus niet in de gebruikelijke vorm door. Wel kunnen wandelaars ook dit jaar vanuit hun eigen huis verschillende routes lopen van 2,5, 5 of 10 kilometer. Dat kan met de app die de Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft ontwikkeld.

Vorig jaar liepen ongeveer 60.000 kinderen de Avond4daagse vanuit huis mee. Dit jaar hoopt de organisatie op meer, zegt een woordvoerder, die ook laat weten dat volwassenen de app goed kunnen gebruiken. Inschrijven voor de Avond4daagse kan met ingang van vandaag op www.avond4daagse.nl. Deelnemers krijgen dan de app toegestuurd, waarmee ze vanaf vandaag tot 30 juni dagelijks uit drie verschillende routes kunnen kiezen die de app heeft gegenereerd. Wie de vier dagen binnen twee weken volbrengt, krijgt een medaille thuisbezorgd.

06.00 - Er werden zondag 1271 nieuwe besmettingen vastgesteld

Wachten op privacy instellingen...

De blog van zondag kan je hier teruglezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!