Klaas Otto terug uit Dubai voor proces, OM vraagt vrijspraak - Omroep Brabant

Klaas Otto terug uit Dubai voor proces, OM vraagt vrijspraak

30 maart om 11:03 • Aangepast 31 maart om 15:58
Foto: screenshot Instagram Klaas Otto.
Foto: screenshot Instagram Klaas Otto.
Klaas Otto hoeft niet de cel in, als het aan de officier van justitie ligt. Hij zou opdracht hebben gegeven een lid van motorclub No Surrender af te tuigen. Maar er is te weinig bewijs, zegt de officier van justitie.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Otto ontkende altijd alles. "Het is complete lariekoek." Zijn rechtszaak begon dinsdag. “Ik snap niet wat ik hier zit te doen", zei Otto (53). Hij legde opnieuw geïrriteerd uit dat hij al jaren last heeft van 'manipulaties' van het Openbaar Ministerie (OM).

Met nog vier andere mannen wordt Otto verdacht van een zware mishandeling. Dat was in mei 2016 tijdens een uitvaart in Bergen op Zoom. Vier leden van motorclub No Surrender zouden een kameraad uit Vlaardingen het ziekenhuis in hebben geslagen. Dat gebeurde in een bosgebied bij de begraafplaats aan de Mastendreef net buiten de stad. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dat in opdracht van Otto.

Later zouden clubleden het slachtoffer hebben gedwongen een verhaaltje te schrijven op zijn Facebookpagina dat hij een motorongeluk had gehad.

Babbelen op de Grote Markt
Liplezers bekeken voor de politie de camerabeelden van die dag, onder meer op de Grote Markt in Bergen op Zoom. De specialisten zagen Otto kletsen met allerlei leden van de motorclub, onder wie de verdachten van de mishandeling. “Dat je babbelt met allerlei leden, dat snap ik ook wel”, zei de officier van justitie. Maar waar dat over ging?

"Dat hij heeft geweten van de zware mishandeling wordt door mij niet betwijfeld”, zei de officier. “Maar ik ga hier niet lopen gissen." Volgens de officier is er simpelweg te weinig bewijs dat Otto er iets mee te maken had. Hij was steeds op de uitvaart, blijkt uit getuigenverklaringen en beelden van bewakingscamera's. De vier mannen waren wél even weg, voor de mishandeling, denkt de officier van justitie.

De advocaten van Otto prezen de opstelling van de officier en vroegen zelf ook om vrijspraak.

Wachten op privacy instellingen...

Vakantie aan de Perzische Golf
Toen de rechtszaak vorige week begon, kwam Otto niet opdagen. Er werd geheimzinnig over gedaan en het was iets medisch waardoor hij niet naar huis kon vliegen, was de boodschap van zijn advocaat.

De rechtszaak tegen de vier andere mannen ging wel gewoon door. Er werd tot vier jaar cel geëist.

Nu blijkt dat Otto in Dubai zat. Volgens zijn account was hij sinds 9 maart aan de Perzische Golf. Uit de foto's lijkt het op een vakantie maar Klaas heeft het ook over een training.

Hartklachten en oogklachten
Hij filmt zichzelf ook achter het stuur van een Lamborghini. Geen woord nog over medische problemen. Na dik tien dagen in Dubai - op 20 maart- verschijnt de volgende post waarin duidelijk wordt dat er iets aan de hand is.

Twee dagen later moest hij voor de rechter verschijnen maar hij kwam niet. Sinds zondag is de Bergenaar weer thuis. Voor zover bekend mocht Otto gewoon Europa uit en ook op vakantie.

Toen de officier van justitie hem dinsdag vroeg hoe het nu met hem gaat, wilde hij er weinig over zeggen. "Niet helemaal goed natuurlijk." Van de Bergenaar is bekend dat hij kampt met hartklachten en oogklachten.

De rechtbank beslist op 30 april.

Tien jaar in de cel
Otto heeft de voorbije jaren bij elkaar al zo'n tien jaar cel gekregen. Een groot deel voor witwassen heeft hij uitgezeten en wacht op hoger beroep. Afgelopen najaar werd hij veroordeeld voor leiding geven aan een misdaadorganisatie (motorclub No Surrender) en beïnvloeding van getuigen. En daarnaast wil het OM hem voor drie miljoen euro kaalplukken.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...