Video

'Beer' van Parijs-Dakar Jan de Rooy (80) overleden

30 januari om 19:32 • Aangepast 9 februari om 02:06
nl
Jan de Rooy is overleden. De voormalig rallyrijder, winnaar van de Dakar Rally en transportondernemer, overleed dinsdag in zijn woonplaats Middelbeers. Hij was 80 jaar oud.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

"Na een heel kort ziekbed is ons pap, man en opa vredig ingeslapen en herenigd met grote liefde Annie. Tachtig jaar is hij mogen worden. Hij heeft zich 65 jaar lang ingezet voor ZIJN transportbedrijf De Rooy, dat vorig jaar het honderdjarig jubileum vierde", laat het familiebedrijf weten in een reactie.

De regio Eindhoven is een van zijn markantste transportondernemers verloren. Jan de Rooy werd geboren in Eindhoven op 19 februari 1943. Zijn vader Graad leidde toen al jaren het transportbedrijf dat Jan, toen 22 jaar oud, in 1965 overnam. Hij had destijds veertien trucks en dat werden er uiteindelijk vierhonderd. Ook zijn broer Harry ging de transportwereld in en startte De Rooy Logistics, dat nog altijd onderdelen vervoert voor de DAF-fabrieken.

Rallycross
Dat is is ook waar de meeste mensen Jan de Rooy van kennen: het racen in DAF's. Hij begint in 1969 met rallycrossen, niet in vrachtwagens, maar auto's. De Rooy wist vooral in zijn DAF 55 meerdere Nederlandse titels en internationale podiumplekken te behalen, tot hij op verzoek van DAF zelf in 1982 de overstap maakte naar de vrachtwagens.

De fabrikant wilde dat Jan meedeed aan Parijs-Dakar, een woestijnrace dwars door Afrika naar de Senegalese hoofdstad Dakar. Daar kreeg hij al snel de bijnaam ‘De Beer’ en dat sloeg niet alleen op zijn forse postuur. Onverschrokken en uiterst behendig joeg hij zijn omgebouwde vrachtwagens steeds harder door de woestijn.

Rallywinnende trucks
De Rooy bouwde bijzondere vrachtwagens voor de woestijnrally. Zo maakte hij van twee trucks één, maar wel met twee motoren en twee cabines: de dubbelkop in 1984. Werkelijk menens werd het na de introductie van DAF Turbo Twin ll in 1986, een vrachtwagen met twee motoren die samen ruim duizend pk leverden.

In 1987 werd hij daarmee winnaar van het vrachtwagenklassement. Zijn voorsprong op de nummer twee in die klasse was maar liefst veertien uur. In het algemeen klassement werd De Rooy zelfs elfde, tussen de rallyauto's. Dat smaakte naar meer, want de coureur uit Son wilde de strijd aan met de rallyauto's.

Wachten op privacy instellingen...

Dramatisch ongeluk
Jan de Rooy kreeg in 1988 volledig de vrije hand van DAF om het algemeen klassement te winnen. Het resultaat was de 1200 pk sterke X1. De beelden waarin de DAF-truck de auto van topcoureur Ari Vatanen inhaalt, zijn iconisch. De Rooy zette ook een tweede vrachtwagen in, maar die sloeg over de kop. Het ongeluk kostte het leven van Kees van Loevezijn en coureur Theo van de Rijt raakte gewond. DAF trok zich terug uit de rally en Jan de Rooy zou zich jarenlang niet meer laten zien in Parijs-Dakar.

Zijn zoon Gerard wist hem toch over te halen om weer mee te doen vanaf 2002, maar in 2009 stopte Jan de Rooy definitief met ‘Dakar’. Hij vond dat hij het tegenover zijn werknemers niet kon maken om er zo’n dure hobby op na te houden tijdens de economische crisis. Bovendien was hij het er niet mee eens dat de rally werd verplaatst van Afrika naar Zuid-Amerika.

Opvolging
Sinds 2010 staan zoon Gerard en dochter Anneke de Rooy aan het roer van het transportbedrijf. Iets waar hun vader Jan maar wat trots op was. Ook als overwinnaar in de Dakar Rally kwam er opvolging. Eerst in 2007 toen neef Hans Stacey de rally bij de trucks won. In 2012 wist zoon Gerard eindelijk te winnen. Dat was bijzonder emotioneel voor vader Jan, 25 jaar na zijn eigen zege. In 2016 behaalde zijn zoon nog een tweede Dakar titel bij de vrachtwagens.

De Dakar Rally volgde Jan de Rooy de laatste jaren niet meer. Hij leefde met zijn partner een relatief teruggetrokken bestaan in Middelbeers.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!