Liveblog

Coronanieuws: 'Huisartsen vinden vaccinatie veel te stroperig gaan'

1 april 2021 om 07:37 • Aangepast 9 april 2021 om 12:05
nl
Ook deze 1e april houden we je op de hoogte van al het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Er liggen momenteel 373 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 1225 nieuwe besmettingen in Brabant, iets meer dan gisteren
  • Brabantse ziekenhuizen: ‘We zullen weer gewone zorg moeten afschalen’
  • Uit onderzoek van het Amerikaanse RIVM blijkt dat je na vaccinatie het coronavirus ook niet meer kan overdragen aan anderen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten


Lees alle ontwikkelingen hieronder terug. We houden je morgen weer op de hoogte van alle ontwikkelingen in een nieuw blog.

21.35

'Huisartsen vinden vaccinatie veel te stroperig gaan'


Het vaccineren van 60-plussers kan volgens veel huisartsen efficiënter en dus sneller dan het nu gaat. Vaccineer gewoon 'de hele mikmak' van boven de 60 jaar, zeggen zij in NRC. Zonder telkens subgroepen te bedenken. En zonder bureaucratie.

Huisarts Reis Kurt in Rotterdam: "Niet bellen, mailen, vinkjes zetten. Ik zou onze patiënten een brief sturen: u moet morgen om 16.00 komen voor de prik. Punt. En reken maar dat ze komen." Ze ergeren zich aan de regeltjes die zijn opgelegd door het RIVM. Kurt moest bijvoorbeeld 24 uur bellen en mailen om één extra doosje AstraZeneca-vaccins te krijgen.

21.00

Weinig mensen op de been bij begin van The Passion in Roermond


Bij het begin van The Passion in het centrum van Roermond zijn maar weinig mensen op de been die een glimp van het tv-spektakel proberen op te vangen. Vanwege corona kan er geen publiek bij aanwezig zijn. De Markt en het Munsterplein waar de opvoering plaats heeft, zijn afgezet met hekwerken met zeilen om publiek te weren.

Enkele mensen proberen vanaf muurtjes toch iets van The Passion te zien. Verder zijn er vooral politiemensen en handhavers op straat. Ook vloog er kort na het begin van The Passion een drone over het Munsterplein.

18.34

Nederland bereid vaccins te lenen aan vijf 'achterlopers' in EU


Nederland en nog achttien andere EU-landen zijn bereid 30 procent van hun rechtmatige deel van de 10 miljoen vaccins die farmaceut Pfizer/BioNTech vervroegd levert, af te staan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinatiecampagne. Het gaat om 116.700 prikken die Nederland uit solidariteit wil uitlenen, bestemd voor Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije.

18.17

Brabantse ziekenhuizen: ‘We zullen weer gewone zorg moeten afschalen’


De Brabantse ziekenhuizen zijn bezorgd over de oplopende coronacijfers. Een kwart van de gewone zorg gaat inmiddels niet door en dat neemt de komende tijd waarschijnlijk verder toe. Het aantal intensive care-bedden is bijna maximaal opgeschaald naar 200. Dat zegt voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) tegen Omroep Brabant.

17.08

WHO waarschuwt voor stijging corona-infecties door ramadan


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een toename van coronabesmettingen in de Arabische regio door de islamitische vastenmaand ramadan, die midden april begint. Ook Pasen levert risico's op, aldus een directeur van de WHO. De situatie wordt niet beter en in veel landen gaan de ontwikkelingen in een zorgwekkende richting, meent de WHO-baas voor het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Hij zegt te begrijpen dat Pasen en ramadan belangrijke gelegenheden zijn die gevierd moeten kunnen worden, maar hij roept iedereen op elkaar te beschermen. Tijdens de ramadan onthouden vrome moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. Als het donker is, komen ze samen om het vasten te verbreken (iftar).

15.34

1225 nieuwe besmettingen, iets meer dan gisteren


In Brabant zijn er de afgelopen 24 uur 1225 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Gisteren werden er 1072 besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.32

Coronagemiddelde loopt nog iets op


Het aantal nieuwe coronagevallen loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7882 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag. In de afgelopen zeven dagen zijn 52.071 nieuwe gevallen gemeld.

Dat is het hoogste peil sinds begin januari. Gemiddeld zijn er 7439 positieve tests per dag geregistreerd. In de week tot aan woensdag stond het gemiddelde op 7413 gevallen, tot aan dinsdag was het gemiddelde 7400. In de afgelopen weken was het gemiddelde juist fors opgelopen. Nederland komt wel voor de 200e achtereenvolgende dag boven de zogeheten signaalwaarde uit.

Dat is de grens waarbij alarmbellen afgaan en eventueel maatregelen nodig zijn. De grens staat op 7 gevallen per 100.000 inwoners. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september.

15.28

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen, veel nieuwe opnames


Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald, ook al is het maar een beetje. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1639 coronapatiënten, veertien minder dan een dag eerder.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg wel, van 681 naar 688. Dat is het hoogste aantal sinds 14 januari. Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. In de afgelopen 24 uur zijn 337 coronapatiënten op een verpleegafdelingen of intensive care beland. Vooral de ic's kregen het aanzienlijk drukker met 61 nieuwe opnames.

Dat is het hoogste aantal sinds 30 december. Volgens de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben de ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 2057 coronapatiënten zien binnenkomen. Dat zijn er gemiddeld bijna 294 per dag, het hoogste peil sinds 6 januari.

14.46

Frankrijk vanaf zaterdag in strenge nationale lockdown

De Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, is zoals verwacht akkoord gegaan met weer een nationale lockdown vanaf zaterdag. President Emmanuel Macron had die donderdag aangekondigd om de derde golf van coronabesmettingen tegen te gaan. Van de 577 parlementariërs stemden er 348 voor de nieuwe lockdown en negen tegen. Een groot deel van de oppositie boycotte de stemming.

14.10

Huisartsen krijgen meer AstraZeneca geleverd, GGD's minder

Huisartsen krijgen meer doses van het coronavaccin van AstraZeneca. Zo kunnen ze meer mensen inenten. De beschikbare voorraad wordt anders verdeeld, omdat de GGD's bijna klaar zijn met het vaccineren van mensen die in de langdurige zorg werken. Die diensten krijgen daarom minder doses. Om hoeveel doses het gaat, kunnen het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet zeggen.

Huisartsen dienen het AstraZeneca-vaccin toe aan 60- tot 64-jarigen, aan mensen met het syndroom van Down en aan mensen met morbide obesitas. Daarnaast geven ze het vaccin aan niet-mobiele thuiswonende ouderen. Dat zijn mensen die zelfstandig wonen, maar niet mobiel genoeg waren om zelf naar een vaccinatielocatie te komen.

14.06

Jazz in Duketown gaat door, ook zonder publiek

Jazz in Duketown, het jaarlijkse jazzfestival in de binnenstad van Den Bosch, gaat door. Ook als er geen publiek bij kan zijn. Dat meldt de organisatie. Het festival is van 21 tot en met 24 mei, de exacte concertlocaties zijn afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Wel is al duidelijk dat Jazz in Duketown dit jaar vanwege corona wordt gehouden op en rondom de Tramkade.

Op het festival treden onder meer New Cool Collective, Sven Hammond Soul, Jef Neve en Bruut op. Het festival wordt in ieder geval gestreamd voor mensen die niet naar Jazz in Duketown kunnen komen.

13.38

Agressie tegen handhavers tijdens avondklokcontrole

De gemeente Helmond heeft aangifte gedaan tegen een inwoonster die grove beledigingen heeft geuit richting twee handhavers. Ook zou zij zich fysiek agressief hebben gedragen tegen de twee BOA's. Zij kwamen haar op straat tegen nadat de avondklok was ingegaan. Tijdens de controle weigerde ze volgens de gemeente mee te werken. "Er ontstond een onaangenaam gesprek waarbij veel beledigende opmerkingen richting de handhavers werden gemaakt. Daarbij ontstond ook een handgemeen", schrijft Helmond. Of er gewonden zijn gevallen, is onbekend.

13.17

Autoverkoop daalt nog steeds door coronacrisis


Het aantal verkochte nieuwe auto's is in maart fors lager uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal kentekenregistraties kelderde met 17,7 procent tot 24.186, melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Daarmee voelt de autobranche de lockdownmaatregelen van het kabinet, die het aantal klanten per winkel erg beperken.

De daling laat zien dat de economische crisis voor autodealers allerminst voorbij is. In maart 2020 daalden de autoverkopen al met bijna een kwart nadat het coronavirus in Nederland om zich heen had gegrepen. Ten opzichte van die crisismaand blijft de autobranche nog altijd minder nieuwe personenauto's verkopen.

12.20

Zomercarnaval Rotterdam uitgesteld tot 2022

Het Zomercarnaval in Rotterdam is verplaatst naar juli 2022. De organisatie van Rotterdam Unlimited laat weten af te zien van de in Ahoy geplande coronaproof straatparade van dit jaar omdat er weinig animo voor was. Begin maart maakte de organisatie nog bekend de gratis straatparade van het festival niet zoals gewoonlijk in de binnenstad te houden, maar deze naar binnen te verplaatsen in de arena van Rotterdam Ahoy.

11.43

373 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Er liggen momenteel 373 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 13 minder dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden 46 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Daar tegenover staat dat 44 patiënten uit de ziekenhuizen werden ontslagen. Elf patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en tien patiënten zijn overleden. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

11.33

Nieuwe vaccinatielocatie in Waalwijk

Er komt een nieuwe vaccinatielocatie van de GGD in de gemeente Waalwijk. Aan de Gompenstraat, op een industrieterrein langs de A59, opent de nieuwe locatie op dinsdag 13 april. Het is de achtste vaccinatielocatie van GGD hart voor Brabant.

Wachten op privacy instellingen...
10.13

Europa vaccineert 'onacceptabel traag', zegt WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft kritiek geuit op de vaccinatiecampagnes in Europese landen. Die komen veel te traag van de grond, zegt regiodirecteur Hans Kluge. Hij noemt dat onacceptabel en pleit ervoor 'iedere dosis die we op voorraad hebben' onmiddellijk te gebruiken. Ook moet de vaccinproductie volgens hem omhoog.

Kluge waarschuwt dat de huidige vaccinatiecampagnes mensen en overheden een 'vals gevoel van veiligheid' kunnen geven. De WHO noemt de situatie in Europa 'zorgelijker dan we in maanden hebben gezien'. Het virus zou weer sneller om zich heen grijpen binnen alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van mensen boven de tachtig. Ouderen worden vaak met voorrang gevaccineerd en dat lijkt nu positieve gevolgen te hebben.

8.25

Werkgelegenheid Zuidoost-Brabant minder hard geraakt dan landelijk

De werkgelegenheid in het zuidoosten van Brabant is minder hard geraakt dan landelijk. Door corona daalde in 2020 het aantal werknemersbanen landelijk met 96.000. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In de periode van september 2019 tot en met september 2020 daalde het aantal banen van werknemers in Zuidoost-Brabant met 1.400 tot 239.800.

De afname van banen in Zuidoost-Brabant ligt in die periode met 0,6 procent onder het landelijk gemiddelde van 1,2 procent. De afwijking in Zuidoost-Brabant komt vooral door de sterke industriële sector en de beperkte aanwezigheid van cultuur, sport en recreatie en de reisbranche. Er zijn goede kansen op werk in zorg & welzijn, openbaar bestuur en onderwijs. Ook sectoren als bouw, financiële diensten en ICT zagen in het afgelopen jaar hun werkgelegenheid toenemen in Zuidoost-Brabant.

7.58

'Na vaccinatie kun je coronavirus ook niet meer overdragen'

Als je bent gevaccineerd tegen het coronavirus, kun je het virus ook niet meer overdragen aan anderen. Dat blijkt uit een studie van Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM. Dat meldt het AD.

Volgens de studie voorkomt inenting met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna verspreiding van het coronavirus voor een groot deel. Na de eerste prik daalt de besmettingskans binnen twee weken met 80 procent, na de vereiste tweede prik zelfs met 90 procent. "Of de bescherming van de vaccins volgend jaar even groot is, moet blijken", zegt immunoloog Ger Rijkers van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg tegen het AD. "Dat geldt al ook voor de 80 procent bescherming na de eerste doses vaccin. Die effectiviteit is slechts gemeten in de korte periode tussen eerste en tweede prik.”

7.57

Jubileumeditie Bospop opnieuw een jaar uitgesteld

Voor het tweede jaar op rij verplaatst de organisatie van Bospop het jaarlijkse muziekfestival in Weert. De 40ste editie van Bospop moest vorig jaar ook al een jaar worden uitgesteld wegens corona. De nieuwe data zijn nu geprikt op 8, 9 en 10 juli 2022. "De onzekerheden blijven te groot en de voorbereidingstijd is daardoor te kort", laat de organisatie weten. "Op dit moment zijn we druk bezig om het programma zoveel mogelijk door te schuiven naar volgend jaar en dat ziet er goed uit."

De gekochte tickets van 2020 of 2021 blijven volgend jaar geldig. Mensen kunnen ook hun geld terugkrijgen. De verkoop van tickets is tijdelijk stilgelegd en wordt op 1 mei hervat.

7.31

Toch publiek welkom bij Songfestival

Bij het Eurovisiesongfestival in Rotterdam mag toch publiek aanwezig zijn. Tijdens alle repetities, de halve finales en grote finale in Rotterdam Ahoy in mei wordt per show maximaal 3500 man publiek toegelaten. Dat bevestigt programmamanager Pieter Lubberts, na berichtgeving van De Telegraaf.

Hoe het onderzoek van Fieldlab tijdens het songfestival er precies uit gaat zien, moet komende tijd duidelijk worden. Het besluit om toch publiek toe te laten in Ahoy kan wel nog worden teruggedraaid als er een nieuwe piek in de coronabesmettingen komt. Eind april wordt de knoop doorgehakt.

6.45

Klanten komen afspraken bij winkels niet na

Steeds meer mensen komen niet opdagen als ze een afspraak hebben gemaakt om te komen shoppen. Inmiddels komt tien procent van de klanten zijn of haar afspraak niet na en dat percentage stijgt, blijkt uit navraag door BNR bij brancheclubs. Bij sommige grote winkels blijft nu al tot een derde van de klanten weg.

Aan het begin kwam iedereen gewoon langs, zegt directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), die grote winkelketens als Action, Gamma en MediaMarkt vertegenwoordigt. "Daarna zien we het aantal instorten, elke week met ongeveer een procent." Vooral wanneer klanten relatief anoniem kunnen winkelen laten zij het vaker op het laatste moment afweten. Volgens branche-organisatie Nretail haakt bij een aantal grote winkels zelfs 20 tot 30 procent van de klanten af. De schade loopt naar verluidt in de tientallen miljoenen euro's per week.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!