Aanhoudende terreur rond basisschool in Berghem: 'Dit moet stoppen'

1 april 2021 om 19:00 • Aangepast 2 april 2021 om 12:55
nl
Al meer dan een jaar worden basisschool de Fonkeling en de directe omgeving ervan geplaagd door baldadige en vernielzuchtige jeugd. De gemeente Oss, de politie en het schoolbestuur zijn het helemaal beu. De tijd van waarschuwen is dan ook voorbij; vanaf deze eerste april wordt echt opgetreden. “Dit moet echt stoppen.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens directeur Justine Hoffman van de basisschool is zij elk jaar zeker 10.000 euro kwijt aan het herstellen van schade. Die wordt op de meest uiteenlopende manieren toegebracht, zo blijkt uit een reactie van de gemeente Oss, waar Berghem onder valt.

'Moet een fijne plek zijn'
Van plassen in de zandbakken tot het verplaatsen van banken, vernielen van planten, bomen en struiken tot het afsteken van vuurwerk op de ramen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vernielingen waar de school het afgelopen jaar mee geconfronteerd is.

Omgegooid hekwerk (foto: De Fonkeling).
Omgegooid hekwerk (foto: De Fonkeling).
Wat ongenode bezoekers hebben achtergelaten (foto: De Fonkeling).
Wat ongenode bezoekers hebben achtergelaten (foto: De Fonkeling).

Jaarlijks moet de school na iedere zomer al het hang- en sluitwerk rondom de gebouwen herstellen, omdat hekken en poorten herhaaldelijk beklommen worden. In de zandbakken kan vaak niet worden gespeeld, omdat de daders veel glasscherven en patronen achterlaten. Een woordvoerder van de gemeente: “Dit moet echt stoppen. Het moet een fijne plek zijn en blijven om overdag te kunnen spelen.”

Hoffman is de aanhoudende ellende ook al lang een doorn in het oog, veel te lang naar haar zin. Ze is blij dat er nu boetes of andere straffen kunnen worden uitgedeeld. “Alles wat op deze manier wordt aangericht, is zo zonde, ook voor het geld”, aldus Hoffman, die haar tijd bovendien ook beter kan gebruiken in deze coronacrisis, zo liet ze al eerder weten.

'Ouders aangesproken'
De gemeente vindt het eveneens jammer, maar noodzakelijk, dat strenge(re) maatregelen nodig zijn. “Op basis van camerabeelden zijn ouders aangesproken op het gedrag van hun kinderen. De school heeft verder borden geplaatst, die erop wijzen dat het gebouw en omgeving verboden is voor onbevoegden”, voegt een woordvoerder eraan toe.

Er zijn het afgelopen jaar al extra straatcoaches ingezet. Verder werd geregeld gecontroleerd door de politie en buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente (boa’s). Ook zijn zeven daders aangehouden. Zij hebben de schade aan de school moeten vergoeden en een taakstraf op school uitgevoerd. Het mocht allemaal niet baten.

Vier anderen zijn in oktober herkend op beelden van de vele camera's die op het schoolterrein zijn opgehangen. Zij zijn doorgestuurd naar Halt voor een alternatieve straf.

Strenger handhaven
De politie laat verder nog desgevraagd weten dat er de afgelopen weken geen nieuwe meldingen van vernielingen zijn binnen gekomen. Toch is in samenwerking met de gemeente en de school een bericht naar jongeren gestuurd dat er meer gesurveilleerd en strenger gehandhaafd zou worden. Dit zal na schooltijd gebeuren.

Over de nieuwe aanpak is ook gesproken met Ons Welzijn en de Dorpsraad Berghem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.