Liveblog

Coronanieuws: vorige week recordaantal mensen gevaccineerd

9 april 2021 om 06:30 • Aangepast 9 april 2021 om 23:00
nl
Ook vrijdag hielden we je via een liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen nu 381 coronapatiënten.
  • In Brabant zijn tussen donderdag en vrijdag 1272 nieuwe besmettingen geteld.
  • Bij ruim een op de tien thuiswerkers controleert hun baas met software of zij wel aan het werk zijn, zo constateert vakbond CNV op basis van een peiling.
  • Meer dan twintig monumenten en De Keukenhof gaan vrijdag beperkt bezoekers toelaten die een negatief coronatestbewijs kunnen tonen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten

22.41

Ernst Kuipers gevaccineerd met AstraZeneca

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is vrijdag gevaccineerd met AstraZeneca. Hij kreeg de prik bij zijn huisarts, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Hij zit in de categorie 60 tot 65 jaar en had een oproep gekregen. "Het ging heel goed, heel soepel", zegt Kuipers. Hij zei er blij mee te zijn en alle vertrouwen te hebben in het middel, dat niet meer wordt toegediend aan zestigminners. "Laten we hopen dat wat er nu over is zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk mensen van zestigplus gebruikt wordt. Want wat we echt nodig hebben, is dat de vaccinatiegraad snel omhoog gaat."

22.18

Hockeyduel Tilburg tegen Rotterdam uitgesteld

Het hockeyduel tussen de mannen van Tilburg en Rotterdam is uitgesteld vanwege corona. Dit op verzoek van de Tilburgers. De wedstrijd stond voor zondag op het programma. Op basis van speciale regelgeving kan een club om uitstel vragen als minimaal zes spelers positief testen dan wel in quarantaine moeten. Het duel wordt ingehaald op donderdag 22 april.

22.00

Nederland krijgt maandag eerste doses Janssen-vaccin

Farmaceut Janssen uit Leiden levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. In totaal komen dan 79.200 doses, laat het RIVM weten. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend.

Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt.

21.30

Judoka De Wit mist EK door coronabesmetting

Judoka Frank de Wit doet volgende week niet mee aan de Europese titelstrijd in Lissabon. De 25-jarige geboren Heemskerker, uitkomend in de klasse tot 81 kg, raakte drie weken geleden op een trainingskamp in Georgië besmet met het coronavirus. Hij is hersteld, maar de titelstrijd komt desondanks te vroeg.

De Wit haalde eerder dit jaar medailles op de Masters in Doha en de Grand Slam van Tel Aviv. Hij is inmiddels weer volop in training en richt zich op de WK in Boedapest, die over een kleine twee maanden (6-13 juni) gepland staan.

21.23

'Geef overgebleven AstraZeneca-vaccins aan de ziekenhuizen'

Omdat alleen zestigplussers nog het coronavaccin van AstraZeneca krijgen, zouden de overgebleven doses aan ziekenhuizen moeten worden gegeven. Die kunnen er dan hun eigen medewerkers mee inenten. Die oproep doet de Federatie Medisch Specialisten. "Artsen en verpleegkundigen zijn gewend om voor- en nadelen van een therapie af te wegen. Iedereen kan dan zelf kiezen of ze wel of geen vaccin willen", zegt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem.

20.16

AstraZeneca levert deze week maar helft beloofde vaccins

De Europese Unie krijgt deze week maar de helft van de coronavaccins van AstraZeneca waarop zij rekende. De helft van de partij vaccins moet nog getest worden en komt wat later, heeft de geplaagde fabrikant volgens EU-bronnen laten weten.

De Brits-Zweedse farmaceut kampt al maanden met tegenslag en levert keer op keer minder dan afgesproken. Het al fors verlaagde doel van dertig miljoen doses in de eerste drie maanden van dit jaar is evenmin gehaald. AstraZeneca houdt echter vol de voor het tweede kwartaal beloofde zeventig miljoen doses wel te zullen leveren.

19.36

Corona-epidemie wordt langzaam kleiner

De epidemie in ons land wordt langzaam kleiner. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen door iemand met het virus worden besmet, is gezakt naar 0,96. Dat staat op het coronadashboard van de overheid. Dit betekent dat 100 mensen 96 anderen besmetten.

Het RIVM publiceert dit reproductiegetal twee keer per week en is alleen maar achteraf te berekenen. Het nu gepubliceerde besmettingsniveau dateert van 25 maart.

18.17

Vorige week recordaantal mensen gevaccineerd

In de week tot en met afgelopen zondag zijn 485.434 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Nog nooit zijn er in één week zo veel mensen geprikt. Het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld die week zo'n 500.000 prikken te zullen zetten. Minister Hugo de Jonge werd later iets voorzichtiger en hoopte daarbij in de buurt te komen.

Tussen maandag 29 maart en zondag 4 april kregen 369.072 mensen een eerste prik en 116.362 mensen een herhaalprik. In totaal hebben nu iets meer dan 2 miljoen mensen een eerste dosis toegediend gekregen. Van hen hebben ruim 800.000 ook de tweede inenting achter de rug, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.

18.16

UEFA: definitief publiek bij EK voetbal in acht landen

De UEFA heeft bevestigd dat er definitief publiek zal zijn bij de wedstrijden voor het Europees kampioenschap voetbal, de komende zomer. Hoewel de coronapandemie nog heerst is daarvoor in voldoende landen medewerking, vooralsnog acht om precies te zijn. Dit was lang onzeker.

Eerder al liet de KNVB weten dat er met alle Nederlandse autoriteiten overeenstemming was bereikt voor ten minste twaalfduizend bezoekers in de Johan Cruijff Arena bij de vier wedstrijden die in Amsterdam worden gehouden.

17.33

Gezondheidsraad: vaccineer 16- en 17-jarigen uit risicogroepen

Kinderen van zestien en zeventien jaar met bijvoorbeeld het syndroom van Down, bloedkanker of morbide obesitas zouden ook moeten worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij zouden het vaccin van Pfizer en BioNTech moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Tot nu toe worden alleen volwassenen ingeënt.

17.31

De Jonge: te vroeg voor conclusie over bijwerking Janssen-vaccin

Coronaminister Hugo De Jonge vindt het nog te vroeg om conclusies te verbinden aan het bericht van het Europees geneesmiddelenbureau EMA dat iemand is overleden door bloedklachten na toediening van het coronavaccin van Janssen.

Volgens De Jonge moet nu eerst worden onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en de klachten die zich daarna voordoen. Ook moet volgens de minister goed worden gekeken of mogelijke bijwerkingen door vaccinatie zwaarder wegen dan de baten van inenting.

16.40

Janssen: momenteel geen duidelijk verband vaccin en bloedklachten

Er is 'momenteel geen duidelijk oorzakelijk verband' tussen bloedklachten, waarvan één met dodelijke afloop, en het coronavaccin van Janssen. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse farmaceut.

Vrijdag werd bekend dat iemand die het middel van Janssen heeft ontvangen daarna last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca en is overleden. In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

16.38

Coronasteun ov-bedrijven verlengd tot eind 2021

Ov-bedrijven die vanwege de coronacrisis met financiële problemen kampen, kunnen ook in de laatste maanden van 2021 nog coronasteun krijgen. Eerder gold de regeling tot en met september, maar die is nu verlengd. De komende maanden wordt onderzocht of in 2022 ook nog steun nodig is.

Met de regeling krijgen vervoerders tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed. De rest moeten ze zelf bijdragen, onder meer door efficiënter te werken of te bezuinigen.

15.51

Mogelijk 16 besmettingen tijdens proeffestivals

Er zijn mogelijk 16 mensen besmet met het coronavirus tijdens de proeffestivals van Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen. Het gaat daarbij om 4 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Dance Festival op zaterdag 20 maart en om 12 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Popfestival op zondag 21 maart. De evenementen zijn onderdeel van een serie proefevenementen van de sector en de overheid. Daarbij wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden.

Vooraf moesten alle 1500 bezoekers die er per dag zijn een coronatest laten afnemen. Na afloop onderging 80 procent van de bezoekers aan het dancefestival een tweede test. Bij het popfestival was dat 83 procent. In de aanloop naar de festivals zijn 26 mensen positief getest. Hen is de toegang tot de evenementen geweigerd.

15.27

1272 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn tussen donderdag en vrijdag 1272 nieuwe besmettingen geteld. Dat is meer dan een dag eerder, toen kwamen er 1229 nieuwe besmettingen bij.

Landelijk zijn er 7716 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het hoogste aantal sinds 8 januari. In de afgelopen week zijn 47.365 positieve tests gemeld aan het RIVM. Dat komt neer op 6766 nieuwe gevallen per dag.

14.48

Iets minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op donderdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 30 naar 2495, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de afgelopen twee dagen zijn 63 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen, maar het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan in de vorige week.

Verpleegafdelingen behandelen nu 1711 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 16 minder dan op donderdag en 71 minder dan op woensdag. In de drie dagen ervoor was het aantal coronapatiënten op die vleugels juist met bijna tweehonderd toegenomen.

Intensive cares behandelen nu 784 coronapatiënten, veertien minder dan op donderdag. In de dagen daarvoor was het aantal ic-patiënten juist met 68 gestegen.

14.18

Capaciteit intensive cares nog verder uitgebreid

Ziekenhuizen breiden de capaciteit van de intensive cares nog verder uit omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. Ze gaan naar 1550 beschikbare bedden. De uitbreiding betekent dat de reguliere zorg verder teruggeschroefd moet worden.

Onlangs kondigde het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) al aan van 1350 naar 1450 bedden te gaan. Daar wordt nu nog aan gewerkt.

14.17

AstraZeneca versneld naar 60-plussers

Nu het coronavaccin AstraZeneca niet meer voor mensen onder de 60 jaar wordt gebruikt, zal het middel volgens het ministerie van VWS versneld worden toegepast op 60-plussers, voor wie het minder risico's met zich meebrengt.

Voor met name de jongere mensen wordt dit kwartaal nog gerekend op de levering van bijna 8 miljoen Pfizer-vaccins, 3 miljoen vaccins van Janssen (waarvan er maar één prik nodig is in tegenstelling tot bij de andere vaccinaties) en ook nog eens 1,4 miljoen van Moderna. In het derde kwartaal komt er dan nog meer, bijvoorbeeld alleen al 5 miljoen vaccins van Moderna.

Komende week kijkt het RIVM hoe het vaccinatiebeleid per groep moet worden aangepast.

14.08

Nederland heeft ruim elf miljoen doses Janssen-vaccin in bestelling

Nederland heeft ruim elf miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld. Later deze maand volgen de eerste leveringen. Het middel is in Leiden ontwikkeld, en in Nederland en de andere Europese landen goedgekeurd. Het middel hoeft maar één keer te worden gegeven.

Over het vaccin van AstraZeneca zei het EMA eerder deze week dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. De kans om aan het coronavirus te overlijden is veel groter dan de kans om te sterven aan de bijwerking, aldus de toezichthouder.

14.06

EMA onderzoekt verband tussen dode en Janssen-vaccin

Het EMA heeft nog niet vastgesteld of er daadwerkelijk een verband is tussen het Nederlandse middel en de klachten. Dat iemand na vaccinatie klachten krijgt, wil niet zeggen dat die klachten ook aan die prik te wijten zijn. Een veiligheidscommissie van de toezichthouder doet onderzoek. Mogelijk moet de bijsluiter van het Janssen-vaccin worden aangepast, zodat daarop komt te staan dat deze klachten zouden kunnen ontstaan.

13.53

Kleine musea tegen testen voor toegang

Kleine en middelgrote musea zijn tegen het systeem van testen voor toegang. De musea vinden het niet terecht dat zij op één lijn worden gesteld met dierentuinen, attractieparken en evenementen, terwijl de bezoekersstroom in een museum heel anders is. Bovendien zijn ze bang dat potentiële bezoekers afhaken als ze eerst naar een teststraat moeten rijden om een coronatest te laten doen.

Dat hebben vier museumdirecteuren ook namens collega's laten weten aan alle fracties in de Tweede Kamer. Ze willen dat de politiek het systeem voor de kleinere musea afwijst.

13.51

Dode na toedienen Janssen-vaccin

Iemand die het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen heeft gekregen, kreeg daarna last van dezelfde bloedklachten als bij het vaccin van AstraZeneca. Deze persoon is daaraan overleden, meldt de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Drie van die vier gevallen gebeurden in de Verenigde Staten, waar het vaccin al wordt gebruikt.

Het vierde geval gebeurde tijdens de proeven met het vaccin, die in meerdere landen werden gehouden. Het is niet bekend in welke groep de overleden persoon viel.

Het is voor zover bekend het eerste sterfgeval bij het Janssen-vaccin.

12.40

Keukenhof open op eerste pilotdag

De Keukenhof is vrijdag beperkt open voor publiek tijdens de eerste pilotdag van Testen voor Toegang. Volgens een woordvoerster lopen er ongeveer 2500 mensen in het bloemenpark in het Zuid-Hollandse Lisse rond. Bezoekers hebben via de organisatie Testen voor Toegang een coronasneltest gedaan. Met een negatief resultaat dat niet ouder is dan 40 uur en een geldig ticket zijn ze welkom.

11.05

381 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen op vrijdag 381 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen en dat zijn er opnieuw iets minder dan een dag eerder. Er zijn nu zestien bedden minder bezet. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het ROAZ.

Er werden in de afgelopen 24 uur 38 nieuwe patiënten opgenomen, dat zijn er acht minder dan een dag eerder. En 51 coronapatiënten mochten weer naar huis. Voor zeven patiënten werd er plek in een ander ziekenhuis gevonden, zij werden overgeplaatst. Er zijn in het voorbije etmaal zeven coronapatiënten overleden.

11.02

Weer meer pinbetalingen

Nederlanders hebben de afgelopen weken meer per pin en iDEAL betaald dan ze gemiddeld voor de coronacrisis deden. Dat meldt ING op basis van een eigen analyse van alle transacties. Vlak na de afkondiging van de tweede lockdown kelderde de totale waarde van al die betalingen nog.

ING vergeleek de betalingen met de gemiddelde pin- en iDEAL-omzet met de gemiddelde wekelijkse omzet in 2018 en 2019. Die waarde ligt nu al een maand lang iets boven dat gemiddelde, stellen onderzoekers van de bank nu vast.

10.19

Werkgeversvereniging: 'regelingen vanuit het Rijk maken hulp juist lastiger'

De werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland is blij met alle steun die er vanuit het Rijk is om werkgevers en werknemers door de coronacrisis te helpen, maar maakt zich tegelijk zorgen om de hoeveelheid aan regelingen die er is en de complexiteit ervan. "In de praktijk blijkt het tussen alle regelingen door een hele zoektocht om doelgericht te blijven én aan alle voorwaarden te voldoen."

09.41

Voetbal- en hockeybond pleiten voor versoepelingen

De twee grootste sportbonden pleiten gezamenlijk voor snelle versoepelingen voor de sport. Voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB, samen goed voor 1,5 miljoen leden, roepen in een brief aan overheid en politiek op om buitensporten snel weer mogelijk te maken voor iedereen. De bonden halen steun voor hun oproep uit recent onderzoek dat uitwijst dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen met het coronavirus plaatsvinden.

08.13

Studenten voelen weinig voor corona-zelftest


Studenten blijken niet massaal bereid om zichzelf te testen op het coronavirus. Dat concludeert het NRC op basis van de eerste grote pilot onder studenten en medewerkers, uitgevoerd aan Avans Hogeschool, de HAS Hogeschool en het Koning Willem I College in Den Bosch. Voor de ruim drieduizend zelftests die de afgelopen vier weken waren gepland, meldden zich zo’n duizend studenten. Een deel van hen haakte van tevoren al af, anderen kwamen gedurende de pilot niet opdagen.

07.34

'Steun voor coronapaspoort, bezoekregeling minder goed nageleefd'


Er lijkt in de samenleving een breed draagvlak te zijn voor een coronapaspoort: zeven op de tien mensen ziet het zitten om er toegang mee te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Dat melden het RIVM en de GGD'en op basis van hun continue onderzoek. Sociale beperkingen blijven de mensen zwaar vallen. Met een paspoort-app zouden mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben.

07.23

Coronasteun


Bedrijven hebben vorig jaar in totaal zo'n 17,6 miljard euro aan coronasteun ontvangen. Relatief veel compensatie voor loonkosten en vaste lasten ging naar de regio Amsterdam en IJmond, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar ook in het zuidoosten van Brabant waren de kosten met gemiddeld 2013 euro uitgekeerde coronasteun per werknemer hoog. In Midden-Brabant bedroeg de coronasteun gemiddeld 1893 euro. In Noordoost-Brabant 1788 en in West-Brabant 1704 euro.

Wachten op privacy instellingen...
07.17

Vorig jaar door corona minder euthanasieverzoeken bij centrum

Het Expertisecentrum Euthanasie heeft vorig jaar 2901 verzoeken om euthanasie binnengekregen. Dat zijn er een stuk minder (221) dan het jaar daarvoor. Die daling is te wijten aan de aanmeldstop die het centrum wegens de coronacrisis in het voorjaar had ingesteld. Uiteindelijk heeft het centrum 899 verzoeken van euthanasie ook daadwerkelijk ingewilligd. Dat is te lezen in het jaarverslag.

06.00

'Werkgevers houden thuiswerkers via software in de gaten'


Bij ruim een op de tien thuiswerkers controleert hun baas met software of zij wel aan het werk zijn. Dat constateert vakbond CNV op basis van een peiling onder 1200 mensen die vanwege de coronapandemie vanuit huis werken. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin zou dit betekenen dat omgerekend ruim een half miljoen werkenden in Nederland op deze manier in de gaten wordt gehouden door hun werkgever. Hij wijst erop dit eigenlijk niet zomaar kan.

04.31

'Kleine ondernemingen lopen risico met alternatieve leningen'

Kleine ondernemers zijn steeds meer afhankelijk van alternatieve financiering en daarmee lopen ze grote risico's. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de markt voor alternatieve financiering, is te lezen in het AD. Grote banken zijn niet happig op 'kleine' kredieten tot een miljoen euro, zeker in coronatijd. Maar niet-bancair krediet is volgens AFM-bestuursvoorzitter Laura van der Geest 'vaak duur, spuugduur'.

03.30

Nederlandse artsen en vaccineerders vliegen naar Curaçao

Enkele tientallen verpleegkundigen, artsen, GGD'ers, vaccineerders en anderen vliegen vrijdag vanuit Nederland naar Curaçao. Dat kampt met een grote uitbraak van het coronavirus. Het ziekenhuis van het eiland is overbelast en niet-noodzakelijke zorg ligt stil. Daarom gaat het team helpen, niet alleen in het ziekenhuis maar ook bij de coronavaccinaties.

03.30

Ruim twintig monumenten open tijdens eerste pilotdag

Meer dan twintig monumenten en De Keukenhof gaan vrijdag beperkt bezoekers toelaten die een negatief coronatestbewijs kunnen tonen. Via de organisatie Testen voor Toegang kunnen bezoekers een sneltest plannen om daarna naar kastelen, forten, kerken en museumhuizen te kunnen gaan. De Keukenhof mag maximaal vijfduizend bezoekers toelaten, de monumenten dertig tot driehonderd.

00.01

Bedrijven kregen 17,6 miljard steun voor lonen en vaste lasten

Bedrijven hebben vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro aan coronasteun ontvangen ter compensatie van loonkosten en vaste lasten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veruit het grootste gedeelte van het bedrag, vijftien miljard euro, werd uitgegeven via de NOW-regeling. Die is opgezet om werkgelegenheid te behouden. Het grootste deel van de subsidies voor loonkosten en vaste lasten werd uitbetaald aan bedrijven in de handel.

Wachten op privacy instellingen...
23.17

Speciaal coronadashboard voor Nederlands-Duitse grensstreek


Er is nu ook een corona-dashboard speciaal voor de Nederlands-Duitse grensstreek. Dit laat het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen zien in de hele Nederlands-Duitse grensregio: grensgemeenten van Limburg tot en met Groningen, en de Kreise aan Duitse zijde van de grens. Het dashboard is donderdag gelanceerd door Grenspost Düsseldorf, de provinciale vertegenwoordiging van Limburg, Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland in Düsseldorf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!