LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Versoepelingen lockdown opgeschoven naar 28 april'

11 april om 07:00 • Aangepast 12 april om 10:33
Foto: Ronald Sträter.
Foto: Ronald Sträter.
Ook deze zondag houden we je via een liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & redactie
Geschreven door
ANP & redactie

De hoofdpunten:

  • De versoepelingen van de lockdown worden met een week opgeschoven.
  • In Brabant zijn zondag 1416 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 383 coronapatiënten opgenomen, iets meer dan zaterdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn 34 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.
  • Een deel van het kabinet komt zondag in het Catshuis bijeen om met onder andere RIVM-baas Jaap van Dissel te praten over de corona-aanpak.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten .

22.45

Opnieuw oproep grote steden om terrassen te openen

De vier grote steden doen opnieuw "een dringend appel" op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.

"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan."

De vier steden zeggen dat een "beheerste openstelling van de buitenruimten" juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor "de geloofwaardigheid van het coronabeleid".

21.45

Opnieuw oproep grote steden om terrassen te openen

De vier grote steden doen opnieuw "een dringend appel" op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan."

De vier steden zeggen dat een "beheerste openstelling van de buitenruimten" juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor "de geloofwaardigheid van het coronabeleid". Vorige week vrijdag riep Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, al op tot het openen van onder meer terrassen en dierentuinen, zodat het minder druk wordt in parken. Daar schaarden de burgemeesters van de andere grote steden zich achter.

Zondag maakte het kabinet bekend dat geplande versoepelingen van de coronamaatregelen, waaronder het openen van terrassen, een week worden opgeschoven naar 28 april.

19.50

KHN: uitstel opening terrassen klap in gezicht horecaondernemers

Dat het kabinet heeft besloten het openen van de terrassen een week uit te stellen is "uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers", aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie.

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat "door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen".

KHN zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen. De organisatie zegt dat recent onderzoek dit aantoont. En dat er ook mogelijkheden zijn om met de KHN-horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen.

19.30

Onduidelijkheid over heropening hogescholen eind april

Er heerst bij hogescholen onduidelijkheid wanneer zij de deuren weer kunnen openen, aldus een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. Zondag werd na overleg van het kabinet en deskundigen in het Catshuis duidelijk dat de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen een week worden opgeschoven naar 28 april. De heropening van de hogescholen stond gepland op 26 april.

Die opening op 26 april werd apart aangekondigd, los van de mogelijke andere versoepelingen vanaf 21 april van onder andere het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok. En dus is het voor de Vereniging Hogescholen onduidelijk of het uitstel ook voor hen geldt.

Het kabinet wil zondag nog niet zeggen welke versoepelingen er waarschijnlijk komen op 28 april. Versoepelingen die op tafel liggen, zijn de opening van de terrassen, het verruimen van de bezoekersregeling, het opschorten van de avondklok en het deels openen van hbo en universiteiten en verder openstellen van winkels.

19.15

VS zetten recordaantal van 4,63 miljoen coronaprikken op één dag

In de Verenigde Staten zijn zaterdag zo'n 4,63 miljoen doses coronavaccin toegediend. Dat is een nieuw record, meldt Cyrus Shahpar, die in het Witte Huis verantwoordelijk is voor de coronadata. Het vorige record in de VS dateerde van de zaterdag ervoor, toen 4,1 miljoen prikken werden gezet.

Volgens gegevens van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC zijn in het land al 183 miljoen vaccins toegediend. Ongeveer 45 procent van de volwassenen heeft al minstens één prik gekregen en 27 procent is al volledig gevaccineerd. In de VS worden de vaccins van Johnson & Johnson ook al toegediend, waarvan in tegenstelling tot die van Moderna en BioNTech/Pfizer maar één dosis nodig is om beschermd te zijn tegen het virus.

Eerder deze week beloofde president Joe Biden dat alle volwassen Amerikanen vanaf 19 april een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie.

18.45

INretail: teleurstelling groot, zeker omdat er hoop was

Voor winkeliers is de teleurstelling groot dat de geplande versoepeling van de lockdown met een week wordt opgeschoven naar 28 april, zegt Udo Delfgou, directeur bij branchevereniging INretail. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen."

Volgens Delfgou doet het extra pijn bij de achterban, omdat die ervan overtuigd is dat het opengaan van winkels voor publiek veilig kan. Momenteel is er een regeling wegens corona waarbij publiek kan winkelen op afspraak.

Er waren stappen aangekondigd zoals het heropenen van winkels en terrassen, het schrappen van de avondklok en mogelijk het openen van het hoger onderwijs. Maar alleen als de ziekenhuis- en besmettingscijfers het toe zouden laten. Zondag besloot het kabinet dat het toch niet kan. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

18.30

horeca is het beu: ‘Iedereen wordt knettergek’

De terrassen mogen op 21 april nog niet open. De geplande versoepelingen worden namelijk met een week opgeschoven. Horecaondernemers zijn op zijn zachtst gezegd niet blij: “Iedereen wordt knettergek van het wachten.”

17.40

Versoepeling lockdown met week opgeschoven naar 28 april

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten.

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. "Dat is nog net te vroeg", aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden. Dinsdag leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.

17.00

AstraZeneca negeert klachten Brussel over leveringen coronavaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten uit Brussel over problemen bij de leveringen van coronavaccins. Het concern had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline.

De Europese Unie en AstraZeneca liggen al een tijd met elkaar in de clinch over te late en te weinig leveranties. AstraZeneca heeft zijn contractuele verplichtingen over productie en levering van 300 miljoen doses voor Europa geschonden en blijft deze schenden, liet de Europese Commissie het bedrijf midden maart weten. Brussel vroeg AstraZeneca de contractbreuken binnen twintig dagen na de brief te herstellen. De deadline verstreek twee dagen geleden zonder enige reactie van het bedrijf, meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

16.00

Coronademonstranten op museumplein


In Amsterdam hebben zich zondagmiddag opnieuw een paar honderd mensen verzameld op het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zowel het aantal mensen als de sfeer is vergelijkbaar met eerdere zondagse coronademonstraties op het plein. Er is muziek en mensen lopen met parapluutjes en spandoeken met leuzen erop. Het eerste uur verliep rustig.

15.47

12.500 bezoekers naar Keukenhof

Keukenhof ontving afgelopen drie dagen 12.500 mensen. Het park deed mee aan het programma Testen voor Toegang van de overheid. Iedereen die het park in wilde, moest vooraf getest worden. Het park zou in totaal 5000 mensen mogen ontvangen voor de test. Volgens het bloemenpark hielden bezoekers zich goed aan de coronaregels.

Directeur Bart Siemerink: "Meedoen aan de test is op dit moment de enige mogelijkheid. Maar het is niet de manier waarop we graag onze gasten ontvangen. Wij vinden dat iedereen in Keukenhof op een verantwoorde en veilige manier kan wandelen. Zonder test, net zoals in ieder ander park in ons land. Keukenhof doet mee aan de test om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk gewoon open kunnen. "

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Coronacijfers RIVM

In Brabant zijn tussen zaterdag- en zondagochtend 1416 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 103 meer dan gisteren. 13 coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis en 4 mensen zijn overleden. Dat meldt het RIVM.

In heel Nederland zijn zondag in totaal 8.288 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 588 meer dan een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
15.04

Voorman winkeliers durft geen voorspelling te doen over heropening

Winkeliers vinden het nog enorm spannend of ze komende week van het kabinet te horen krijgen of ze weer volledig open mogen. Dat zegt directeur Udo Delfgou van branchevereniging INretail. "Het is enorm spannend. Ik durf echt geen voorspelling te doen", zegt Delfgou.

INretail pleit voor het opengooien van non-foodwinkels. Het kabinet dwong die half december te sluiten om coronabesmettingen tegen te gaan. Maar volgens de branchevereniging kunnen Nederlanders veilig winkelen. "We zouden echt verbijsterd zijn als winkels niet open kunnen. Als we het nu niet doen zitten we al op half mei. Corona wordt weleens vergeleken met een marathon, maar bij een marathon heb je ook in de laatste kilometers de meeste afvallers. Dat dreigt nu ook voor ondernemers."

14.48

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen

Voor het eerst in dagen stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag. Daarvan liggen er 1729 mensen op verpleegafdelingen en 788 op intensive cares.

In de drie dagen daarvoor waren er juist 67 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds hoger dan precies een week geleden. Toen lagen er in totaal 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

14.19

Kabinet in Cathuis voor overleg met deskundigen

In het Catshuis is zondagmiddag het overleg begonnen tussen een deel van het demissionaire kabinet en deskundigen. Ze praten over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Dinsdagavond is er weer een persconferentie over mogelijke versoepelingen.

Minister Hugo de Jonge temperde eerder de verwachtingen en waarschuwt voor te veel optimisme. Woensdag lekte namelijk uit dat het kabinet overweegt op 21 april de terrassen te openen en de avondklok op te heffen. Verder wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. De bezoekersregeling zou mogelijk ook verruimd worden.

14.07

Recordaantal afspraken voor vaccinatie op een dag

Zaterdag zijn 400.000 afspraken gemaakt voor een coronavaccinatie. Dat meldt GGD GHOR Nederland. "Een nieuw dagrecord", aldus de koepelorganisatie. Bij dat aantal zitten ook de afspraken voor een tweede prik, dus het is niet zo dat 400.000 mensen een afspraak hebben gemaakt.

Sinds zaterdag is de volgende groep mensen aan de beurt voor een coronavaccinatie. Mensen die tussen 1949 en 1951 zijn geboren, kunnen alvast een prikafspraak inplannen. Het gaat om ruim 500.000 mensen die het vaccin Pfizer/BioNTech krijgen.

Wachten op privacy instellingen...
14.01

Maatregelen goed opgevolgd bij Fieldlab-evenementen

Het grootste gedeelte van het publiek hield zich tijdens de eerste twee proefevenementen van Fieldlab aan de gestelde maatregelen. Maar liefst 98,4 procent hield zich aan de instructies. Ook het aantal risicovolle contactmomenten binnen anderhalve meter tussen mensen was relatief beperkt. Dat concludeert Fieldlab na onderzoeken in het Beatrix Theater in Utrecht.

Daar was een zakelijk congres op 15 februari en een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers. Tijdens het congres en bij de voorstelling zaten zo'n vijfhonderd mensen in de zaal die van tevoren een negatief coronatestresultaat moesten laten zien. In de weken erna is ook getest tijdens voetbalwedstrijden, concerten en festivals met meer publiek en meer bewegingsvrijheid. Die resultaten zijn nog niet bekendgemaakt.

13.02

Bezoekers illegaal feestje Asten bekeurd


Agenten hebben zaterdagnacht een illegaal feestje beëindigd in een bedrijfsgebouw aan de Dijkstraat in Asten. Het feest werd rond een uur ontdekt tijdens een surveillance. De ruimte was ingericht als een café met onder meer een tap- en muziekinstallatie. Bij het zien van de agenten ging een aantal bezoekers ervandoor. Uiteindelijk kregen veertien bezoekers een bekeuring vanwege het overtreden van de avondklok.

12.51

Besmette sporters tijdens Spelen in coronahotel


Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen zal een hotel met driehonderd kamers dienen als opvang voor sporters die positief zijn getest op het coronavirus en weinig of geen symptomen vertonen. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. De atleten zullen daar in principe tien dagen in quarantaine moeten blijven. Het plan behoort tot de maatregelen die de organisatie van de Spelen neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

12.28

Studie naar een coronavaccinatie langer dan halfjaar geleden

Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC gaat onderzoeken of mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met het coronavirus slechts een vaccinatie nodig hebben. Dat zegt hij in een interview met AT5. De Jong weet dat dit advies van de Gezondheidsraad is gebaseerd op onderzoek elders in de wereld, maar dit onderzoek is volgens hem met name uitgevoerd onder zorgmedewerkers die relatief gezond en jong zijn.

Wachten op privacy instellingen...

12.04

Wielrenster Van Dijk mist Amstel Gold Race wegens corona


Wielrenster Ellen van Dijk komt in elk geval komende week niet in actie. De renster van Trek-Segafredo heeft positief getest op het coronavirus. "Tot nu toe alleen last van min of meer gebruikelijke griepverschijnselen", laat ze via Instagram weten. "Ik hoop dat ik snel weer op de fiets kan zitten." Wel geeft Van Dijk aan in elk geval de Brabantse Pijl van woensdag en de Amstel Gold Race (zondag) te missen.

11.12

Jeugd verlangt naar Efteling en dierentuin

Kinderen en jongeren verlangen van alle dagattracties het meest naar de Efteling. Dat blijkt uit onderzoek van merkenonderzoeker Hendrik Beerda, dat werd gehouden in opdracht van Libema. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3700 4- tot 18-jarigen. Naast de Efteling willen kinderen en jongeren willen - als het straks weer mag - ook graag naar Monkey Town, de Apenheul en safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

11.05

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 383 coronapatiënten opgenomen, iets meer dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 34 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 27 coronapatiënten het voorbije etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Drie werden er overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

Foto: Omroep Brabant.
Foto: Omroep Brabant.
10.29

Politie maakt eind aan feest in Naaldwijk, veertig aanhoudingen


De politie heeft ook zaterdagnacht weer een illegaal feest moeten beëindigen. Dit keer in een schuur in het buitengebied bij Naaldwijk. Alle feestgangers - zo'n veertig - zijn aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken, zegt een politiewoordvoerster. Agenten hoorden rond halfeen tijdens een surveillance geluid vanuit de schuur. Ze forceerden de deur toen geweigerd werd die open te maken. De feestvierders trokken zich niets aan van de coronamaatregelen.

Wachten op privacy instellingen...
10.00

Wandelavondvierdaagse Helmond afgelast

De organisatoren van de Wandelavondvierdaagse in Helmond hebben besloten ook de editie van 2021 af te gelasten. "In eerste instantie was het plan om de wandelavondvierdaagse uit te stellen naar september, maar ook deze datum is gezien de corona-omstandigheden niet haalbaar", laat een woordvoerder zondagochtend weten. Volgend jaar is de wandelavondvierdaagse gepland van 18 tot en met 21 mei. "Hopelijk is die dan wel mogelijk!"

08.08

Ziekenhuizen stellen noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit

Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Er liggen nu bijna achthonderd coronapatiënten op de ic, het hoogste aantal sinds de eerste golf. Daar komen de honderden reguliere ic-patiënten bij.

03.30

Opheffen avondklok en openen terrassen op tafel in Catshuis

Een deel van het kabinet komt zondag in het Catshuis bijeen om met onder andere RIVM-baas Jaap van Dissel te praten over de corona-aanpak. Volgens ingewijden liggen er versoepelingen op tafel, maar vanuit het Outbreak Management Team klinken zorgen dat die te vroeg komen omdat de druk op de zorg toeneemt. Deze week kwam naar buiten dat het kabinet per 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen, mits de cijfers het toelaten.

Minister Hugo de Jonge bij een eerder Catshuisberaad (foto: ANP 2020/Robin Utrecht).
Minister Hugo de Jonge bij een eerder Catshuisberaad (foto: ANP 2020/Robin Utrecht).
01.23

Frankrijk wil vaccinatietempo omhoog en verlengt prikinterval


Om het vaccinatietempo te versnellen, verlengt Frankrijk vanaf woensdag de periode tussen de eerste en de tweede coronaprik met Pfizer/BioNTech en Moderna van vier naar zes weken. Gezondheidsminister Olivier Veran kondigt dit zondag aan in Le Journal du Dimanche. "Dat zorgt ervoor dat we sneller kunnen vaccineren, zonder de bescherming te verminderen", legt Veran uit in de krant.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...