Liveblog

Coronanieuws: Vertrouwen in vaccinatiebeleid bereikt dieptepunt

14 april 2021 om 06:34 • Aangepast 15 april 2021 om 07:09
nl
Ook deze woensdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • OMT is bezorgd over Fieldlabs, die zouden te risicovol zijn
  • Pfizer/BioNTech levert vervroegd 50 miljoen doses in EU
  • Er liggen woensdag 365 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
  • Sinds gisteren zijn in onze provincie 1034 mensen positief getest op het virus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

We sluiten dit liveblog

Dit liveblog wordt niet verder aangevuld.

22.40

60-minners met morbide obesitas of syndroom van Down kunnen vaccinatie halen

Mensen onder de 60 die mobiel zijn met morbide obesitas of met het syndroom van Down kunnen vanaf volgende week bij de GGD alsnog hun vaccinatie halen. Via de huisarts worden zij hierover geïnformeerd, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Wachten op privacy instellingen...
21.49

Vliegverbod Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verlengd tot 1 mei


Het verbod op passagiersvluchten vanuit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en enkele landen in Midden-Amerika naar Nederland wordt verlengd tot in ieder geval 1 mei. Dat meldt de Rijksoverheid. Het verbod moet voorkomen dat extra besmettelijke varianten van het coronavirus die daar zijn ontstaan, zich naar Nederland kunnen verspreiden.

19.20

Testevenementen leveren testbedrijf miljoenen op

Testbedrijven die deelnemers aan verschillende proefevenementen in de cultuur, sport en horeca testen op corona, krijgen daar 42.810 euro per dag voor, per testlocatie. Dat blijkt uit informatie die tot vanmorgen openbaar was op de website van de Stichting Open Nederland, die de teststructuur achter de evenementen organiseert, meldt de NOS. Per maand komt dat neer op bijna 1,3 miljoen euro per locatie.

18.55

Geen controle op aanvraag gratis zelftests voor studenten


Studenten die gratis zelftests krijgen als het hoger onderwijs eind april weer deels opengaat, hoeven niet te verantwoorden waarvoor zij de test gebruiken. Vanaf "begin mei" kunnen ze de tests gratis laten thuisbezorgen, schrijft minister Ingrid van Engelshoven woensdag, maar een controle is er verder niet. Volgens een woordvoerder is het systeem "gebaseerd op vertrouwen".

18.26

De Jonge: wegvallen Janssen zou zes weken vertraging opleveren

Als het nieuwe coronavaccin van Janssen helemaal niet kan worden gebruikt, dan kan dat leiden tot een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning van het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge zei dat in een toelichting op zijn besluit om Janssen niet te laten toedienen voordat er meer informatie is over ernstige bijwerkingen.

18.16

NU'91: uitstel Janssen-vaccinaties weer tegenslag zorgmedewerkers

"Dit is weer een tegenslag in het vaccinatiebeleid", zegt vakbondsman Michel van Erp van NU’91, een organisatie voor zorgprofessionals. Hij reageert op het nieuws dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wacht met prikken met het vaccin van Janssen totdat er meer bekend is over de veiligheid ervan.

"Deze vaccins zouden met spoed ingezet worden voor verpleegkundigen in de ziekenhuizen, die nog steeds voor een groot deel ongevaccineerd hun werk moeten doen. Er moet nu daadkracht worden getoond en er moet direct een besluit worden genomen om met Pfizer en Moderna zo snel mogelijk deze groepen te gaan vaccineren", aldus Van Erp.

17.49

Helft Efteling-attracties dicht tijdens Fieldlab-testdag

Tijdens de testdag in de Efteling op 24 april, blijven meer dan de helft van de attracties op slot. Dat schrijft pretparksite Looopings. Attracties blijven dicht om zo drukte te simuleren. De Baron 1898, De Vliegende Hollander en de Python gaan bijvoorbeeld wel open, maar de Fata Morgana, Vogel Rok en Joris en de Draak blijven dicht.

17.22

Coronadashboard meldt vier miljoenste coronaprik


Het ministerie van Volksgezondheid schat dat tot nu toe iets meer dan vier miljoen coronaprikken zijn gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Het geschatte aantal op het coronadashboard staat nu op 4.020.836.

17.20

Peiling: vertrouwen in vaccinatiebeleid op dieptepunt


Het vertrouwen in het Nederlandse vaccinatiebeleid ligt op het laagste punt sinds de start van het prikken in januari. Ook het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid heeft een dieptepunt bereikt. Dat komt naar voren uit een dinsdag en woensdag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 26.000 leden van het Opiniepanel.

17.15

FNV Zorg: uitstel Janssen-vaccin is nieuwe teleurstelling


Dat het Janssen-vaccin voorlopig niet wordt toegediend in Nederland is een nieuwe teleurstelling, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. "Zorgmedewerkers en vooral ziekenhuismedewerkers zouden versneld met dit vaccin ingeënt worden. Heel vervelend dat zij nu nog langer moeten wachten", aldus Merlijn. Zorgminister Hugo de Jonge moet volgens haar "nog beter zijn best gaan doen" om snel een alternatief te vinden.

17.08

Door storing valt aantal nieuwe coronagevallen laag uit

Door een technische storing bij de GGD'en is het aantal nieuwe coronagevallen woensdag laag uitgevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 5503 meldingen van positieve tests binnen. De storing begon dinsdag aan het einde van de middag en was aan het begin van de avond verholpen. Het RIVM weet niet hoeveel positieve tests toen niet zijn doorgegeven. Het instituut gaat ervan uit dat de meldingen in de komende dagen alsnog binnenkomen.

16.57

Gommers over uitstel Janssen-vaccinaties: niet wat je wilt horen


"Dit is niet wat je wilt horen", zegt voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers over het besluit om het Janssen-vaccin voorlopig niet toe te dienen. Ongeveer 35.000 vaccins van dat bedrijf zouden versneld naar zorgmedewerkers gaan die met coronapatiënten in contact komen. Dat moet nu wachten.

16.40

Overleden gevaccineerde man stierf natuurlijke dood

De 77-jarige man die maandag kort na zijn vaccinatie in Noordwijkerhout overleed, is niet door toedoen van het vaccin gestorven. Hij stierf een natuurlijke dood, meldde de GGD Hollands Midden woensdag namens de familie. De man had maandag het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gekregen op de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Toen hij op de parkeerplaats naar zijn auto liep, zakte hij in elkaar. Een arts en enkele EHBO'ers schoten te hulp en hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij.

16.39

België heft reisverbod en avondklok op, terrassen gaan open

België heft maandag het verbod op niet-noodzakelijke reizen op, dat was ingesteld wegens de coronapandemie. Ook gaan de scholen die dag weer open. De terrassen mogen vanaf 8 mei weer open en dan wordt meteen ook de avondklok afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod, melden Belgische media.

16.27

De Jonge: Janssen-vaccin wordt voorlopig nog niet toegediend


Het nieuwe Janssen-vaccin wordt voorlopig nog niet toegediend in Nederland. Zorgminister Hugo de Jonge wil eerst meer weten over mogelijke ernstige bijwerkingen. Hij maakte dat woensdag bekend na een advies van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson om het coronavaccin nog niet te gebruiken. De minister wacht nu eerst het onderzoek van de Europese toezichthouder EMA af. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen.

16.00

Coronamaatregelen mogelijk 'trigger' gewelddadige eenling

De huidige coronacrisis kan leiden tot meer polarisatie en een toename van radicalisering, extremisme, openbare ordeverstoringen en bedreigingen van bijvoorbeeld politici en journalisten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) noemt dit mogelijke risico's op (langere) termijn.

15.40

Pfizer profiteert van onzekerheid over andere coronavaccins

De Amerikaanse farmaceut Pfizer profiteert optimaal nu er vragen zijn gerezen over de veiligheid van andere coronavaccins. De dag waarop de Verenigde Staten hebben bekendgemaakt vaccinaties met het vaccin van Johnson & Johnson (J&J) tijdelijk te staken, liet Pfizer weten door dat land bestelde vaccins eerder dan gepland te kunnen leveren. Een dag later kon het ook de Europese Unie goed nieuws verkondigen.

15.35

Johnson & Johnson raadt aan Janssen-vaccin voorlopig in opslag te bewaren

Landen moeten de doses van het Janssen-coronavaccin die ze al hebben gekregen, voorlopig in de opslag laten liggen. Dat is het advies van moederbedrijf Johnson & Johnson, meldt de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Nederland kreeg eerder deze week de eerste 80.000 doses van het bedrijf uit Leiden. Die zouden in de loop van de week aan ziekenhuismedewerkers worden toegediend.

15.30

EMA komt volgende week met oordeel over Janssen-vaccin

"De voordelen zijn groter dan de nadelen", zegt het Europees Geneesmiddelenbureau.

15.18

1034 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1034 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Gisteren waren dat er 1039. In het hele land kwamen er 5503 nieuwe coronagevallen bij in een etmaal. Dat is een flinke daling ten opzichte van de dagen ervoor.

Wachten op privacy instellingen...
15.06

Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder afgenomen. In totaal zijn nu 2499 patiënten met Covid-19 opgenomen, 55 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 784 op de intensive care, tien patiënten minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 45 tot 1715.

Dinsdag nam het aantal opgenomen COVID-patiënten ook al af, met 28. De twee dagen daarvoor steeg dit aantal met 91.

15.01

Madame Tussauds: Testen voor Toegang werkt niet voor ons

Madame Tussauds in Amsterdam doet in het vervolg niet meer mee aan pilotdagen van Testen voor Toegang. Dat zei de directeur nadat hij zag dat 20 procent van de kaarten voor de pilot aankomende zaterdag zijn verkocht. Hij denkt dat bezoekers niet naar het wassenbeeldenmuseum willen, omdat de coronatestlocaties in de buurt bijna vol zitten.

14.19

Pfizer/BioNTech levert vervroegd 50 miljoen doses in EU

Het Amerikaans-Duitse farmaceutische bedrijf Pfizer/BioNTech gaat 50 miljoen doses van het Covid-19-vaccin vervroegd leveren. De doses waren bedoeld voor het tweede kwartaal maar door de problemen met vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson wordt de nood op deze manier enigszins gelenigd, maakt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Brussel bekend.

"Dit bewijst weer eens dat Pfizer/BioNTech een betrouwbare leverancier is", aldus Von der Leyen. Ze bevestigde dat het dagelijks EU-bestuur onderhandelt met het bedrijf over de levering van nog eens 1,8 miljard doses.

13.28

Janssen praat met overheden over al geleverd vaccin

Vaccinfabrikant Janssen praat met de Europese Commissie en de nationale overheden van Europese landen om te bepalen wat er met de al geleverde vaccins moet gebeuren. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Janssen is onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Janssen leverde deze week de eerste van zijn coronavaccins aan diverse Europese landen. Een dag later besloten de Verenigde Staten tijdelijk te stoppen met vaccineren vanwege het risico van trombose dat bij het gebruik van het vaccin kan ontstaan. Het ging om zes gevallen op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins.

13.05

Bioscopen willen geen verplichte test


Een negatief testbewijs laten zien voordat je naar de bioscoop gaat, is onnodig, aldus de directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Als dat dan toch een vereiste is, dan moeten de coronatesten volgens hem wel gratis zijn. Het verplicht stellen van een sneltest zou de drempel voor bioscoopbezoekjes verhogen, omdat het besluit om naar de bioscoop te gaan vaak op het laatste moment wordt genomen.

12.43

Denemarken stopt met AstraZeneca


Denemarken stopt na een wekenlange prikpauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook wordt het gebruik van het coronavaccin van het Leidse Janssen voorlopig opschort, berichten Deense media. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.

11.58

Horeca in Breda woedend over 538 Oranjedag: 'Een mes in je rug'

Razend zijn ze. De Bredase horecaondernemers, toch al zo getroffen door de coronamaatregelen, kregen dinsdagavond een nieuwe klap in het gezicht met de aankondiging van het testevenement 538 Oranjedag. Terwijl de horeca gesloten blijft, mogen op 24 april 10.000 bezoekers feest vieren op het Chasséveld. "De weerstand is bizar. De woede kroop uit mijn telefoon." Lees hier meer.

11.44

365 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen woensdag 365 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 14 minder dan een dag eerder. Er zijn 36 mensen in het ziekenhuis opgenomen in de afgelopen 24 uur, 42 mensen werden ontslagen en mochten weer naar huis.

Voor negen coronapatiënten werd een bed in een ander ziekenhuis gezocht, zij zijn overgeplaatst. Er zijn zes overlijdens gemeld.

11.40

Politiebonden blij met 'uit de lucht gevallen' vaccinatievoorrang

Politiebond ANPV is blij dat ME'ers voorrang krijgen bij de nieuwe vaccinatiestrategie van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), hoewel de voorrang uit de lucht komt vallen. "Het werd hoog tijd", zegt vicevoorzitter Hans Schoones, "maar het is niet te volgen wie wel en wie niet gevaccineerd worden".

11.03

'Geen ruimte om markten helemaal te heropenen'

Elke versoepeling leidt tot meer coronabesmettingen en dat laat de huidige situatie niet toe. Daarom kunnen marktkramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen niet worden toegelaten op markten. Dat zei de advocaat namens de Staat tijdens het kort geding dat de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had aangespannen om heropening af te dwingen.

10.59

Appelflappen en worstenbroodjes bij priklocatie

Wachten op privacy instellingen...
10.43

Bonden: regel zorgbonus zoals afgesproken

Regel de zorgbonus nu eens gewoon zoals die is afgesproken. Dat is de boodschap van zorgvakbond NU91 aan de overheid, in een reactie op de Kamerbrief van demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) over de zorgbonus. Daarin schrijft zij dat vanwege het beschikbare budget gekozen moet worden wie recht zou moeten hebben op de bonus. Dat de gehandicaptenzorg en de ggz erbuiten zouden vallen, is een hele rare keuze, vindt NU91. Ook CNV is ontevreden. Volgens de bond moet het budget voor de bonus worden verhoogd.

10.42

Hendriks: geen sporters met bezwaren tegen vaccin gesproken

Maurits Hendriks heeft tijdens meerdere onlinebijeenkomsten met sporters geen bezwaren gehoord tegen het plan olympiërs met voorrang te vaccineren. NOC*NSF had daarvoor met het oog op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio gepleit. Met succes, blijkt uit een brief van dinsdag van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. "De enige reactie die ik van sporters hoorde was: ik kan niet wachten", aldus de technisch directeur van de sportkoepel.

10.05

Ademtesten steeds vaker ingezet in teststraten GGD

De GGD'en gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. Op zo'n 65 locaties moet de ademtest worden ingevoerd in het tweede kwartaal, laat brancheorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Die mikt erop dat in juni ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn. Ze worden onder meer in Amsterdam al gebruikt.

10.04

Basisschoolleerling presteert minder goed door coronacrisis

Basisschoolleerlingen presteerden vorig jaar minder goed op het gebied van taalvaardigheid en rekenen. "De coronacrisis heeft geleid tot vertraging in de ontwikkeling van veel leerlingen", schrijft de Inspectie voor het Onderwijs in het rapport de Staat van het Onderwijs.

Volgens de inspectie kan ruim een kwart van de scholieren op basisscholen niet schrijven op het minimaal vereiste basisniveau. Ook rekenen gaat niet goed. "Jaarlijks halen ongeveer 50.000 groep 8-leerlingen niet het streefniveau dat ze wel zouden moeten halen. Basisschoolleerlingen hebben minder progressie geboekt dan de jaren ervoor. Dit geldt voor zowel rekenen/wiskunde, spelling als voor begrijpend lezen", stelt de onderwijsinspectie.

09.36

'Ziekenhuizen weken langer overvol bij versoepeling op 21 april'

De ziekenhuizen zouden vier weken langer overvol hebben gelegen met coronapatiënten, als het kabinet alle versoepelingen van de lockdown zou hebben doorgevoerd die het voor volgende week overwoog. Daarvoor waarschuwde het Outbreak Management Team (OMT) in zijn jongste advies.

Het kabinet overwoog onder meer de avondklok op te heffen en het dringende advies voor thuisbezoek te verruimen van een naar twee gasten per dag. Die twee versoepelingen alleen al zouden de piekbezetting in de ziekenhuizen met twee weken verlengen. Daarnaast lagen heropening van de terrassen en verdere verruimingen voor winkeliers op tafel.

09.32

NOC*NSF: deze week al starten met vaccineren sporters

De vaccinatie van sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische of Paralympische Spelen gaat vrijwel zeker deze week al van start. "We hebben de laatste dagen goede vorderingen gemaakt in de gesprekken met degenen bij het RIVM die daarvoor verantwoordelijk zijn. Bovendien is Papendal al enige tijd in gebruik als priklocatie", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Dinsdag werd bekend dat olympiërs sneller aan de beurt zijn. Dat stond in een brief van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

09.13

Braziliaanse variant gaat 49 procent sneller rond, schat OMT

De Braziliaanse variant (P1) van het coronavirus verspreidt zich volgens een schatting van het Outbreak Management Team (OMT) bijna de helft sneller dan de 'klassieke' versie van het virus. Over de exacte hoogte van het reproductiegetal van P1 bestaat nog 'grote onzekerheid', benadrukken de deskundigen, maar vooralsnog gaan ze uit van 49 procent meer besmettelijkheid.

De Braziliaanse variant zou daarmee nog besmettelijker zijn dan de Britse variant, die nu goed is voor negen op de tien besmettingen in Nederland.

08.35

Schimmige marktpartijen storten zich op handel in vaccins

Gezondheidsautoriteiten en overheden in Europa krijgen geregeld vaccins aangeboden via niet-officiële kanalen. Er zijn illegale bestellijsten in omloop met onder meer de vaccins van AstraZeneca, Pfizer en Spoetnik-V. Dat melden Follow the Money, het Italiaanse IrpiMedia en de Duitse Bayerische Rundfunk op basis van een gezamenlijk onderzoek. Volgens Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat het om nepvaccins en om vaccins die nog niet zijn goedgekeurd. Meerdere handelaren zijn al op de vingers getikt.

08.34

Inspectie: 1700 ic-bedden vrijwel zeker niet haalbaar

Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is 'vrijwel zeker niet haalbaar'. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

08.32

'Drie op vier zorgmedewerkers blootgesteld aan agressie'

Drie op de vier medewerkers in de sector zorg en welzijn zijn de afgelopen twaalf maanden minstens een keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dit varieerde van verbale of fysieke agressie tot seksuele of andere intimidatie of bedreiging, meldt PGGM&CO.

Ongeveer een op de drie van deze werknemers denkt dat de agressie tegen personeel in zorg en welzijn het afgelopen jaar is toegenomen. Als belangrijkste oorzaak daarvan wordt de Covid-19-pandemie genoemd.

08.10

Tijdens corona opgerichte 'borrelchatdienst' Mibo groeit hard

Het Nederlandse videochatplaform Mibo, dat is opgericht tijdens de coronapandemie, groeit hard. Sinds de lancering in oktober vorig jaar is de start-up al door bijna een kwart miljoen mensen gebruikt. De op borrels toegespitste dienst denkt komende tijd sneller te kunnen uitbreiden door een nieuwe investering van 1 miljoen euro.

08.08

Bezorgd OMT pleit voor andere regels bij proefevenementen

Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat en pleit voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur, vinden de gezondheidsdeskundigen. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de 'potentieel negatieve effecten' verkleinen.

06.30

Vijf Utrechtse cafés openen de deuren

Als landelijk experiment voor de heropening van de horeca openen woensdag vijf Utrechtse cafés de deuren. Gasten moeten een bewijs van deelname en een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen is de eerste dierentuin die op proef de poorten weer mag openen. Later doen ook Artis, Blijdorp en GaiaZoo in Kerkrade dat. Ook hier moeten bezoekers zich verplicht laten testen op corona.

06.30

Duidelijkheid over Janssen-vaccin?

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge hoopt woensdag meer informatie van het Europese geneesmiddelenbureau EMA te krijgen over het inzetten van het coronavaccin van Janssen. Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, schortte de levering van zijn vaccin in Europa dinsdag tot nader order op.

Ook in de Verenigde Staten wordt het voorlopig niet gebruikt, nadat bij een aantal gevaccineerden gevaarlijke bijwerkingen waren opgetreden.

06.30

Overleg in België over lockdown

Het Belgisch Overlegcomité, waarin de Belgische regeringen samenwerken, vergadert woensdag over de lockdown. Grote versoepelingen zitten er niet in. Op tafel liggen heropening van winkels en terrassen op 1 mei. Waarschijnlijk gaan de scholen maandag na drie weken weer open, met deels les op afstand voor de hogere klassen.

04.50

Marketingorganisaties willen staatssecretaris voor Toerisme

Er moet een staatssecretaris voor Toerisme komen om de zwaar door de coronacrisis getroffen branche overeind te helpen. Die oproep doen vijftien marketingorganisaties in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink, schrijft het AD.

Zonder ruimhartiger overheidsbeleid dreigt een kaalslag in de toerisme- en recreatiesector, zegt Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, namens de opstellers van de brief. Volgens Dijkema heeft Den Haag nu amper aandacht voor zijn branche.

03.30

Marktkooplui willen opening non-foodkramen

Ook kramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen kunnen veilig worden toegelaten op markten. Dat stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) die een kort geding aanspande tegen de Staat. Die zaak dient woensdagmorgen bij de rechtbank in Den Haag.

Markten zijn vooralsnog alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren, terwijl andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen tegen te gaan.

03.00

Geen tweede prik met AstraZeneca voor 60-minners in Duitsland

Duitsers onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het coronavaccin van AstraZeneca toegediend hebben gekregen, zullen voor hun tweede prik een ander vaccin krijgen. Dat hebben de federale regering en de deelstaatministers van Volksgezondheid van Duitsland dinsdagavond beslist.

Duitsland besliste op 30 maart om het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken tot 60-plussers wegens een klein risico op zeldzame bloedstolsels. Mensen jonger dan 60 jaar die voor die datum al een eerste dosis kregen, zullen nu een tweede prik krijgen met het Pfizer/BioNTech- vaccin of dat van Moderna.

02.50

De Jonge gaat effecten uitstel tweede prik verder onderzoeken

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil verder uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna uitgesteld wordt. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Het adviesorgaan temperde zelf al wel gelijk de verwachtingen van deze te nemen maatregel. Mogelijk scheelt het een tot vijf ziekenhuisopnames per dag, maar dit eerste effect is pas vanaf eind mei merkbaar. Op de kortere termijn zal het de druk op de zorg dus niet verlichten.

02.35

Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week

Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

De zogeheten antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. De leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en het MBO komen begin mei op gang, verwacht De Jonge.

01.30

Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.

Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door het Rijk hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke 'pilotreizen' ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.

01.15

Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

Het is 'een dilemma' hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en daardoor veel ziekteverzuim hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus.

In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in. Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgmedewerkers. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden.

00.15

Eerdere vaccinatie voor deel GGZ, ambassademedewerkers en ME

In de vaccinatiestrategie krijgen enkele groepen sneller een prik. Het gaat onder meer om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiënten in 'kleinschalige wooninitiatieven', leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van ambassades en Consulaten-Generaal. Van die laatste groep krijgen ook familieleden eerder een vaccin.

Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Wanneer deze groepen hun eerste prik kunnen krijgen, is nog niet bekend. Eerder dinsdag meldden ingewijden al dat ook Olympische topsporters eerder gevaccineerd worden. Het zou gaan om een groep van ongeveer 200 atleten.

00.00

Gommers: pas versoepelen als alle 60-plussers zijn gevaccineerd


"Alle zestigplussers moeten gevaccineerd zijn, pas dan kunnen we versoepelen." Dat zei Diederik Gommers, ic-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dinsdagavond laat in de talkshow Op1.

Het kabinet meldde dinsdag dat het mogelijke versoepelingen van de coronaregels voortaan per week gaat bekijken. "Wat Mark Rutte belooft, kan hij niet waarmaken", zei Gommers daarover. Hij stelde dat de daling van het aantal besmettingen pas in mei valt te verwachten. "Waarom zegt hij dan 'we gaan het eind volgende week weer bekijken'. Dan moet er een wonder gebeuren."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!