Debacle rond 538 Oranjedag: raad van Breda vergadert tot na middernacht

20 april 2021 om 19:59 • Aangepast 21 april 2021 om 15:18
nl
De gemeenteraad van Breda vergaderde dinsdagavond urenlang over de afgelasting van 538 Oranjedag. Het grote testevenement waarbij tienduizend feestvierders welkom waren, werd maandag afgelast na aanhoudende protesten uit meerdere hoeken.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Er kwam een storm van kritiek en een succesvolle petitie vanuit de zorg. Ook horeca en de politie waren tegen. Er was voor maandag een extra gemeenteraadsvergadering ingelast, maar die werd vanwege de ontwikkelingen van maandag verplaatst naar dinsdagavond.

'Namens de stille meerderheid'
De gemeenteraadsvergadering begon met de petitie van Amphia-chirurg Rogier Crolla. Zijn smeekbede om 538 Oranjedag niet door te laten gaan, werd door ruim 375.000 mensen ondertekend. “Ik dank de gemeente dat het evenement is afgelast”, zei Crolla.

“Dat doe ik namens de mensen die zich door de media en politiek te weinig gehoord voelen. De stille meerderheid. Dit evenement kon niet. De druk in de ziekenhuizen is simpelweg te hoog.” Depla zei bij het aannemen van de petitie dat de handtekeningenactie naar de Tweede Kamer gaat sturen.

'Controverse onverwacht'
Depla zei verder onder meer dat hij niet inzag dat het testevenement 'maatschappelijk zo controversieel zou zijn'. "Dat er zo'n bom zou ontploffen, hadden we in alle eerlijkheid niet verwacht. Anders hadden we u zéker eerder ingelicht", zei hij tegen de fractievoorzitters.

De vergadering duurde tot tien voor half één 's nachts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.