LIVEBLOG

Coronanieuws: 1696 nieuwe besmettingen in Brabant

21 april om 07:13 • Aangepast 22 april om 11:31
De teststraat in Breda. (Foto: Collin Beijk)
De teststraat in Breda. (Foto: Collin Beijk)
Ook deze woensdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De eerste prikken met het Janssen-vaccin zijn vandaag weer gezet.
  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn in het afgelopen etmaal 49 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • 1696 nieuwe besmettingen in Brabant.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

21.50

Ministerie: afstand houden belangrijk, ook voor gevaccineerden

Het is van belang dat gevaccineerden zich aan de basismaatregelen tegen het coronavirus blijven houden, zoals afstand houden, handen wassen en op openbare plekken binnen een mondkapje dragen. Dat benadrukt het ministerie van Volksgezondheid.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kwam woensdag met een nieuw advies aan de EU-lidstaten. Als twee mensen of huishoudens die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus elkaar ontmoeten, is het niet nodig dat ze afstand van elkaar houden of mondkapjes dragen, vindt het agentschap.

"Op dit moment weten we wel dat gevaccineerden goed beschermd zijn tegen ziekte en sterfte door het virus", reageert het ministerie. "Maar het is nog niet volledig zeker dat mensen na vaccinatie anderen niet meer kunnen besmetten met het virus." Het kabinet vindt het daarnaast onwenselijk onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn.

19.05

Testevenement in de Efteling gaat niet door, te weinig aanmeldingen

De Efteling gaat zaterdag niet open voor het testevenement van Fieldlab. Er is te weinig interesse. Slechts vierduizend abonnementhouders meldden zich aan, terwijl er achtduizend aanmeldingen nodig zijn om goed wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen.

18.18

Advies: geen maatregelen nodig als gevaccineerden elkaar treffen

Als twee mensen of huishoudens die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus elkaar ontmoeten, is het niet nodig dat ze afstand van elkaar houden of mondkapjes dragen, vindt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het EU-agentschap stelt in een nieuwe richtlijn dat lidstaten 'kunnen overwegen' dit soort maatregelen te versoepelen.

Wanneer jongeren en mensen van middelbare leeftijd elkaar ontmoeten van wie er één wel is gevaccineerd en één niet, kan de 1,5 meter ook overboord wat het ECDC betreft. Dat geldt niet voor mensen die een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus.

18.02

'Langzaam herstel coronacrisis zit luchtvaart nog dwars'

Luchtvaartmaatschappijen lijden dit jaar aanzienlijk minder verlies dan tijdens coronajaar 2020, maar het herstel verloopt niet zo voorspoedig als brancheorganisatie IATA eerder verwachtte. Onder meer vertragingen bij de vaccinaties in veel landen, internationale reisbelemmeringen en aarzeling bij reizigers om naar het buitenland te vliegen terwijl corona nog niet onder controle is spelen de het herstel parten.

17.40

'Grootschalig testen kan helpen bij inperken corona-uitbraak'

Grootschalig testen op corona kan helpen bij het inperken van een virusuitbraak, zo luidt de conclusie van vier onderzoeken in Lansingerland (Zuid-Holland), Rotterdam-Charlois, Dronten (Flevoland) en Bunschoten (Utrecht). Het onderzoeksrapport werd woensdag in Bunschoten in ontvangst genomen door coronaminister Hugo de Jonge.

Voor de pilots werden afgelopen tijd alle inwoners uitgenodigd om zich te laten testen, ook als ze geen coronaklachten hadden.

17.27

Terrassen mogen open en in veel gemeenten krijgen ze meer ruimte

Als volgende week woensdag de terrassen weer mogen worden geopend, mogen veel horecazaken hun terras wat uitbreiden zodat ze meer bezoekers op afstand kunnen ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant langs verschillende gemeenten.

17.21

'EU ziet af van optie op extra vaccins Janssen en AstraZeneca'

De Europese Unie ziet af van de extra 300 miljoen coronavaccins van Janssen en AstraZeneca waarop zij aanspraak kon maken. De opties in de contracten met beide vaccinmakers worden niet gelicht, zegt een hooggeplaatste EU-bron tegen persbureau Reuters.

De verstandhouding van de EU met AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder vaccins levert dan afgesproken. Bovendien zijn er zorgen over de veiligheid van beide vaccins, die op een vergelijkbare manier werken. Zowel bij dat van AstraZeneca als dat van Janssen lijken heel soms gevaarlijke bloedstollingsproblemen te kunnen optreden.

16.48

Reizigersvereniging krijgt meer meldingen over volle treinen

Reizigersvereniging Rover heeft de afgelopen drie weken 200 meldingen over volle treinen ontvangen, dat is 30 procent meer dan over de hele maand maart. Rover meldt dat reizigers vooral klagen over de treintrajecten waar de NS vanwege de coronacrisis met minder treinen is gaan rijden.

Het toegenomen aantal meldingen komt doordat meer mensen met de trein gaan. In de maand maart ging 30 procent van het 'normale' aantal reizigers met de trein. In april is dat 40 procent. "Sinds mensen mogen winkelen op afspraak en de scholen weer open zijn is het drukker in de trein," zegt Rover-directeur Freek Bos. "We hopen dat nu er verdere versoepelingen komen de NS ook weer meer treinen inzet."

16.31

Bijna 5 miljoen vaccins toegediend, Nederland vijfde van EU

Na de moeizame start van de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus zijn er inmiddels bijna 5 miljoen prikken gezet in Nederland. Het coronadashboard van de overheid vermeldde woensdag dat in totaal 4,8 miljoen vaccindoses zijn toegediend.

Het tempo ligt momenteel op ruim 100.000 prikken per dag. Van alle EU-landen staat Nederland op de vijfde plaats waar het gaat om het percentage van de bevolking dat ten minste één prik tegen COVID-19 heeft gekregen. Het Nederlandse vaccinatiecijfer is wel deels gebaseerd op berekeningen.

16.03

Ouderenbond: stel verpleeghuizen weer volledig open

Ouderenorganisatie ANBO vindt het teleurstellend dat veel verpleeghuizen de coronaregels nog maar mondjesmaat hebben versoepeld, ondanks de hoge vaccinatiegraad. "De verpleeghuizen moeten weer open, om de eenzaamheid van bewoners te doorbreken na een jaar corona", stelt de organisatie naar aanleiding van onderzoek door de Universiteit Maastricht en het Radboudumc in Nijmegen.

De universiteiten concluderen dat nog maar weinig verpleeghuizen de laatste tijd versoepelingen hebben doorgevoerd. In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen het coronavirus en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. De onderzoekers zeggen dat het versoepelen van bezoekersregelingen goed zou zijn voor het welzijn van de bewoners.

15.50

Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets gedaald. In totaal zijn nu 2614 patiënten met COVID-19 opgenomen, 39 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In Brabant steeg het wel, bleek eerder op de dag al uit cijfers van het ROAZ.

15.35

RIVM meldt 8530 nieuwe besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 8530 nieuwe coronagevallen geregistreerd in Nederland. Dat zijn er 1682 meer dan dinsdag, toen 6848 positieve tests werden gemeld. Aanvankelijk berichtte het RIVM dinsdag 6871 over nieuwe gevallen, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.

15.31

Meer nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn van dinsdag op woensdag 1696 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er 523 meer dan dinsdag , toen 1173 positieve tests werden gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.22

Horeca vreest personeelstekort in de zomer

De horeca vreest aankomende zomer een tekort aan personeel als de cafés en restaurants weer open mogen. Door de langdurige sluiting van horecabedrijven heeft veel personeel de sector verlaten. Volgens de Stichting Horeca Vakbekwaamheid (SHV) werkten er voor de coronacrisis 466.000 mensen in de horeca. Nu zijn dat er 340.000.

14.45

'Stewards en advies alleen te winkelen moeten drukte voorkomen'


Het advies van de overheid om vooral alleen te komen winkelen en de inzet van stewards moeten vanaf volgende week te grote drukte in de winkelstraten gaan voorkomen. Dat zegt voorzitter Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Er zijn ook afspraken gemaakt met eigenaren van commerciële parkeerplaatsen om spreiding van het winkelbezoek te stimuleren wanneer de versoepelingen van de coronamaatregelen per 28 april gaan gelden.

Kleine winkels mogen vanaf 28 april maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. Stewards moeten toezien op de drukte in de winkelstraten. Ze ondersteunen de boa's en letten op groepsgroottes en of bezoekers een mondkapje dragen. Volgens de RND is het de bedoeling dat er straks ongeveer 1 steward per 25 winkelingangen actief is.

13.24

Iets meer patiënten in Brabantse ziekenhuizen dan gisteren

In de Brabantse ziekenhuizen zijn in het afgelopen etmaal 49 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn vijf meer dan een dag eerder. Zo blijkt uit cijfers van het ROAZ. In totaal liggen er woensdag 398 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en ic's. Verder zijn 48 mensen met corona ontslagen uit het ziekenhuis en 5 overgeplaatst. Er zijn drie mensen overleden. Dat is negen minder dan een dag eerder.

13.18

Op het terras bestellen via Thuisbezorgd.nl

Op sommige terrassen kun je straks je eten en drinken bestellen via de app van Thuisbezorgd. Bij restaurants die zich aansluiten bij de Maaltijdbestelwebsite hoef je dan niet meer te wachten met bestellen totdat het personeel bij je tafeltje langsgaat.

Thuisbezorgd speelt hiermee in op de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Deze nieuwe optie is volgende week al beschikbaar. Zelf zegt het platform hiermee restaurants een handje te helpen met de verwachte drukte en het hen zo makkelijk mogelijk te maken om coronaproof open te kunnen.

13.05

Terrassen mogen open maar het personeel is weg


Het zou goed nieuws moeten zijn voor de horeca: vanaf volgende week woensdag mogen de terrassen weer open, onder voorwaarden. Maar voor een aantal horecazaken zorgt het voor grote problemen: er is nog te weinig personeel over om de terrassen te bemannen. En zie dat maar eens in een week op te lossen.

12.51

Coronahoester valt politie Tilburg lastig

In Tilburg is een man aangehouden voor mishandeling nadat hij opzettelijk in het gezicht van een agent hoestte. Daarbij zei hij dat hij corona had. De agenten waren op dat moment bezig een ruzie tussen de coronahoester en anderen te sussen. Tijdens dat gesprek kwam hij ook meerdere keren dicht bij de agent, terwijl hem steeds werd verzocht afstand te houden.

Wachten op privacy instellingen...
12.17

OVNL: 'Afstand in openbaar vervoer moeilijk'

Anderhalve meter afstand houden in het openbaar vervoer is niet altijd mogelijk. Dat zegt koepelorganisatie Openbaar Vervoer Nederland (OVNL), na kritiek vanuit het OMT op de drukte in bussen en treinen. Volgens de organisatie is er ook nooit afgesproken dat dit verplicht is.

"Anderhalve meter afstand is nooit haalbaar geweest in het openbaar vervoer. Daarom waren wij de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingegaan", zegt OVNL-voorzitter Pedro Peters. Sinds juni 2020 is het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht, omdat er niet altijd voldoende afstand kan worden gehouden.

11.20

CNV: volledig openen onderwijs is een waardeloos en ridicuul plan


"Waardeloos en ridicuul", zo typeert CNV Onderwijs het plan van ministers om leerlingen in het voortgezet onderwijs na de meivakantie weer volledig naar school te laten gaan.

"We zitten met slecht geventileerde lokalen die gewoon nog niet op orde zijn. Zodra er coronabesmettingen zijn, en die zijn er met grote regelmaat, moeten met dit plan hele klassen naar huis gestuurd worden. We werken nu met groepjes kinderen, waardoor alleen de groepjes naar huis gestuurd moeten worden. De kinderen zitten nu in een ritme, de docenten zitten nu in een ritme, laat dat zo", aldus de woordvoerster. "Ga dat niet vervangen met de onzekerheid dat de scholen zogenaamd weer open gaan, want we zullen dan echt zien dat de scholen vaker dicht zijn dan open", vervolgt ze.

10.53

Burgemeester Landerd: 'Grote zorgen over hoog aantal besmettingen'

De Landerdse burgemeester Marnix Bakermans maakt zich grote zorgen over het aantal besmettingen in zijn gemeente. Dat schrijft hij in een brief aan zijn inwoners. "We hebben recent een enorme piek in de besmettingen gezien. In een week tijd kwamen er maar liefst meer dan 100 besmette inwoners bij! Maar het geeft wel alle reden om alert te zijn. Beste mensen: blijf opletten!", zo schrijft hij.

10.23

Ggz-medewerkers ingeënt met coronavaccin van Janssen in Leiden

De eerste prikken in Nederland met het coronavaccin van farmaceut Janssen zijn woensdag gezet in het Leidse museum Boerhaave. Vijf ggz-medewerkers kregen de prik in het wetenschapsmuseum, onder toeziend oog van zorgminister Hugo de Jonge en burgemeester van Leiden Henri Lenferink.

Babette Engelsman, medewerkster van GGZ Rivierduinen, was de eerste die in Leiden de prik kreeg. "We hebben de prik echt wel nodig voor het werk, wij moeten soms gewoon dichtbij komen", zei Engelsman.

10.00

XL-vaccinatielocatie Helmond opent zaterdag

Komende zaterdag opent GGD Brabant Zuidoost de tweede XL-vaccinatielocatie in haar regio. Deze locatie komt aan de Haverdijk 11 in Helmond. “Omdat we hier net als in Eindhoven de administratieve taken loskoppelen van het prikken, kunnen we zo’n 40 tot 60 prikken per prikker per uur zetten", zegt Gonny van Loon van de GGD. "We zijn er klaar voor om op te schalen." Vanwege de opening van deze nieuwe locatie sluit sporthal De Braak vanaf 23 april de deuren.

Bekijk op de kaart alle precieze vaccinatielocaties, openings- en sluitingsdata in Brabant. Klik op een locatie voor meer info of bekijk het kaartje hier in volledig scherm:

Wachten op privacy instellingen...
08.45

Ruim 4,7 miljoen mensen keken naar coronapersconferentie

Ruim 4,7 miljoen mensen hebben dinsdagavond om 19.00 uur naar de coronapersconferentie gekeken van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. NPO 1, RTL 4 en SBS6 zonden de persconferentie uit. Daarin kondigden Rutte en De Jonge enkele versoepelingen aan. De vorige coronapersconferentie van 13 april trok iets meer dan 4 miljoen kijkers. De persconferentie van eind april vorig jaar blijft vooralsnog de best bekeken uitzending met 7,8 miljoen kijkers.

7.30

Weinig versoepelingen in verpleeghuizen ondanks vele vaccinaties


Weinig verpleeghuizen hebben de laatste tijd versoepelingen doorgevoerd, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Dat melden de universiteiten van Nijmegen en Maastricht na onderzoek bij 76 verpleeghuizen. In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen het coronavirus en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel.

Veel ouderen zeggen last te hebben van eenzaamheid, omdat er zo weinig bezoek welkom is. Ook is er weinig sociale interactie. Sommige verpleeghuizen willen volgens de onderzoekers pas soepelere regels invoeren als alle bewoners volledig zijn ingeënt. Andere verzorgingshuizen hebben nog helemaal geen plan daarvoor gemaakt en een deel vindt dat in de huizen dezelfde regels moeten gelden als in de rest van het land.

7.15

'Echt herstel horeca pas volgend jaar'


Het echte herstel van de horeca is waarschijnlijk pas volgend jaar, ondanks dat de terrassen volgende week onder voorwaarden weer open kunnen. Volgens economen van ING lukt het de sector namelijk niet meer om al het omzetverlies uit 2020 dit jaar goed te maken.

In december dacht de bank nog dat de horeca dit jaar een omzetgroei van 35 procent zou laten zien. Inmiddels is dat bijgesteld naar 10 tot 15 procent groei. Daarmee wordt het omzetverlies uit 2020 eind dit jaar bij lange na nog niet goedgemaakt.

6.00

Start met vaccineren Janssen-vaccin


Vandaag wordt begonnen met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. Dat kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan tijdens de persconferentie dinsdag. Eerder werd de opstart van het vaccineren stilgelegd vanwege mogelijk ernstige bijwerkingen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen.

Nederland ontving vorige week een kleine 80.000 doses Janssen-vaccins. Het doel is om medio mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen geprikt te hebben met het Janssen-vaccin.

5.45

Rutte: net genoeg verbetering voor eerste versoepelingen


Eigenlijk is de situatie rond het coronavirus 'niet ongelofelijk veel' veranderd vergeleken met vorige week, toen het kabinet nog terugdeinsde voor de eerste versoepelingen van de maatregelen. "Maar wel net genoeg", meent demissionair premier Mark Rutte, die het risico nu wel aandurft. Dat betekent goed nieuws voor horecaondernemers, die na maanden sluiting hun terrassen volgende week woensdag weer buiten mogen zetten.

Gasten zijn alleen welkom in de middaguren, en onder strikte voorwaarden. Voordat, in Ruttes woorden, "de bitterballen" op tafel komen, moet iedereen weer weg zijn. Ook winkeliers krijgen wat meer lucht. Zij mogen vanaf volgende week nog net zoveel klanten ontvangen als nu, maar die hoeven geen afspraak meer te maken.

Als dat leidt tot onverantwoord lange rijen in de winkelstraten, kunnen die in het uiterste geval worden gesloten. Ook markten mogen helemaal open, mits 1,5 meter afstand wordt bewaard.

Wachten op privacy instellingen...
5.30

1177 nieuwe besmettingen in Brabant


In Brabant zijn van maandag op dinsdag 1177 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland waren het er 6871. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...