Man die Tommie Reijnen doodschoot na mislukte drugsdeal krijgt 8 jaar cel

21 april 2021 om 14:52 • Aangepast 22 april 2021 om 13:55
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag een man van (20) uit Vortum-Mullem veroordeeld tot 8 jaar celstraf. Hij schoot de 29-jarige Tommie Reijnen dood na een mislukte drugsdeal in Boxmeer.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De schutter sprak in september vorig jaar af met het Reijnen, een vriend van hem die op dat moment geen vaste verblijfplaats had, om hem honderd gram wiet te verkopen. Bij die afspraak ’s avonds aan de Leeuwerik was ook een andere vriend (23) aanwezig. De verdachte liep met de twee mannen een brandgang in waar de twee hem vroegen de wiet te laten zien.

Een van de vrienden trok de wiet vervolgens uit zijn handen waarop de verkoper een vuurwapen trok en drie kogels in de rug van Reijnen schoot. Vervolgens draaide hij zich om en schoot hij vijf keer in de richting van de andere man. Reijnen overleed aan zijn verwondingen. De andere man kwam met de schrik vrij.

Wilde zich verdedigen
Volgens de verdachte wilde hij zichzelf verdedigen. Een van de twee vrienden zou een beweging hebben gemaakt in de richting van zijn broeksband. De schutter verklaarde dat hij ervan uitging dat deze man een vuurwapen wilde pakken. Hij kon in het steegje geen kant op en zag naar eigen zeggen maar één uitweg: hij trok zijn wapen en vuurde het magazijn leeg.

Volgens de rechtbank bevond de verdachte zich inderdaad in een bedreigende situatie en mocht hij zich verdedigen. "Hij werd immers door twee mannen in een nauwe steeg ingesloten, bestolen van zijn wiet en hij meende te zien dat een van de mannen een wapen wilde pakken", aldus de rechter.

Hij had andere opties
De verdachte had de mannen eerder ook met wapens gezien. En uit onderzoek blijkt ook dat zij om die reden eerder met justitie in aanraking zijn geweest. Toch had de verdachte niet direct in de richting van de mannen mogen schieten, zo oordeelde de rechter. Hij had volgens de rechter ook zijn wapen kunnen laten zien, kunnen dreigen met het wapen of in de lucht kunnen schieten.

De man uit Vortum-Mullem heeft met zijn daad 'intens verdriet en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden'. Ook noemde de rechter de schietpartij 'zeer schokkend voor de buurtbewoners en de maatschappij'. De schietpartij gebeurde bovendien midden in een woonwijk, waar ook onschuldigen het slachtoffer hadden kunnen worden. Dit alles rechtvaardigt volgens de rechtbank een lange celstraf.

Ook schadevergoeding
Eerder werd tegen de verdachte veertien jaar celstraf geëist. De rechtbank houdt echter – meer dan de officier van justitie – ook rekening met de omstandigheden waaronder de schietpartij gebeurde. Zo was de verdachte destijds negentien jaar en beschouwde hij de mannen als vrienden aan wie hij een vriendendienst wilde bewijzen. "Zij zagen de verdachte kennelijk als een makkelijk doelwit en maakten schaamteloos misbruik van hem", stelt de rechter.

Dit alles meegenomen, komt de rechtbank tot een celstraf van acht jaar. Ook moet de verdachte de nabestaanden schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 37.500 euro.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.