Terrassen krijgen alle ruimte in veel gemeenten

21 april 2021 om 17:21 • Aangepast 3 mei 2021 om 14:12
nl
Als volgende week woensdag de terrassen weer mogen worden geopend, mogen veel horecazaken hun terras wat uitbreiden zodat ze meer bezoekers op afstand kunnen ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant langs verschillende gemeenten.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Volgens de regels van de versoepeling mogen er straks maximaal vijftig bezoekers op een terras zitten, op anderhalve meter afstand van elkaar. Niet elk terras is zo groot dat er met die afstand zoveel bezoekers kunnen zitten. Daarom mogen op veel plekken de terrassen worden uitgebreid.

Eerdere versoepeling
De meeste gemeenten bouwen daarmee voort op de regels die vorige zomer al werden ingesteld. Ook toen werden er coronaregels versoepeld waardoor mensen weer op de terrassen konden zitten. Zo zegt de gemeente Breda: “In de zomer van 2020 hebben de terrassen in Breda al meer ruimte gekregen, dat is nog steeds van toepassing.”

Ook de gemeente Eindhoven maakt dat mogelijk: “Om de terrascapaciteit toch enigszins op peil te houden. Dat biedt ondernemers en gasten ruimte.”

Ook de gemeente Tilburg benadrukt dat het niet alleen de ondernemers zijn die geholpen zijn met wat extra ruimte. Het geeft ook meer mensen de kans om een terrasje te pakken. “Als er ruimte is, mogen ondernemers uitbreiden tot een maximum van vijftig gasten op een terras”, zegt een woordvoerder. “De opening van de terrassen draagt ook bij aan de spreiding van het publiek. Er is dan meer bruikbare openbare ruimte.”

Ook kleinere gemeenten
En het zijn niet alleen de grote gemeenten die ruimte beschikbaar stellen aan de horecaondernemers. Over het algemeen in overleg met de omgeving. Zo zegt de gemeente Bladel de gemeentegrond gratis ter beschikking te stellen aan de horecaondernemers.

“Zo geven we ze ruimte om hun bedrijf op een enigszins normale manier te exploiteren.” Ook in bijvoorbeeld Bernheze, Heusden en Waalre hoeft geen vergoeding te worden betaald voor de extra vierkante meters terras.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.