Liveblog

Coronanieuws: hoogste aantal besmettingen sinds begin januari in Nederland

22 april 2021 om 05:57 • Aangepast 23 april 2021 om 10:19
nl
Ook deze donderdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 68.000 aanmeldingen voor proefvakantie Gran Canaria.
  • Ziekenhuizen schalen steeds meer reguliere zorg af
  • Janssen garandeert levering coronavaccins aan EU.
  • Het RIVM meldde woensdag 1696 nieuwe besmettingen in Brabant.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

22.32

De Jonge wil niet vol inzetten op mRNA-vaccins

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de Europese Commissie voorstelt. Hij vindt dat voorbarig. "Ik begrijp niet waarom de commissie dat zegt", aldus de bewindsman tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer.

De Jonge erkent dat de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna iedereen "positief hebben verrast". Ze werden in sneltreinvaart ontwikkeld en bleken ook nog "enorm" effectief. Maar onduidelijk is nog of ze die hoge bescherming ook op de lange termijn blijven bieden.

20.20

Rutte heeft 'meeste buikpijn' over de terrassen

Demissionair premier Mark Rutte heeft "de meeste buikpijn" over de risico's die de heropening van de terrassen volgende week met zich meebrengt. Dat is ook de reden dat de de openingstijden beperkt zijn en de horeca aan strenge voorwaarden moet voldoen, zegt hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat ervan uit dat de heropening van de terrassen vanaf 28 april tot veel meer verplaatsingen van mensen zal leiden. Om dat binnen de perken te houden is gekozen voor openstelling alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. "Omdat we het heel spannend vinden wat we doen."

19.49

Meer trombosegevallen met AstraZeneca vaccin

In het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 168 gevallen van ernstige bloedproppen vastgesteld bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen. Het gaat omgerekend om bijna 8 gevallen per miljoen toegediende doses.

Vorig week stond de teller van de Britse medicijnwaakhond nog op honderd, wat neerkwam op bijna 5 gevallen per miljoen doses. Volgens experts was de toename te verwachten. Het aantal sterfgevallen door trombose na toediening van het vaccin nam toe met 10 tot 32, maar het overlijdenspercentage is relatief iets afgenomen.

18.58

Weinig steun voor motie PvdA

De PvdA lijkt er niet in te slagen de voor volgende week geplande coronaversoepelingen tegen te houden in de Tweede Kamer. Een voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen, zo is duidelijk geworden tijdens het coronadebat.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

17.53

Gezondheidsraad in België adviseert vaccinatie voor zwangere vrouwen

De Hoge Gezondheidsraad van België adviseert alle zwangere vrouwen met voorrang in te enten tegen Covid-19. Het adviesorgaan stelt dat alle zwangere vrouwen nu een prik moeten kunnen halen wegens "hun verhoogd risico op ernstige Covid-19-infectie voor de moeder en op premature bevalling". Momenteel zijn de 65-plussers en risicopatiënten in België aan de beurt voor hun eerste coronavaccinatie.

17.38

Jong PSV - TOP Oss afgelast

De wedstrijd tussen Jong PSV en TOP Oss kan morgen niet doorgaan. Er zijn nieuwe coronabesmettingen vastgesteld bij het vaste testmoment voorafgaand aan de wedstrijd. De staf en spelers van PSV gaan in quarantaine.

16.44

'Beter zuiveren vaccins kan ernstige bijwerkingen voorkomen'

Het beter zuiveren van de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen zou volgens Duitse onderzoekers mogelijk kunnen helpen in het voorkomen van de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen die na een prik met deze vaccins werden gemeld. Hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede noemt het onderzoek na berichtgeving van De Volkskrant "zeer betrouwbaar". Bepaalde stoffen waaronder eiwitten in de vaccins zouden trombose en een tekort aan bloedplaatjes kunnen veroorzaken, aldus het onderzoek.

16.42

Vakbond maakt zich zorgen om veiligheid winkelpersoneel

Winkels moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van hun personeel als ze volgende week weer volledig opengaan. Dat zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. Vooral bij grote winkelketens is de communicatie tussen personeel en directie vaak niet op orde, volgens de vakbondsvrouw.

Volgens Vermeulen is het noodzakelijk dat er genoeg medewerkers in de winkel staan. "Het winkelpersoneel heeft nu extra taken, het moet nu bijvoorbeeld ook klanten tellen en hen op de coronaregels wijzen. Discounters zoals de Wibra beknibbelen enorm op de bezetting. Maar in je eentje achter de kassa kan je heel lastig ook nog zorgen dat alles in de winkel veilig verloopt."

16.26

Aantal coronapatiënten op ic's weer verder toegenomen

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is donderdag gestegen met 17, de grootste stijging sinds 8 april. In totaal liggen 839 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er lagen voor het laatst op 22 januari zoveel coronapatiënten op de intensivecareafdelingen.

Er liggen al bijna een week meer dan 800 Covid-patiënten op de ic's. Daarnaast worden er momenteel 419 ic-bedden bezet door non-covidpatiënten, wat de totale bezetting op de ic's op 1258 brengt.

16.23

PvdA wil coronaversoepelingen met motie tegenhouden

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Er moeten pas nieuwe stappen gezet worden als de cijfers een duidelijke daling laten zien, zoals het Outbreak Management Team ook adviseert, stelt Kamerlid Attje Kuiken. Ze dient een motie in om de regering daartoe te dwingen.

15.59

Ondanks corona geen slecht jaar voor Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter bieren als Bavaria en Palm, had vorig jaar veel last van de sluiting van de horeca in Nederland en België. Maar in andere delen van de wereld ging het soms beter voor de brouwer uit Lieshout.

Bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië moet Swinkels het meer meer hebben van verkoop in winkels. Daardoor heeft de brouwer het in deze markten relatief gezien goed gedaan. En omdat in Azië en Noord-Amerika overheden andere keuzes maakten dan veel Europese overheden is de impact van de pandemie hier beperkt geweest en nam de verkoop zelfs toe ten opzichte van 2019.

15.25

In Brabant 1549 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn in het voorbije etmaal 1549 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder. Toen kwam de teller uit op 1692 nieuwe coronabesmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.23

9648 nieuwe coronabesmettingen in Nederland

Er zijn in de afgelopen 24 uur 9648 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat meldt het RIVM. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. En het zijn er 1134 meer vergeleken met de voorgaande dag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 57.902 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8272 nieuwe besmettingen per dag.

15.10

Steden hopen op Koningsdag op goed gedrag van hun inwoners


Verschillende grote steden nemen geen extra maatregelen op Koningsdag. Ze roepen hun inwoners op om zoveel mogelijk in hun eigen buurt te blijven en drukke plekken te vermijden. Omdat er nog steeds strenge coronamaatregelen gelden en de versoepelingen pas een dag later ingaan, blijft de handhaving hetzelfde. Wel is er mogelijk extra toezichthouders op de been. In Eindhoven komt op Koningsdag de koning met zijn gezin op bezoek.

De gemeente is druk bezig met de voorbereidingen voor het speciale programma, dat ook online en op televisie te volgen is. "Wij vragen alle Eindhovenaren thuis te blijven tijdens Koningsdag", zegt een woordvoerder van de gemeente. "We verzoeken iedereen de dag die we voor de koning, koningin en de prinsessen hebben georganiseerd digitaal te volgen." De gemeente Rotterdam zal op maandag en dinsdag via infoborden haar inwoners oproepen zich aan de coronamaatregelen te houden, ook tijdens Koningsdag

15.00

Meerderheid Nederlanders wil niet testen voor dag uit naar outdoorlocatie


Ondanks dat ruim zeventig procent van de Nederlanders niet kan wachten om er weer op uit te gaan, is meer dan de helft (56 procent) niet bereid zich te laten testen voor een dagje uit. Voor outdoorlocaties als dierentuinen ligt de bereidheid nog lager. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect, op verzoek van Libéma, onder ruim duizend Nederlanders. Libéma bezit onder andere de Beekse Bergen in Hilvarenbeek en de Brabanthallen in Den Bosch.

14.50

NS laat weer meer treinen rijden vanaf mei


De NS gaat vanaf mei de dienstregeling weer opschalen. Vanwege de aangekondigde versoepelingen verwacht het bedrijf meer reizigers te verwelkomen, en laat het daarom in stappen meer treinen rijden. Ook worden treinen, waar nodig en waar dat kan, weer iets langer.

Op dit moment rijdt 90 procent van de treinen, voor 35 procent van het gebruikelijk aantal reizigers. Het doel van het opschalen vanaf mei is dat halverwege juni weer 98 procent van de NS-treinen rijdt.

13.30

Zorgautoriteit: ziekenhuiszorg nog verder in gedrang door corona


Nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten zien dat de situatie in de ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) slaagt er door de toestroom van coronapatiÙnten niet meer in alle "kritiek planbare zorg" volgens planning te leveren. Dat is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen.

Uit de rapportage die donderdag verscheen, blijkt een verdere verslechtering ten opzichte van vorige week. Toen gaf 31 procent van de ziekenhuizen aan de planning niet volledig te halen voor ingrepen die eigenlijk binnen zes weken zouden moeten.

13.15

EU hoeft 100 miljoen extra coronavaccins AstraZeneca niet

De Europese Unie doet voorlopig geen beroep op AstraZeneca voor extra coronavaccins. De EU ziet af van de 100 miljoen doses waarop zij, bovenop haar bestelling van 300 miljoen doses, desgewenst aanspraak kon maken, zegt de Europese Commissie.

De verstandhouding van de EU met AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder vaccins levert dan afgesproken. Bovendien zijn er zorgen over gevaarlijke bloedstollingsproblemen die in heel zeldzame gevallen na het inenten optreden.

12.45

Ziekenhuizen schalen steeds meer reguliere zorg af

De reguliere zorg wordt in de ziekenhuizen in ons land steeds verder afgeschaald. Dat zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tegen het ANP. In meerdere ziekenhuizen, verspreid over het land, worden alleen nog operaties die binnen twee weken moeten gebeuren om geen verdere gezondheidsschade te veroorzaken verricht.

Operaties die binnen zes weken moeten gebeuren worden in veel ziekenhuizen uitgesteld, ook hartoperaties. Van code zwart, een situatie waarin ziekenhuizen moeten kiezen tussen patiënten voor een plek op de ic, is vooralsnog echter geen sprake.

12.10

Dutch Masters kan eindelijk doorgaan

De wereldtop van de paardensport komt dit weekend naar Den Bosch voor de Dutch Masters, beter bekend als Indoor Brabant. Twee keer eerder kon het evenement niet doorgaan, maar nu staan alle seinen op groen. Door corona gaat het er wel anders uitzien dan voorgaande jaren.

12.04

Oerol gaat niet door


Oerol Festival 2021 gaat niet door vanwege de coronamaatregelen, dat meldt de organisatie donderdag. De organisatie schrijft: " Lange tijd waren wij er vast van overtuigd dat Oerol in fysieke vorm door zou kunnen gaan, veilig voor het eiland, bezoekers, makers en medewerkers. Maar we moeten ook onder ogen zien dat dit op voorwaarde was dat er verbetering van de coronasituatie zou zijn. We hebben ons tot het uiterste ingespannen en alle mogelijkheden onderzocht waarop Oerol eventueel door zou kunnen gaan. Die opties bleken er niet te zijn." Het festival zou van 16 tot 20 juni plaatsvinden.

11.31

Door corona 170.000 rechtszaken minder afgehandeld


De coronacrisis is van grote invloed geweest op de rechtspraak. Vooral daardoor zijn vorig jaar 170.000 rechtszaken minder afgehandeld dan in 2019. In totaal werd in 1,37 miljoen zaken rechtgesproken. Een daling van 11 procent ten opzichte van 2019, meldt de Raad voor de rechtspraak in zijn jaarverslag.

Nadat vorig jaar het coronavirus in Nederland was uitgebroken, konden veel fysieke zittingen in maart, april en mei niet doorgaan. Ongeveer 14.000 misdrijfzaken bij de rechtbanken en ruim 3000 strafzaken bij de gerechtshoven konden niet worden behandeld. De ontstane achterstanden in misdrijfzaken zijn al grotendeels weggewerkt en naar verwachting uiterlijk eind dit jaar helemaal ingelopen.

11.11

402 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen zijn in het afgelopen etmaal 49 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is gelijk aan een dag eerder. Zo blijkt uit cijfers van het ROAZ. In totaal liggen er donderdag 402 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 122 op de IC. Verder zijn 41 mensen met corona ontslagen uit het ziekenhuis en 8 overgeplaatst. Er zijn zes mensen overleden.

10.38

Van Dissel ziet na 'stabilisatie' een nieuwe fase aanbreken

De instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen 'lijkt af te vlakken' en het aantal besmettingen stabiliseert, constateert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een duidelijke afname is echter nog geen sprake, zei hij tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden. Op basis van modelberekeningen verwacht het RIVM dat de daling wel binnenkort zal inzetten.

10.18

Baudet krijgt coronaboete voor optreden in Urk

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) krijgt een coronaboete van 95 euro voor zijn optreden in Urk in februari van dit jaar. Baudet hield daar geen anderhalve meter afstand tot zijn omstanders en deelde daar zelf ook beelden van op Twitter. Een strafrechtelijke reactie kon niet uitblijven, aldus het Openbaar Ministerie.

09.47

Janssen garandeert levering coronavaccins aan EU


De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson houdt vast aan de toezegging van de 200 miljoen coronavaccins van Janssen voor dit jaar aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland. De vestiging in Leiden verwijst naar een verklaring die het moederbedrijf afgelopen nacht uitdeed.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt.

Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte.

09.12

Erasmus MC: alleen nog operaties die binnen twee weken nodig zijn


Het Erasmus MC in Rotterdam kan alleen nog operaties verrichten die binnen twee weken moeten plaatshebben om geen verdere gezondheidsschade te veroorzaken, meldt een woordvoerster.

Er wordt personeel uitgeleend aan corona-afdelingen en de ic-bedden liggen vol. 'Met pijn in het hart' is daarom ook besloten tot een stop op de transplantaties van organen van levende donoren (aan bijvoorbeeld familieleden).

08.55

Coronacrisis zorgt voor forse omzetdaling groothandel Sligro


Groothandelsketen Sligro had in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw veel last van de coronacrisis. De omzet van de onderneming was fors minder dan een jaar eerder. Dat komt doordat horecazaken gesloten waren voor gasten en veel restaurants dus geen etenswaren hoefden in te kopen. Ook stokten de leveringen aan sportverenigingen, stadions, dagrecreatie, bedrijfscatering en evenementen.

In de eerste drie maanden van 2020 ging nog 533 miljoen euro omzet in de boeken. Dat was afgelopen kwartaal nog 328 miljoen euro, ruim 38 procent minder. Volgens Sligro was de daling zelfs groter dan tijdens de twee periodes van lockdown vorig jaar. De groothandels van Sligro waren in 2020 ook nog een tijd open voor particuliere klanten maar dat is de laatste maanden niet meer zo.

08.17

Werkgelegenheid in Brabant krimpt met 0,5%

De coronacrisis heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in de Brabantse arbeidsmarkt. Dat meldt het UWV. In een jaar tijd (september 2019 tot en met september 2020) daalde het aantal werknemersbanen in de regio met 6.200 tot 1.202.400. Dat is een daling van 0,5% en daarmee nam de werkgelegenheid in de vijf Noord-Brabantse arbeidsmarktregio’s gezamenlijk minder af dan landelijk (-1,2%).

Het aantal uitkeringen nam door de coronacrisis toe in alle leeftijdsgroepen, maar de stijging onder jongeren tot 27 jaar was relatief het sterkst.

07.41

Brabant staat te popelen om weer los te gaan

Wachten op privacy instellingen...
07.08

Coronalockdown drukt zwaar op consumptie huishoudens

Nederlandse consumenten hebben in februari bijna 11 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Door de coronalockdown stond de consumptie opnieuw zwaar onder druk, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de krimp wel kleiner dan in de eerste maand van het jaar. Toen gaven consumenten 12 procent minder uit dan een jaar eerder.

Vanaf 10 februari mochten bestelde artikelen bij niet-essentiële winkels worden afgehaald. Daardoor daalden de verkoop van artikelen als kleding, schoenen en elektrische apparatuur minder hard. Daarnaast werd er weer veel uitgegeven in de supermarkt. Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten dik 8 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Dit is de grootste groei na maart 2020.

06.53

India meldt wereldwijd dagrecord van ruim 300.000 besmettingen

In India zijn de afgelopen 24 uur ruim 300.000 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is wereldwijd de grootste dagelijkse stijging in een land sinds het begin van de uitbraak.

Er overleden 2104 mensen aan de gevolgen van het virus. Het aantal besmettingen steeg donderdag met 314.835. Het totale aantal bevestigde besmettingen staat nu op 15,9 miljoen in India. Het dodental is gestegen naar 184.657.

06.03

68.000 gegadigden voor proefvakantie Gran Canaria

Bij touroperators Corendon en TUI zijn 68.000 aanmeldingen binnengekomen voor de tweede Fieldlab-proefvakantie. Begin mei kunnen 180 mensen mee voor een weekje Gran Canaria. De aanmeldingen waren redelijk gelijkmatig verdeeld over beide bedrijven. De aanmeldingsperiode sloot woensdagavond.

De inschrijving voor de reis ging maandag open en liep meteen storm. Op de eerste dag kwamen 60.000 aanmeldingen binnen. Beide reisorganisaties maken uit de aanmeldingen een selectie van 90 mensen. Die moeten aan eisen van Fieldlab voldoen, zoals een bepaalde verdeling mannen en vrouwen en verschillende leeftijden.

05.00

Ministerie: afstand houden belangrijk, ook voor gevaccineerden

Het is belangrijk dat gevaccineerden zich aan de basismaatregelen tegen het coronavirus blijven houden, zoals afstand houden, handen wassen en op openbare plekken binnen een mondkapje dragen. Dat benadrukt het Ministerie van Volksgezondheid.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kwam woensdag met een nieuw advies aan de EU-lidstaten. Als twee mensen of huishoudens die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus elkaar ontmoeten, is het niet nodig dat ze afstand van elkaar houden of mondkapjes dragen, vindt het agentschap.

"Op dit moment weten we wel dat gevaccineerden goed beschermd zijn tegen ziekte en sterfte door het virus", stelt het ministerie. "Maar het is nog niet volledig zeker dat mensen na vaccinatie anderen niet meer kunnen besmetten met het virus." Het kabinet vindt het daarnaast onwenselijk onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn.

04.30

Testevenement in de Efteling gaat niet door, te weinig aanmeldingen

De Efteling gaat zaterdag niet open voor het testevenement van Fieldlab. Er is te weinig interesse. Slechts vierduizend abonnementhouders meldden zich aan, terwijl er achtduizend aanmeldingen nodig zijn om goed wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!