LIVEBLOG

Coronanieuws: 1059 nieuwe Brabantse coronabesmettingen

26 april om 06:46 • Aangepast 27 april om 11:24
De adem-sneltest bij de GGD in de Rai in Amsterdam (foto: ANP 2021/Patrick Post).
De adem-sneltest bij de GGD in de Rai in Amsterdam (foto: ANP 2021/Patrick Post).
Ook deze maandag hielden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In Brabant werden sinds zondag 1059 nieuwe besmettingen geteld.
  • In de ziekenhuizen in onze provincie waren maandagochtend 383 coronapatiënten opgenomen.
  • De eerste versnelde extra leveringen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech komen maandag naar Nederland.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.05

Dit liveblog is afgesloten.

22.19

De Jonge vraagt Gezondheidsraad om nieuw advies AstraZeneca

Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft 'om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen'.

Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen. De Jonge verzoekt de Gezondheidsraad zich ook uit te buigen over het eventueel verkorten van de periode tussen de eerste en de tweede prik. De raad wordt naar 'een optimaal interval' gevraagd.

19.39

Ondernemers: maak testen voor toegang snel wettelijk mogelijk

Het is voor ondernemers en de samenleving belangrijk dat testen voor toegang snel wettelijk mogelijk wordt. Dat schrijven ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer die woensdag debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen COVID-19.

"Voor ondernemers is het belangrijk dat het instrument van toegangstesten beschikbaar is om hun zaak eerder of op grotere schaal weer te kunnen openen dan op grond van het epidemiologisch beeld mogelijk zou zijn. Zeker voor een sector als de evenementenbranche is de verwachting dat testen voor toegang nog geruime tijd noodzakelijk zal zijn om überhaupt iets te kunnen ondernemen. Met testen worden bovendien besmette mensen eruit gepikt die zich anders niet zouden laten testen. Zo draagt het dus bij aan het indammen van het virus", schrijven zij.

19.23

Justitie trekt alle ruim 300 gebiedsverboden voor Museumplein in

Het Openbaar Ministerie trekt alle op 28 maart gegeven gebiedsverboden voor het Museumplein in Amsterdam in. Dat zijn er meer dan 300. Het OM doet dat nadat afgelopen vrijdag acht bezwaren tegen het gebiedsverbod voor het plein door de Amsterdamse rechtbank gegrond werden verklaard. Daarmee gold het gebiedsverbod voor de acht mensen die beroep instelden niet meer.

17.31

Outletcentrum Roosendaal houdt winkelen op afspraak in stand

Designer Outlet Roosendaal houdt winkelen op afspraak in stand. Volgens het centrum heeft de coronacrisis bewezen dat klanten zo productiever winkelen. "Normaal is het heel druk in het centrum. Met een afspraak kun je je bezoek plannen en weet je zeker dat je geholpen wordt bij de winkel die je wil bezoeken. Ik kan me zo voorstellen dat mensen hun winkelbezoeken plannen en daarnaast een hoop extra winkels bezoeken", zegt manager Pieter van Voorst Vader.

17.26

Laagste ic-instroom deze maand


Op de intensivecare-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal in een maand tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarmee is het totale aantal coronapatiënten op de ic's met 28 afgenomen. In totaal liggen daar nu 813 mensen.

In totaal liggen er 2572 mensen met het coronavirus in de ziekenhuizen. Dat zijn er 40 meer dan zondag. De stijging komt voor rekening van de verpleegafdelingen. Daar kwamen het afgelopen etmaal 212 nieuwe coronapatiënten binnen.

16.19

Corona-uitbraak in Dijklander Ziekenhuis Purmerend

Zestien patiënten en elf medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend zijn besmet geraakt met het coronavirus. Na een positieve coronatest van een patiënt op de afdeling neurologie werden meer mensen getest en bleken dus 27 mensen corona te hebben opgelopen, ook op de nabijgelegen afdeling cardiologie.

Er zijn direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen, aldus het Dijklander. Zo zijn genoemde afdelingen gesplitst in verschillende delen, voor patiënten die negatief getest zijn, mensen die nog wachten op een uitslag en patiënten die daadwerkelijk corona hebben. De positief geteste medewerkers zijn thuis in quarantaine.

15.40

Indiase coronavariant is al hier, vliegverbod 'beetje laat'

Het vliegverbod voor passagiers uit India dat maandagavond ingaat, kan de coronavariant die daar rondgaat niet meer buiten de deur houden. Die is namelijk al hier. In Nederland is de mutatie tot nog toe twee keer opgedoken in de zogeheten kiemsurveillance. Als een virusvariant in die steekproef uit positieve testen opduikt, is dat 'het topje van de ijsberg', zegt viroloog Marion Koopmans. Ook in andere Europese landen is variant B.1.617 al herhaaldelijk waargenomen.

Koopmans vindt een vliegverbod 'begrijpelijk als in een land heel veel besmettingen zijn en je de kans op import wilt verkleinen'. Het middel is volgens haar echter 'niet zo heel zinvol' als het doel is om de mutant echt buiten te houden. "Als je het oppikt in de surveillance, dan weet je dat het al breder circuleert. Het is denk ik al een beetje laat."

15.35

Ook landelijk minder coronabesmettingen dan zondag

Net als in Brabant is het aantal geregistreerde corona-infecties stevig gedaald ten opzichte van zondag. Tot maandagochtend kreeg het RIVM 6257 meldingen binnen. Zondag ging het nog om 8054 nieuwe gevallen, zaterdag om 8091, vrijdag om 9258 en donderdag zelfs om 9599 positieve tests.

15.20

1059 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn van zondag op maandag 1059 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er 599 minder dan zondag, toen 1658 positieve tests werden gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Bijenkorf houdt vast aan winkelen op afspraak

De Bijenkorf houdt ook vanaf woensdag vast aan winkelen op afspraak. Wel mogen er meer klanten per winkel naar binnen. De Bijenkorf zegt dat op deze manier goed in de gaten kan worden gehouden dat er niet te veel klanten binnenkomen. Bovendien waarderen klanten volgens de keten het winkelen op afspraak. Klanten kunnen wel korter van tevoren een afspraak maken. Dat kan tot één uur voor de geplande tijd van het winkelbezoek.

14.32

Aantal nieuwe ic-opnames op laagste niveau in een maand

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal in een maand tijd. Per saldo is het aantal patiënten op de ic's met 28 afgenomen. In totaal liggen nu 813 mensen op de ic's. In totaal liggen nu 2572 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 40 meer. De stijging komt voor rekening van de verpleegafdelingen. Daar kwamen het afgelopen etmaal 212 nieuwe coronapatiënten binnen.

14.24

Nieuwe priklocatie in Boxtel

Half mei opent GGD Hart voor Brabant een coronavaccinatielocatie in sportcomplex De Braken in Boxtel. Het is de achtste en laatste plaats in de regio Hart voor Brabant waar de GGD mensen gaat inenten tegen het coronavirus. Naast Boxtel en binnenkort Uden heeft de regio Hart voor Brabant al priklocaties in Veghel, Den Bosch, Tilburg, Boxmeer, Berghem en Waalwijk. De GGD Hart voor Brabant heeft met acht locaties een vaccinatiecapaciteit van 17.500 prikken per dag.

14.05

EU sleept AstraZeneca voor de rechter


De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen vaccinmaker AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmaceut levert al maanden veel minder coronavaccins dan is afgesproken, zo licht een commissiewoordvoerder het besluit toe. De commissie en de 27 EU-landen willen dat de farmaceut zich aan het contract houdt en versneld de beloofde doses levert.

13.33

Ruim 5000 avondklokboetes in een week


De politie heeft afgelopen week 5176 mensen een bekeuring gegeven omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend veertig illegale feesten en waarschuwde afgelopen week 89 mensen omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen.

Onlangs meldde de politie dat het aantal avondklokboetes 64 procent behelst van alle 112.975 coronabekeuringen die de politie in een jaar tijd heeft uitgeschreven: van begin maart vorig jaar tot 1 april dit jaar. Na dinsdagavond vervalt de avondklok.

12.43

'Britse premier wilde liever 'stapels lijken' dan lockdown'


De Britse premier Boris Johnson krijgt kritiek vanwege uitspraken die hij achter gesloten deuren zou hebben gedaan. Hij zei volgens de krant Daily Mail liever te zien dat 'duizenden lijken zich opstapelen' dan een nieuwe lockdown op te leggen. De regering noemt die beschuldiging onzin, maar de oppositie eist dat de zaak wordt opgehelderd.

11.11

383 patiënten in Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 383 coronapatiënten opgenomen. Zondag waren dat er nog 374. Dat maakte het ROAZ maandagochtend bekend. Eerder werd bekendgemaakt dat er 443 patiënten in de ziekenhuizen liggen, maar dat bleek een rekenfout. De afgelopen 24 uur zijn 40 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 29 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vijf werden er overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.55

Later beslissing over publiek bij voetbalwedstrijden


In de loop van de week komt er meer duidelijkheid of er ook in de laatste weken van het seizoen supporters mogen zijn bij de wedstrijden in het betaald voetbal. De KNVB heeft de overheid gevraagd om de pilotfase voor voetbalwedstrijden met publiek te verlengen tot het eind van het seizoen. Een woordvoerder van demissionair minister Tamara van Ark (Sport) laat maandag weten dat er eerst overlegd zal worden met de voetbalbond en burgemeesters.

09.33

Storing in corona-app verholpen


De storing in de CoronaCheck-app waardoor niet iedereen een testbewijs kreeg die toegang geeft tot een Fieldlab-evenement is dit weekend verholpen. Testen voor Toegang meldt dat bezoekers die geen bewijs op hun app hadden wel met een geprinte QR-code naar uitjes konden. De CoronaCheck-app, waarin een negatieve sneltestuitslag wordt omgezet in een QR-code die toegang verleent tot proefuitjes, had moeite met speciale tekens, zoals spaties of streepjes, in namen. Een achternaam als 't Hart werd niet herkend.

7.48

Voor vijfde dag op rij recordaantal besmettingen in India

In India zijn maandag voor de vijfde dag op rij een wereldwijd recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. Het afgelopen etmaal testten 352.991 inwoners van India positief op COVID-19. In totaal zijn in het Aziatische land al meer dan 17 miljoen mensen positief getest. Het aantal sterfgevallen nam toe met 2812 naar 195.123.

7.15

Groothandels moeten horeca soms voorschieten

Nu woensdag de terrassen opengaan komt de horecabranche weer in beweging, maar helemaal vanzelf gaat dat niet. Groothandels moeten de voorraden nogal eens voorschieten, omdat horecabazen simpelweg niet genoeg geld op hun bankrekening hebben staan. Dat heeft branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN) gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Bier, frisdranken, sauzen, sappen: al deze producten zijn tijdens de horecasluiting over de houdbaarheidsdatum gegaan en ondernemers moeten nu al die voorraden in één keer aanvullen, aldus Hans van der Eijk. Hij is eigenaar van horecagroothandel Hocras en bestuurslid van de SHGN. "Vooral kleinere horecaondernemers kunnen de rekening voor het inkopen van de voorraden niet altijd in één keer betalen." Maar de meeste horecazaken slagen er wel in hun nieuwe voorraden in één keer te betalen.

6.00

Hogescholen en universiteiten weer open

Vanaf maandag mogen hogescholen en universiteiten weer beperkt hun deuren openen. De bedoeling is dat elke student ten minste één keer per week in de collegebanken kan zitten. In de collegezalen en op de wandelgangen geldt wel 1,5 meter afstand houden. Bij klachten moeten studenten thuisblijven. Ze kunnen overigens twee keer per week – op vrijwillige basis - een gratis zelftest doen. Het testen is op vrijwillige basis. Instellingen controleren testuitslagen niet. Wel moedigen universiteiten en hogescholen hun studenten aan een zelftest te doen voordat ze naar college gaan.

6.00

Versneld prikken mogelijk met vaccin van Pfizer/BioNTech

De eerste versnelde extra leveringen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech komen maandag naar Nederland. Vorige week maakte de farmaceut bekend in het tweede kwartaal vervroegd 50 miljoen doses te kunnen leveren in de Europese Unie. Voor Nederland betekent dit dat 1,92 miljoen vaccins eerder geleverd worden, terwijl die eigenlijk pas in het vierde kwartaal zouden komen. In de komende week levert Pfizer 680.940 doses aan Nederland. Dat zijn er 190.000 meer dan gepland in die week.

In totaal levert Pfizer in het tweede kwartaal 9,85 miljoen doses aan Nederland. Van het vaccin zijn twee prikken per persoon nodig.

5.30

Jongeren uit medische risicogroep ingeënt

Een deel van de jongeren uit medische risicogroepen wordt vanaf maandag met voorrang gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat om jongeren geboren in 2003, 2004 en 2005 met een ernstig aangetast immuunsysteem, een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast, het syndroom van Down of morbide obesitas. Ze krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Een deel van de jongeren uit deze doelgroep woont in een instelling. In kleinere instellingen begint de vaccinatie door mobiele vaccinatieteams deze week. Jongeren die in grote instellingen wonen, worden vanaf volgende week door hun instellingsarts gevaccineerd. Thuiswonende jongeren met morbide obesitas of het syndroom van Down krijgen de uitnodiging van de huisarts en worden gevaccineerd op een vaccinatielocatie van de GGD.

5.00

Corona of niet: lintjesregen gaat door

Een paar duizend mensen zullen maandag worden verrast met een Koninklijke Onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen. Zoals elk jaar worden ter gelegenheid van de verjaardag van het staatshoofd veel mensen geëerd wegens hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.

Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de decoratie namens de koning kan worden opspelden. In verband met corona wordt dit in de meeste gevallen door een familielid gedaan en zullen er weinig gasten worden toegelaten. Verder bestaat de kans dat de uitreiking pas later deze week is, om 13.00 uur wordt officieel bekend wie dit jaar 'in de prijzen' valt. Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen. De oudste gedecoreerde dit jaar is een vrouw van 110, de jongste een vrouw van 35.

Kijk hier hoe een lintje kan worden aangevraagd, tekst gaat na het filmpje verder.

Wachten op privacy instellingen...

4.30 – KNVB heeft smaak te pakken gekregen
De KNVB doet een oproep aan de overheid om de pilotfase voor voetbalwedstrijden met publiek te verlengen voor de resterende wedstrijden van het seizoen. De KNVB laat weten dat het ‘in deze fase voor de operatie en logistiek rondom het traject sneltesten cruciaal is om door te gaan en niet stil te vallen’ en dat daarom contact is opgenomen met de overheid. Afgelopen weekend was er publiek bij alle wedstrijden in de Eredivisie.

"Het is wenselijk voor de bedrijfstak om in deze fase nog publiek te ontvangen", aldus de KNVB. "Ook met het oog op perspectief en loyaliteit richting fans en supporters is het fijn om nog (beperkt) publiek te mogen ontvangen." De voetbalbond meldt dat ook burgemeesters, lokale autoriteiten en de betaald-voetbalclubs achter de inzet van sneltesten bij een stadionbezoek staan.

De pilot verlengen is volgens de voetbalbond verstandig, omdat er pas net begonnen is met testen voor toegang. In het afgelopen weekend is volgens de KNVB bij de stadions alles prima verlopen. "Bij de ingang duurde het iets langer, maar iedereen zat op tijd op zijn plaats", zegt de woordvoerder. "We signaleren wel dat de app nog niet overal vlekkeloos werkt. Daarom is extra testen verstandig."

3.00 – Burgemeester kijken vooruit naar versoepelingen
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad Vormen, blikken maandag met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vooruit naar woensdag. Dan gaan de eerste versoepelingen van de strenge lockdown in. Ze bespreken onder meer handhaving van de strikte regels op terrassen. Die gaan woensdag voor het eerst van 12.00 tot 18.00 uur open. Politie en handhavers maken zich zorgen dat terrasgangers zich om die tijd groepsgewijs gaan verplaatsen naar parken.

Het Veiligheidsberaad zal het niet speciaal over maatregelen rond Koningsdag hebben. Dinsdag gelden alle strenge coronamaatregelen binnen en buiten nog. Deze feestdag is wat handhaving betreft dus niet anders dan elke zondag of vrije dag, aldus een woordvoerster van het beraad.

2.00

‘Beschermde Amerikaanse toeristen welkom’

Amerikaanse toeristen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, mogen komende zomer naar de Europese Unie (EU) reizen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zondag gezegd in een interview met The New York Times. Niet-essentiële reizen van de Verenigde Staten naar de EU werden meer dan een jaar geleden in de ban gedaan om de verspreiding van COVID-19 te beperken.

Volgens Von der Leyen leiden het snelle tempo waarmee in de VS wordt gevaccineerd en de vergevorderde gesprekken tussen de Amerikaanse en Europese autoriteiten over vaccinatiebewijzen er nu toe dat een aanpassing in het beleid mogelijk is.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...