Coronanieuws: 1041 nieuwe coronabesmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 1041 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

27 april om 06:13 • Aangepast 28 april om 10:38
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Ook deze Koningsdag hielden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

 • In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 411 coronapatiënten opgenomen, 28 meer dan maandag.
 • De voorbije 24 uur zijn 69 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, drie overleden het afgelopen etmaal.
 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gestegen met zeven, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
 • De gemeente Breda heeft het Valkenbergpark rond halfdrie dinsdagmiddag afgesloten omdat het daar te druk werd.
 • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

20.10

Veiligheidsberaad: straks rustiger in de openbare ruimte

Op sommige stedelijke plekken in Nederland is het dinsdag veel te druk geweest, maar omdat de avondklok nog van kracht is verwachten burgemeesters en veiligheidsregio's dat het straks rustiger wordt. Dat heeft het Veiligheidsberaad dinsdagavond bekendgemaakt in een verklaring.

Het Veiligheidsberaad zegt dat Nederlanders vorig jaar massaal gehoor gaven aan de oproep om Koningsdag vooral thuis te vieren, maar dat het dit jaar op sommige plekken heel anders was. "Dat men evenementen en een gezellig feest met elkaar mist, is begrijpelijk, vooral na zo'n lange periode, maar alleen door ons zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden, kunnen we stapsgewijs versoepelen", aldus Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

19.25

Virologen en mensen uit zorg bezorgd om drukte op straat


Virologen en mensen uit de zorg reageerden dinsdag bezorgd op de drukte in steden tijdens Koningsdag. In verschillende steden moest de politie ingrijpen omdat mensen zich niet hielden aan de coronaregels.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei bij het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 dat de grote bijeenkomsten 'zorgelijk' zijn met het oog op het coronavirus. "Maar het is ook begrijpelijk, mensen willen ruimte voor activiteiten", aldus Koopmans. "Alleen kunnen we ons niet veel permitteren."

19.01

Frankrijk begint proef met coronacertificaat voor vliegreis


Frankrijk is begonnen aan proeven met coronatestbewijzen voorafgaand aan vliegreizen. Functies die bewijzen dat iemand negatief is getest op het virus zijn toegevoegd aan de Franse evenknie van de CoronaMelder-app, die al op zo'n 15 miljoen telefoons is geïnstalleerd.

QR-codes laten zien of mensen negatief zijn getest op COVID-19. Daarnaast staan vaccinatiegegevens voortaan in de app, wat volgens transportminister Jean-Baptiste Djebbari helpt bij een snelle doorgang bij controles op luchthavens. De gegevens zijn afkomstig van het Franse zorgsysteem. Frankrijk onderzoekt de werking van de nieuwe functies eerst op binnenlandse vluchten naar Corsica.

18.45

Belgische burgemeesters: weersta lokroep Nederlandse terrassen


Burgemeesters van Belgisch Limburg roepen hun inwoners op de verleiding van de Nederlandse terrassen te weerstaan. Die gaan woensdag beperkt open terwijl de heropening in België pas voor zaterdag 8 mei staat gepland. De grensgemeenten maken zich vanwege de coronacijfers zorgen dat hun inwoners vanaf woensdag de grens oversteken voor een terrasbezoekje in bijvoorbeeld Maastricht.

De coronacijfers in het Maasland zijn niet goed, zowel aan Belgische als Nederlandse zijde. De burgemeesters vrezen dat terrasgangers de toestand verergeren. Coronaminister Hugo de Jonge zei vorige week al dat hij Belgische terrasgangers liever niet ziet komen.

16.55

Vaccinaties in Nederland onvolledig geregistreerd, OMT bezorgd

Het zicht op wie er in Nederland is gevaccineerd, is vertroebeld. Het vaccinatieregistratiesysteem CIMS heeft niet alle cijfers en is dus onvolledig. Het Outbreak Management Team is daar bezorgd over, staat in een nieuw advies.

Momenteel is maar 70 procent van alle vaccinatiegegevens bij het CIMS bekend. Die gegevens gaan over wie welk vaccin wanneer heeft gekregen en komen binnen via de 28 systemen van ziekenhuizen, GGD, zorginstellingen en huisartsenpraktijken. Van die 70 procent is ongeveer 90 procent van de GGD's. Daarom roept het OMT met klem andere partijen op om hun vaccinatiecijfers door te geven.

15.45

RIVM: 5373 nieuwe besmettingen, mogelijk vertekend door storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag 5373 nieuwe coronabesmettingen, flink lager dan een dag eerder. Het aantal is mogelijk lager door een technische storing bij de GGD'en, aldus het RIVM. Dat betekent dat er mogelijk meer coronabesmettingen zijn vastgesteld dan het RIVM nu meldt. Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het instituut. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.

Ook voor de storing was het aantal nieuwe besmettingen aan het dalen. Maandag deed het RIVM melding van 6246 nieuwe positieve tests, fors minder vergeleken met de dagen daarvoor:

 • Donderdag: 9599 positieve tests
 • Vrijdag: 9258
 • Zaterdag: 8091
 • Zondag: 8051
 • Maandag: 6246 (bijgesteld cijfer)
 • Dinsdag: 5373 (mogelijk vertekend door storing)

Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 55.097 positieve tests geregistreerd, een toename van 2 procent in vergelijking met een week eerder. Ook dat aantal en percentage is mogelijk vertekend door de storing van afgelopen nacht.

15.30

1041 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


In Brabant zijn van maandag op dinsdag 1041 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er 18 minder dan een dag eerder toen er 1059 besmettingen werden gemeld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...

14.42

Helft viert geen Koningsdag wegens corona


Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) viert dit jaar geen Koningsdag vanwege de coronamaatregelen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3300 mensen. En als het oranjefeest wél wordt gevierd, houden de meesten zich aan de coronaregels. Daar tegenover staat dat 52 procent van de ondervraagden aangeeft wél de verjaardag van Willem-Alexander te vieren.

Van de koningsgezinde feestvierders zeggen de meesten (38 procent) het oranjefeestje alleen te vieren of met het eigen huishouden. Bovendien zijn vier op de tien deelnemers van plan om dinsdag in hun woonplaats te blijven.

14.26

Helft viert geen Koningsdag vanwege coronavirus


Ruim 47 procent van de Nederlanders viert dit jaar geen Koningsdag vanwege de coronamaatregelen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3300 mensen. Als het oranjefeest wel wordt gevierd, houden de meesten zich aan de coronaregels. Daar tegenover staat dat 52 procent van de ondervraagden aangeeft wel de verjaardag van Willem-Alexander te vieren. De meesten - 38 procent - alleen of met het eigen huishouden.

14.00

Tijdens laatste weken met avondklok werd het al drukker op straat

De avondklok geldt dinsdagnacht voor het laatst. De avondklok lijkt Nederlanders de afgelopen maanden effectief van de straat te hebben gehouden in de late uren. Maar de laatste weken wordt het buiten langzaamaan drukker als het donker is. Ook na tien uur 's avonds - de nu nog geldende begintijd van de avondklok - zijn er meer mensen in de weer. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

13.43

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gestegen met zeven, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dinsdagmiddag rond halftwee. In totaal lagen toen 820 mensen met het coronavirus op de ic. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten ook toe, met achttien tot in totaal 1777 patiënten. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2597 mensen met het coronavirus, 25 meer dan een dag eerder.

13.25

'Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen'

"Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen." Met die woorden sloot koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven dinsdagmiddag af. Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad. De koning vierde in Eindhoven zijn 54e verjaardag. Net als zijn verjaardag vorig jaar vond het feest vanwege het coronavirus in aangepaste vorm plaats en was er bij de activiteiten geen publiek.

Wachten op privacy instellingen...
13.11

Kamer vraagt extra week voor behandeling wet toegangstesten

De Tweede Kamer debatteert een week later dan verwacht over de wet die regelt dat mensen met een bewijs van een negatieve coronatest bij evenementen en attracties worden toegelaten. Op initiatief van oppositiepartij SP is de behandeling van de wet naar volgende week geschoven, omdat de Kamerleden nog te veel vragen hebben.

Wachten op privacy instellingen...
12.56

Dicky en Jacob houden terras van hun eetcafé dicht: ‘Het is nog te vroeg’


Het terras van eetcafé Het Trefpunt in ’s Gravenmoer blijft voorlopig dicht. Waar andere horeca-uitbaters staan te springen om weer open te gaan, hebben Dicky en Jacob Bos besloten om nog even te wachten. “In eerste instantie waren we ook euforisch, maar als je realistisch kijkt, is het nog te vroeg.”

Dicky en Jacob Bos hebben besloten hun terras voorlopig nog niet te openen.
Dicky en Jacob Bos hebben besloten hun terras voorlopig nog niet te openen.
12.24

Politie beëindigt weer illegale feestjes


De Amsterdamse politie heeft maandagnacht op diverse plekken in Amsterdam grotere en kleinere illegale huisfeesten beëindigd. De politie kwam die op het spoor na meldingen van geluidsoverlast. Feestgangers kregen boetes of een waarschuwing. Verder werd een groot feest ontdekt in een Amsterdams bedrijfsgebouw en een in Diemen. Op die feesten zijn in totaal 150 mensen beboet vanwege het overtreden van de coronaregels.

11.43

België wist van risico's in EU-contract met AstraZeneca

De Europese Unie had kunnen weten dat het moeilijk was vaccinfabrikant AstraZeneca aan zijn afspraken te houden. De Belgische regering was gewaarschuwd dat het voorgestelde contract de EU weinig in handen gaf om tijdige levering van de coronavaccins af te dwingen, maar meende dat het al te laat was om die waarschuwing door te geven. Dat staat volgens nieuwsplatform Politico en opinieblad Knack in documenten die ze hebben opgevraagd.

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 411 coronapatiënten opgenomen, 28 meer dan maandag. De voorbije 24 uur zijn 69 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 44 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Vijf werden er overgeplaatst en drie overleden het afgelopen etmaal.

10.55

Boete voor overtreden avondklok in Sint-Michielsgestel


Bij een Bed & Breakfast in Sint-Michielsgestel zijn maandavond twee mensen bekeurd omdat die zich niets aantrokken van de avondklok en daar een feestje hielden. Toen de eigenaar - die het hiermee niet eens was - de politie belde, vluchtten vier tot zeven mensen weg. "Enkelen vlogen verderop bij mensen de tuin in", laat een wijkagent weten. De twee 'klanten' bleven achter. Zij kregen een bekeuring vanwege het overtreden van de avondklok.

Wachten op privacy instellingen...
10.50

Gezondheidsraad wacht op info EMA voor nieuw advies AstraZeneca

De Gezondheidsraad is in afwachting van informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA en hoopt zich daarna 'zo snel mogelijk' te kunnen buigen over een nieuw advies over het AstraZeneca-vacccin. Zorgminister Hugo de Jonge had daarom gevraagd. Hij wil weten of nieuwe informatie van het EMA aanleiding geeft 'om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen'.

09.20

Man ruziet over coronaregels in supermarkt en mishandelt medewerker


Een 51-jarige man uit Waalwijk is maandagavond aangehouden in een supermarkt aan het Bloemenoordplein in Tilburg na een ruzie over de coronaregels in de winkel. Hij sloeg een medewerker van de winkel tegen het hoofd. Toen hij er daarna vandoor wilde gaan, werd hij tegengehouden door andere supermarktmedewerkers tot de politie aankwam.

08.54

Ook mensen uit 1961 krijgen vaccinatie-uitnodiging

Donderdag krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1961 een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen die dit jaar 60 jaar oud worden. Zij kunnen vanaf dinsdag al online een afspraak inplannen via Coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het gaat om bijna 250.000 mensen.

Wachten op privacy instellingen...
08.00

Nog geen definitief besluit over Corso Zundert dit jaar

De Zundertse buurtschappen (verenigd in de Raad van Buurtschappen) samen met de stichting Corso Zundert hebben besloten dat zij nog even wachten met de knoop doorhakken over hoe het Corso 2021 eruit gaat zien. De Zundertse buurtschappen hebben aangegeven dat het voor hen haalbaar is om nog een maand te wachten met het nemen van een definitief besluit.

Een eerdere editie van het Corso in Zundert (Archieffoto: Jesse van Kalmthout).
Een eerdere editie van het Corso in Zundert (Archieffoto: Jesse van Kalmthout).

Dit betekent dat een ‘normaal corsojaar’ met praalwagens door de Zundertse straten nog steeds een reële mogelijkheid is, meldde de Stichting Corso Zundert dinsdagochtend. “Aan de ene kant ben ik blij dat ik op dit moment nog weinig te melden heb. Want dat betekent dat ik nog niet hoef te melden dat er in 2021 géén corsowagens door de straten van Zundert gaan trekken", zegt de voorzitter van de stichting. In Zundert wordt al maanden gewerkt aan verschillende scenario’s.

Vrijwilligers en speciaal opgerichte werkgroepen treffen voorbereidingen hoe er, met in achtneming van alle coronamaatregelen, gebouwd kan worden aan de corsowagens. Voor alle fases in het bouwproces worden manieren bedacht om dit veilig en verantwoord te kunnen doen. Zo wordt de kans op een corso-optocht door de Zundertse straten zo groot mogelijk gehouden.

06.30

Planning schoolvakanties speelt geen rol in vaccinatieplanning

Bij het versturen van uitnodigingen voor vaccinaties wordt niet specifiek rekening gehouden met schoolvakanties en de spreiding daarvan. De prikvolgorde is gebaseerd op leeftijd en niet op regionale verschillen in vakantiedata, laat een RIVM-woordvoerder aan NU.nl weten. Eventuele hoop dat noorderlingen (die als eerste schoolvakantie krijgen) als eerste gevaccineerd worden en deze zomer ingeënt op reis kunnen, is niet terecht. Die zaken staan los van elkaar.

04.00

Verkoop aantal campers in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld

Het aantal campers in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld. Onlangs werd de 150.000e camper op kenteken gezet. Dat blijkt uit verkoopcijfers die branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie met De Telegraaf heeft gedeeld. Volgens voorzitter Leo Diepemaat zijn avontuur, vrijheid en onafhankelijkheid de belangrijkste drijfveren achter de aankoop van een camper. En sinds vorig jaar komt er nog een bij: veilig kunnen reizen in coronatijd.

03.30

Voor de laatste keer de avondklok

Nederland moet dinsdagavond voor de laatste keer vóór tien uur binnen zijn. Ruim drie maanden geleden, op 23 januari, gold de avondklok voor het eerst, toen nog vanaf negen uur 's avonds. Later werd dat tien uur. De avondklok werd ingesteld in de strijd tegen het coronavirus, om zo het aantal besmettingen te verminderen.

03.30

Weekcijfers RIVM: stijgende lijn in besmettingen nog niet voorbij

Ook afgelopen week zijn hoogstwaarschijnlijk meer coronabesmettingen aan het licht gekomen dan de week ervoor. Het RIVM maakt later op de dag het exacte aantal bekend. In de zes dagen sinds de vorige rapportage zijn 49.750 positieve testresultaten geregistreerd. Met een gemiddelde van ruim achtduizend per dag is de kans groot dat het totale aantal dat van een week eerder zal overstijgen. Toen noteerde het RIVM 53.981 positieve coronatesten.

03.30

Gewone regels gelden ook deze Koningsdag, geen extra handhaving

Gemeenten roepen inwoners op deze Koningsdag zo veel mogelijk in hun eigen buurt te blijven en drukke plekken te mijden. Maar het wordt mooi weer en dat nodigt meestal uit tot een uitstapje. Toch zeiden gemeenten eerder geen extra maatregelen te nemen. Omdat nog steeds strenge coronamaatregelen gelden en de versoepelingen pas woensdag ingaan, blijft de handhaving hetzelfde. Wel zijn mogelijk extra toezichthouders op de been.

03.00

Winkeliers vrezen massale leegstand na de zomer

Winkels dreigen na de zomer massaal te verdwijnen en er gaan tienduizenden banen verloren door de structurele schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie INretail dinsdag in De Telegraaf. Volgens voorzitter Jan Meerman 'heeft corona de kwetsbaarheid van onze binnensteden aan het licht gebracht en begint het echte werk pas als de steunmaatregelen aflopen.

01.00

OMT adviseert noodrem voor versoepelingen coronaregels

Mocht het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd weer fors toenemen, moet een stokje worden gestoken voor verdere versoepelingen van de coronaregels. Dat zegt het Outbreak Management Team. Dat raadt het kabinet aan heel voorzichtig om te gaan met de volgende stap, na het openen van de terrassen op woensdag. Het gaat dan om het openen van locaties als dierentuinen en pretparken en het toestaan van binnen sporten. Die stap staat onder voorbehoud voor 11 mei gepland.

00.00

'Met de finish in zicht' zou Diederik Gommers niet versoepelen

Arts en voorman Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zou toch liever zien dat er woensdag geen versoepelingen worden doorgevoerd. Dan mogen winkels weer meer mensen ontvangen en terrassen weer open tot zes uur 's avonds. "Ik zou niet versoepelen, zo met de finish in zicht, ik zou het niet doen", zei hij maandagavond aan tafel van de talkshow Beau.

Wachten op privacy instellingen...

Hij wijst daarbij op de verminderde mentale weerbaarheid van verpleegkundigen en artsen in overvolle ziekenhuizen. "Ze zijn nu zes maanden bezig en je ziet op plekken hele hoge uitval. Als de collega's in Brabant er zo doorheen zitten. Dan zeg ik: jongens, ik had iets meer rust gewild."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...