Video

Koning Willem-Alexander viert 54e verjaardag in Eindhoven

27 april 2021 om 07:16 • Aangepast 27 april 2021 om 10:57
nl
Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn 54e verjaardag in Eindhoven. Het is zijn achtste Koningsdag. Voor het tweede jaar op rij zijn de festiviteiten vanwege het coronavirus aangepast. Vorig jaar vierden Willem-Alexander en zijn gezin op 27 april nog 'Woningsdag'. Een digitaal feestje vanuit Paleis Huis ten Bosch. Dit jaar gaan de koning, koningin en prinsessen wel op pad.
Profielfoto van Sandra Kagie & ANP
Geschreven door
Sandra Kagie & ANP

In Eindhoven is geen publiek aanwezig. Maar Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane hebben een vol programma dat zich afspeelt op de High Tech Campus. Het gezin begint de dag met het rijden in een karavaan van oude en nieuwe auto's. De koning rijdt met Amalia voorop in een oude DAF die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italië.

Ook staan er onder meer optredens, een regioquiz en een talkshow op het programma. Vanaf 10.45 uur is het bezoek van de Koninklijke familie te volgen via een livestream bij Omroep Brabant.

Met een kroontje op geslapen
Een van de weinigen die de Oranjes vandaag wél van dichtbij meemaakt, is cabaretier Leon van der Zanden. Hij presenteert het buitenprogramma op de High Tech Campus. Ter voorbereiding heeft hij vannacht met een kroontje op geslapen, vertelt hij dinsdagochtend lachend in het programma WAKKER! op Omroep Brabant radio.

Bijzonder noemt de cabaretier het zeker. "En dat komt vooral door mijn moeder", legt hij uit. "Zij is fan. En ze is nu pas trots op mij." De gemeente Eindhoven heeft voor de viering van Koningsdag 1,75 miljoen euro uitgetrokken. 'Zonde van het geld', zo vindt de helft van de Nederlanders. Dat blijkt uit de Jaarlijkse Koningsdagenquête van de NOS uitgevoerd door IPSOS.

The Streamers
Na hun bezoek aan Eindhoven reizen de Oranjes terug naar Den Haag waar ze bij Paleis Noordeinde de repetitie van het optreden van supergroep The Streamers bijwonen. Die band, bestaat uit onder anderen Guus Meeuwis, Frank Lammers, Kraantje Pappie, Suzan & Freek en Nick & Simon. De supergroep geeft dinsdagavond een livestreamconcert vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen.

Om halfvijf is er, net als vorig jaar, een Nationale Toost. Aan dat proostmoment werkt de koning mee. Of ook overige leden van de koninklijke familie, die vorig jaar via het scherm het glas met hem hieven, te zien zijn is nog niet bekend.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.