Advocaat die agent aanreed en zijn vriendin mishandelde, moet stoppen

30 april 2021 om 17:15 • Aangepast 1 mei 2021 om 16:53
nl
Een advocaat uit Veghel, die een praktijk runt in Eindhoven, mag zijn werk niet meer doen. Dit komt door een uitspraak van het hof van discipline. De man heeft gedrag vertoond dat een advocaat onwaardig is en het vertrouwen in de advocatuur schaadt, zo bepaalde het hof. Het komt zelden voor in ons land dat een advocaat, zoals dat officieel heet, van het tableau wordt geschrapt. Onder anderen Bram Moszkowicz ging hem voor.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het gaat om de man die in december 2019 met zijn auto inreed op een agent. Het was volgens het hof niet de eerste keer dat hij aanhouding door de politie probeerde te voorkomen. Ook kwam hij in opspraak door mishandeling van zijn toenmalige vriendin.

Voorwaardelijke schorsing
Het hof neemt het de advocaat ook kwalijk dat hij op het moment dat hij een van de delicten pleegde een voorwaardelijke schorsing boven het hoofd had hangen. Het hof weegt verder mee dat de raadsman gedurende de juridische procedure die tot deze uitspraak heeft geleid, blijft verwijzen naar omstandigheden waaraan hij naar eigen zeggen zelf geen schuld heeft.

Het hof maakt overigens ook melding van 'enkele eerste stappen' die de advocaat heeft gezet om zijn leven te beteren en zijn carrière een andere wending te geven. Hieronder vallen het beëindigen en verkopen van zijn horecaonderneming. Ook werkt hij aan een betere verstandhouding met de politie. Maar deze en andere pogingen gaan lang niet ver genoeg om van de maatregel van schrapping af te zien, aldus het hof.

De advocaat kan altijd nog proberen zich opnieuw te laten inschrijven ('als hij tot de conclusie komt dat hij is geslaagd in zijn voornemens'), maar een eventuele terugkeer in het ambt kan jaren duren.

De zaak tegen de advocaat was aanhangig gemaakt door Jan Frederik Schnitzler, de deken van de orde van advocaten in Oost-Brabant.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!