LIVEBLOG

Coronanieuws: 1223 nieuwe besmettingen in Brabant

1 mei om 06:15 • Aangepast 2 mei om 13:23
Archieffoto
Archieffoto
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De verdere versoepeling van de coronaregels, die verwacht werd voor 11 mei, wordt uitgesteld omdat de ziekenhuiscijfers tegenvallen.
  • 1223 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Totaal aantal positieve besmettingen in Nederland passeert grens van 1,5 miljoen.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 420 coronapatiënten opgenomen, evenveel als vrijdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 43 nieuwe coronapatiënten opgenomen, drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.
  • Frans Bauer en zijn vrouw Mariska zijn besmet met het coronavirus, ze hebben milde klachten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

19.30

Paus opent gebedsmarathon voor einde coronapandemie

Paus Franciscus heeft het zaterdag het startsein gegeven voor een wereldwijde gebedsmarathon die de hele maand mei gaat duren. Gevraagd wordt te bidden voor het einde van de coronapandemie. Tegelijkertijd zullen ook de mensen worden herdacht die zwaar zijn getroffen door de crisis.

De geestelijk leider van de katholieke kerk hield zaterdagavond in een kapel van de Sint-Pietersbasiliek de eerste rozenkrans-gebedsdienst, in gezelschap van ruim 150 gelovigen. De komende tijd zal dagelijks, in telkens een ander bedevaartsoord, een speciale dienst worden gehouden. Op 31 mei zal Franciscus de manifestatie afsluiten in de tuin van het Vaticaan.

18.25

GGD telefonisch bereikbaar, online afspraak maken kan nog niet


Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus en zich willen laten vaccineren tegen het virus kunnen daarvoor weer een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen en vlak voor 22.00 uur meldde de GGD dat ook online alles weer werkte.

De storing is veroorzaakt "door een hardware-probleem bij een van onze leveranciers. Hierdoor ondervonden we helaas problemen tijdens inloggen op verschillende GGD-applicaties", twitterde de GGD GHOR Nederland.

17.25

Drukte in winkelsteden op eerste zaterdag na versoepelingen


De eerste zaterdag dat mensen weer zonder afspraak mochten winkelen, heeft in veel steden voor drukte gezorgd. Omdat winkels nog wel met voorwaarden te maken hebben, zoals een maximaal aantal bezoekers per 25 vierkante meter, stonden in de straten van veel binnensteden lange rijen voor de winkels.

De gemeente Eindhoven riep mensen zelfs op helemaal niet meer naar de binnenstad te komen en ook in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Leiden werden maatregelen genomen. Een woordvoerder van winkeliersvereniging INRetail sprak eerder op de dag al van een "gezellige zaterdagdrukte."

15.55

1223 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn 1223 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat meldt het RIVM zaterdag . Dat zijn er 203 minder dan vrijdag, toen werden nog 1426 besmettingen geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...

15.45

Totaal aantal coronabesmettingen passeert 1,5 miljoen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn nu 1.502.562 Nederlanders positief getest. De RIVM-cijfers passeerden zaterdag de grens van 1,5 miljoen.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 49.190 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 7027 bevestigde besmettingen per dag. Het weekgemiddelde was de afgelopen veertien dagen niet zo laag.

15.30

Gemeente Eindhoven: kom niet naar binnenstad wegens drukte


De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen omdat het er te druk is. "Het is erg druk in de binnenstad. Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is. Houd 1,5 meter afstand!", schrijft de gemeente zaterdagmiddag op Twitter.

Het is de eerste zaterdag sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen dat winkelen in niet-essentiële winkels weer is toegestaan zonder afspraak. Wel gelden er voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan per 25 vierkante meter.

14.27

Cambuur viert kampioenschap in helikopter


Voetbalclub SC Cambuur heeft zaterdag de titel in de Keuken Kampioen Divisie gevierd met een helikoptervlucht boven Leeuwarden. Op meerdere plekken juichten supporters vanaf de grond de spelers en staf toe. De gemeente Leeuwarden had de vlucht aangeboden. De gebruikelijke huldiging was niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen.

14.09

177 Nederlands vertrokken voor proefvakantie

Een toestel met aan boord 177 Nederlandse vakantiegangers is zaterdag rond 13.00 uur vertrokken naar Gran Canaria. Daar verblijven ze tot en met 8 mei in een hotel. Het is de tweede Fieldlab-proefvakantie. Er hadden zich 68.000 mensen aangemeld voor het experiment. Dit keer mogen de deelnemers wel van het resort af. Dat was tijdens de eerste Fieldlab-proefvakantie, naar Rhodos, nog uit den boze.

Van de 180 door reisorganisaties Corendon en TUI geselecteerde reizigers bleken er vrijdag twee positief te testen op het coronavirus. Deze twee hoorden tot een gezelschap van vijf mensen, en daardoor moesten die alle vijf thuisblijven. Twee 'nieuwe' vakantiegangers waren bereid alsnog mee te vliegen.

13.33

Aantal patiënten daalt weer


In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 2638 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 68 minder dan vrijdag. Na zes achtereenvolgende dagen van stijging is voor het eerst weer sprake van een daling van het aantal opgenomen coronapatiÙnten.

11.40

Efteling baalt van uitstel coronaversoepelingen

De coronaversoepelingen die vanaf 11 mei zouden ingaan zijn met minstens één week uitgesteld vanwege het nog altijd hoge aantal coronapatiënten. "We balen. We waren er klaar voor om open te gaan", zegt een woordvoerder van de Efteling. "We waren er ook al een tijd mee bezig, keken ernaar uit. Aan de andere kant vinden we het ook belangrijk dat er voldoende vertrouwen is vanuit de overheid om open te gaan. Het is afwachten."

11.14

Uitstel opening sportscholen 'tegenvaller' fitnessbranche

Het uitstel van de heropening van sportscholen is een tegenvaller voor de fitnessbranche. Dat zegt directeur Ronald Wouters van brancheorganisatie NL Actief, waarbij ongeveer duizend sportlocaties zijn aangesloten. Wouters zegt dat sportscholen juist deel van de oplossing van de coronapandemie zijn. "Mensen kunnen dan werken aan hun vitaliteit, weerstand en gezondheid, wat heel belangrijk is. Bewegen is juist het beste."

11.04

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 420 coronapatiënten opgenomen, evenveel als vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdag rond elf uur bekend. Daar staat tegenover dat 34 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vijf werden er overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.56

Dierentuinenvereniging erg teleurgesteld

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen is teleurgesteld dat de dierenparken op 11 mei toch nog dicht moeten blijven. Het kabinet besloot zaterdagochtend dat opening, gezien het aantal ziekenhuisopnames, nog te vroeg is voor verdere versoepelingen. Directeur Wineke Schoo van de NVD baalt: "We kunnen het bezoek op onze locaties goed reguleren. En we bieden juist ruimte aan de mensen waar dat het hardst nodig is, in volle steden et cetera."

10.47

Geen verdere versoepelingen coronaregels vanaf 11 mei

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdagochtend weten. In stap 2 mogen pretparken, dierentuinen en andere doorstroomlocaties buiten open. Ook mag er dan weer binnen worden gesport en gaan bijvoorbeeld theaters weer open. Ook zou er nog meer buiten gesport mogen worden.

Wachten op privacy instellingen...

09.54

Technische problemen met website voor coronatest

Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen problemen ondervinden bij het maken van een afspraak via internet. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. "We werken aan een oplossing." Medewerkers van het callcentrum zijn bereikbaar om afspraken in te plannen en mensen te bellen met testuitslagen.

08.24

Bauers besmet met coronavirus

Frans Bauer en zijn vrouw Mariska zijn besmet met het coronavirus. Dat laat de zanger uit Fijnaart weten op Instagram. "We hebben milde klachten”, schrijft hij bij een foto van Mariska en hem in bed.

Wachten op privacy instellingen...
08.26

Pauzeknop dreigt voor stap twee van openingsplan

Het ziet er niet goed uit voor stap twee van het openingsplan. Diverse OMT’ers stellen dat de druk op de zorg nog te groot is, is te lezen in het AD. De politiek hakt dit weekeinde de knoop door. Volgens het oorspronkelijke routeboekje naar een open zomer zou het kabinet dit weekend besluiten om vanaf 11 mei meer mogelijk te maken: pretparken en dierentuinen zouden dan gecontroleerd open kunnen, binnen- en buitensport en culturele activiteiten zouden ruimte krijgen.

Ook volgens Marino van Zelst van het Red Team en de Tilburg University zijn we nog lang niet toe aan stap twee van het openingsplan.

Wachten op privacy instellingen...
05.33

VWS komt om in twee miljard mondkapjes, spatschermen en handschoenen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar tegen het advies van professionele inkopers in extra mondkapjes en andere beschermingsmiddelen besteld. De voorraad is daardoor opgelopen tot boven de twee miljard stuks, terwijl er nu amper vraag is en de houdbaarheid van de spullen beperkt is, is te lezen in de Volkskrant. Het ministerie heeft inmiddels elf magazijnen vol beschermingsmiddelen, vooral mondkapjes, maar ook schorten, handschoenen, spatbrillen en jassen.

Foto: Pexels
Foto: Pexels
03.30

Fieldlab-proefvakantie naar Gran Canaria van start

Voor de tweede Fieldlab-proefvakantie vertrekt een groep Nederlandse vakantiegangers zaterdagmiddag om een uur van Schiphol naar Gran Canaria. Daar verblijven ze tot en met 8 mei in een viersterrenhotel. Anders dan bij de eerste Fieldlab-proefvakantie naar Rhodos mogen deelnemers wel van het resort af. Voor de vakantie kregen reisorganisaties Corendon en TUI in totaal 68.000 aanmeldingen binnen voor 180 plekken.

01.39

Forse stijging aantal jongere coronapatiënten in ziekenhuizen

Tijdens deze coronagolf liggen er in de ziekenhuizen veel meer jongere patiënten, van tussen de 30 en 50 jaar oud. Niet alleen daalt de gemiddelde leeftijd van coronapatiënten, mede door vaccinatie van ouderen, maar ook in absolute zin is er sprake van een forse stijging van het aantal ernstig zieke jonge mensen dat ziekenhuiszorg nodig heeft. De Britse variant van het virus is een mogelijke oorzaak van hogere ziekenhuisopname, meld Trouw.

23.43

WHO geeft Moderna-vaccin goedkeuring

De Wereldgezondheidsorganisatie WHPO heeft vrijdagavond goedkeuring gegeven voor het gebruik van het Moderna-vaccin tegen het coronavirus als dat nodig is. Het is de vijfde entstof die op de WHO-lijst is gezet om wereldwijd versneld ingezet te kunnen worden door landen. De WHO wil zo snel mogelijk medicijnen, vaccins en diagnostiek beschikbaar te maken in noodsituaties. Moderna was al toegelaten op ander meer de Amerikaanse en Europese markt.

23.17

Bestuurders reisorganisaties eisen andere opzet reisadviezen


Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt kleurcodes voor negatieve reisadviezen tijdens de coronacrisis onjuist. Dat betogen drie bestuurders uit de reisbranche in een open brief aan demissionair minister-president Mark Rutte. Ze stellen dat reizigers in veel landen die nu nog de code oranje krijgen, wat staat voor een negatief reisadvies, daar veel minder risico op een coronabesmetting lopen dan in Nederland.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...