Coronaweekcijfers in Brabant redelijk stabiel: 9451 nieuwe meldingen

4 mei om 18:51 • Aangepast woensdag om 11:48
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Brabant ligt iets lager dan vorige week. Waar het RIVM toen 9917 meldingen binnenkreeg, waren dat er de afgelopen zeven dagen 9451. Wel lieten veel minder mensen zich testen. Dat komt waarschijnlijk door het begin van de meivakantie, meldt het RIVM.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Vooral onder kinderen werd veel minder getest dan voorgaande weken. Dat komt vermoedelijk door gesloten scholen. Als in een klas iemand positief test op het coronavirus moet de rest in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen mogen ze op school weer lessen volgen. Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn relatief gezien de meeste besmettingen ontdekt. Dat aantal stijgt al weken.

Ziekenhuisbezetting hoog, maar stabiel
De situatie in de Brabantse ziekenhuizen is sinds twee weken redelijk stabiel. Dat wil zeggen: de instroom van nieuwe coronapatiënten en de ziekenhuisbezetting blijft hoog, maar de snelle stijging is eruit. Er liggen zo'n 400 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 120 op de intensive care. Dat zijn er ongeveer even veel als tijdens de eerste coronagolf van het voorjaar in 2020.

Het gevolg hiervan is dat veel 'gewone zorg' niet geleverd kan worden. Door 40 procent van de operaties is momenteel een streep gezet. Ziekenhuizen denken minimaal een jaar na deze coronapiek nodig te hebben om deze wachtlijsten weg te werken. Intensivecare-leidinggevenden vrezen voor burn-outs bij hun personeel, omdat ze al maandenlang niet op adem kunnen komen.

IC-bezetting door coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (beeld: ROAZ)
IC-bezetting door coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (beeld: ROAZ)

Veel opnames 40- tot 60-jarigen
Ten opzichte van de start van de derde coronagolf ziet het RIVM nu dat veel meer mensen tussen de 40 en 59 in het ziekenhuis belanden. Die toename is maar liefst 109 procent. Alleen onder 80-plussers daalt het aantal coronapatiënten (met 60 procent) dat in het ziekenhuis terechtkomt. Dat heeft te maken met het vaccinatieprogramma.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...