Liveblog

Coronanieuws: bibliotheken mogen op 20 mei open

12 mei 2021 om 07:31 • Aangepast 13 mei 2021 om 09:29
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het RIVM heeft in Nederland tot dusver vier gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gevonden.
  • De helft van de 6700 basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen, terwijl het ministerie alle coronatesten deze week verdeeld wilde hebben.
  • Er waren woensdag 1175 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

We sluiten dit liveblog

22.30

Knops: voorlopig toch geen coronasteun voor Sint Maarten

Sint Maarten krijgt voorlopig toch geen coronasteun, dit keer omdat de regering van het eiland nog steeds niet het wanbestuur van het vliegveld heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een brief aan de minister-president Silveria Jacobs. Het gaat om ongeveer 18 miljoen euro wat Sint Maarten vooralsnog niet krijgt.

21.40

Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

19.45

Reizen naar Bonaire vanaf 19 mei weer mogelijk

Vanaf 19 mei is reizen naar Bonaire weer mogelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

19.43

Partijen willen ook bibliotheken weer open laten gaan

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat ook bibliotheken volgende week weer open mogen, mits de situatie in de ziekenhuizen dat toelaat. D66, CDA, PvdA en ChristenUnie dienen een voorstel daartoe in tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus.

19.25

Vakcentrale: werknemer moet nooit gedwongen worden tot coronatest

Werknemers mogen zich nooit gedwongen voelen om een coronatest af te nemen, ook niet als hun baas daar op aandringt. De lichamelijke integriteit is daarvoor te belangrijk, betoogt de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De koepel van vakorganisaties voor onder andere de politie, ambtenaren en zorgmedewerkers zegt desondanks signalen te krijgen dat werkgevers personeel dwingt een test te doen.

18.29

Tot acht weken cel voor bedreigen RIVM-directeur Van Dissel

Een van de vrouwen die RIVM-directeur Jaap van Dissel op internet bedreigde is woensdag veroordeeld tot een celstraf van acht weken waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter achtte de 54-jarige Geertruida T. uit Apeldoorn ook schuldig aan opruiing. Ze had in de chatgroep 'iedereen succes gewenst die naar het huis van Van Dissel gaat'.

18.11

Indiase coronavariant tot nu toe vier keer opgedoken in Nederland

Het RIVM heeft in Nederland tot dusver vier gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gevonden. De variant lijkt volgens het instituut mogelijk extra besmettelijk, maar niet van invloed op de werking van de coronavaccins die nu worden gebruikt. De eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van de Indiase variant op de werking van de vaccins zijn 'bemoedigend', zegt viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. "Maar er is nog veel onzekerheid."

17.36

Helft van basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

De helft van de 6700 basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen, terwijl het Ministerie van Onderwijs van plan was alle coronatesten deze week onder scholen verdeeld te hebben. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt het teleurstellend. "De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school."

16.20

Zes weken cel voor Van Dissel-bedreiger

Een 53-jarige vrouw uit Terneuzen die RIVM-directeur Jaap van Dissel op internet bedreigde, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van zes weken, waarvan vier weken voorwaardelijk. Dieuwke P. had in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen tot het plegen van geweld tegen de RIVM-directeur. In die chat werd ook diens huisadres gedeeld en opgeroepen om 'met bakstenen' naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan.

15.53

Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is woensdag verder gedaald tot het laagste peil sinds eind maart. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6604 besmettingen per etmaal.

15.35

Corendon: bij ons vijf keer zoveel boekingen als vorige weken

Bij Corendon worden momenteel vijf keer zoveel vakanties geboekt als in de vorige weken. Dat laat de reisorganisatie weten aan het ANP. Ook bij concurrenten in de reisbranche neemt het aantal boekingen sinds de coronapersconferentie van dinsdag toe.

15.32

Baudet verklaart in debat: voor zover ik weet heb ik geen corona

Tijdens het debat over de formatie begon Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zijn inbreng met een korte verklaring dat hij, voor zover hij zelf weet, geen corona heeft. Dat deed hij nadat Kamervoorzitter Vera Bergkamp kort ingreep en hem daartoe aanspoorde. Baudet kwam met de toelichting omdat Kamerleden zorgen hadden vanwege berichten in verschillende media.

Voorafgaand aan het debat zei hij tegen meerdere journalisten dat mensen met wie hij "een glaasje wijn" had gedronken op de fractiekamer het virus hadden opgelopen. Zelf was hij daarna ook een paar dagen ziek geweest, meldt BNR. "Griep had ik. Met koorts. Misschien gewone griep, misschien de coronagriep, dat weet ik niet." Baudet heeft zich niet laten testen. Hij is fel tegenstander van de coronamaatregelen en noemt covid een "zware griep".

15.25

Opnieuw ruim duizend nieuwe besmettingen in Brabant


In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1175 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Op dinsdag ging het om 1015 nieuwe infecties.

Wachten op privacy instellingen...
15.11

Van Dissel niet bang dat besmettingen plots weer zullen toenemen

De kans dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen binnenkort weer omhoog zal schieten is volgens Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet groot. Volgens hem is 'met enige zekerheid te voorspellen' dat de dalende trend niet ineens weer zal ombuigen tot een toename.

14.39

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

De coronavaccinatie bij de GGD 'loopt heel erg goed', vindt programmadirecteur Jaap van Delden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het loopt behoorlijk op", zei de man die de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Van Delden verwacht dat het tempo zal blijven oplopen en dat deze week de 7 miljoenste prik wordt gezet. Nu staat dit aantal volgens berekeningen van het RIVM op circa 6,6 miljoen. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben al twee prikken gekregen en zijn dus maximaal beschermd tegen het coronavirus. Van de meeste vaccins zijn twee doses nodig, van het vaccin van Janssen is slechts één prik nodig.

14.37

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen fors gedaald

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2345 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 april. Ten opzichte van dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 135. Dat is de grootste daling in een dag sinds 1 januari. In minder dan twee weken tijd zijn meer dan 350 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

14.19

België geeft tweede AstraZeneca-prik eerder, Nederland nog niet

Belgen die worden ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca krijgen hun tweede prik in het vervolg een stuk sneller. De periode tussen de twee prikken wordt ingekort van twaalf naar acht weken. Daardoor zijn de Belgen mogelijk al tot drie weken eerder helemaal beschermd. In Nederland volgt de tweede prik vooralsnog wel pas na twaalf weken.

14.02

Zonnebankenbranche kwaad over voortdurende sluiting

De branchevereniging van zonnestudio's Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) is verbolgen over het feit dat de sector ondanks nieuwe coronaversoepelingen niet open mag. Ze wijzen erop dat het raar is dat prostituees wel weer aan de slag mogen, dat danslessen weer toegestaan worden en dat binnen sporten weer mag, maar binnen zonnen niet. Volgens de branchevereniging is dat niet uit te leggen.

13.43

Druk op reguliere zorg lijkt stabieler te worden

Ziekenhuizen hebben het nog steeds ontzettend druk met de zorg voor coronapatiënten, maar de druk op zorg voor mensen met andere klachten lijkt iets stabieler te worden. Zo zijn er iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week. Negen Nederlandse ziekenhuizen kunnen zorg die binnen zes weken moet worden gegeven niet binnen die periode leveren, en dat is gelijk aan vorige week. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het aantal ziekenhuizen dat 'kritieke planbare zorg', zoals kankerbehandelingen, niet meer helemaal volgens planning kan leveren, is wel iets gestegen. Nu ondervinden 28 ziekenhuizen problemen, vorige week waren het er 26. Zo'n 38 procent van de ziekenhuizen kan geen planbare zorg leveren, zoals knie-, heup- en staaroperaties. Vorige week was dit 35 procent.

13.29

Internationaal onderzoek: wereld faalde bij aanpak coronacrisis

Internationale onderzoekers vellen een vernietigend oordeel over de wijze waarop de wereld de coronapandemie aanpakte. De virusuitbraak in China kon door een 'giftige cocktail' van factoren uitgroeien tot een 'catastrofale crisis' voor de mensheid, concludeert het Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response. Ze stellen dat wetenschappers jarenlang hebben opgeroepen maatregelen te nemen om de mensheid te beschermen tegen een pandemie. Daar zou onvoldoende mee zijn gedaan.

12.56

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen al bijna een kwart lager dan tijdens de piek van eind april. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakte dat woensdag duidelijk in een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Kuipers meldde dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met COVID-19 per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is de som van opnames op verpleegafdelingen en intensive cares. In de laatste weken van april piekte dat gemiddelde nog op 312. Het cijfer van de laatste vier dagen dat de voorzitter van de acute zorgsector noemde, ligt 23,4 procent daaronder. "Dit toont aan dat de trend zich voortzet en dat is gunstig", zei Kuipers.

12.33

Duizenden proberen wekelijks voor te dringen bij prik

Duizenden Nederlanders proberen een vaccinatie-afspraak in te plannen, nog voor ze aan de beurt zijn. De GGD belt wekelijks bijna 3000 onrechtmatige afspraken af. "Als je voordringt, neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Wacht alsjeblieft op je beurt." Dat zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws. Dagelijks plannen zo'n 85.000 mensen een afspraak in voor hun coronavaccinatie.

12.02

'Huisartsen veel gebeld door mensen die prullenbakvaccin willen'

Huisartsenpraktijken worden de afgelopen dagen veel gebeld door mensen die een overgebleven vaccin tegen het coronavirus willen. "Mensen staan te springen om een vaccin, Nederland wil heel graag gevaccineerd worden", zegt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van Prullenbakvaccin.nl. Die site moet voorkomen dat vaccindoses ongebruikt weggegooid worden. De site trekt momenteel ongeveer 70.000 bezoekers per uur.

11.42

381 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdag 381 coronapatiënten. Dat zijn er acht minder dan een dag eerder. Er werden 37 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, daar tegenover staat dat 45 patiënten werden ontslagen. Vijf coronapatiënten overleden en vijf patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

11.29

Huisartsen krijgen vergoeding voor extra werk rond vaccinaties

Huisartsen krijgen een aanvullende vergoeding voor het extra werk dat ze hebben gekregen door de coronavaccinaties en de pauze met het vaccin van AstraZeneca. Ze moesten door de onderbreking bijvoorbeeld patiënten afbellen en later, toen het vaccineren werd hervat, opnieuw uitnodigen. Ook voor het selecteren en uitnodigen van patiënten uit bepaalde medische risicogroepen, die met voorrang worden geprikt door de GGD of door teams die mensen thuis vaccineren, krijgen de huisartsen een extra bedrag.

10.50

'Zorgbonus is te weinig, er moet een structurele oplossing komen'

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt de zorgbonus bij lange na niet genoeg. Volgens de beroepsvereniging moet er een structurele aanpassing in de zorg komen, in plaats van een eenmalige bonus.

10.47

'Zorgbonus is pure minachting voor verpleegkundigen'

De bonus van 200 tot 240 euro voor zorgpersoneel van het demissionaire kabinet is 'pure minachting van verpleegkundigen en verzorgenden', reageert Michel van Erp van de medische vakbond NU'91. "Hoe kan het kabinet nu nog ooit spreken over waardering voor deze beroepsgroep, als je eerst 500 euro in het vooruitzicht stelt en dat nu opeens meer dan halveert", vraagt de vakbondsman zich af.

09.48

Stadion van PSV open

Supporters van PSV kunnen vanaf maandag 17 mei weer naar het Philips Stadion. Het bezoek aan het stadion is gratis. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je dagelijks terecht op de tribune om bijvoorbeeld je zelf meegenomen lunch te eten of om een foto te maken. Via ingang 20 kunnen fans naar binnen. Op zondagen is het stadion dicht.

09.37

TUI verwacht opleving zomertoerisme

Reisorganisatie TUI rekent op een opleving van het toerisme deze zomer. Het van huis uit Duitse concern put moed uit de hervatting van de vliegreizen in het Verenigd Koninkrijk, wat ook in het aantal boekingen te merken is. Verder boeken ook landen binnen de Europese Unie voortgang met het weer openen van de grenzen, aldus TUI.

09.36

1 op 100 besmette personen was volledig gevaccineerd


Mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus raken amper nog besmet, maar uit cijfers die het Outbreak Management Team (OMT) vermeldt in zijn laatste advies, blijkt nog eens dat vaccinatie geen volledig garantie geeft. Van alle mensen die in april positief testten, was 1 procent volledig gevaccineerd, meldt het OMT. Nog eens 2 procent had een eerste dosis vaccin gekregen, maar liep het virus toch nog op. Van 7 procent van de besmette personen was de vaccinatiestatus onbekend.

08.44

'Uitval overbelast personeel bedreiging voor de ziekenhuiszorg'

De hoge uitval van overbelast ziekenhuispersoneel vormt 'een bedreiging voor de kwaliteit en continuïteit van zorg', waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nog eens in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Aandacht voor de 'duurzame inzetbaarheid' van zorgverleners is van groot belang, schrijft de inspectie. Die vindt de laatste ontwikkelingen wel 'voorzichtig hoopvol' stemmen.

De toezichthouder merkt op dat onder artsen en verpleegkundigen 'een breed gedeeld gevoel van falen' ontstaat, omdat niet alle patiënten meer de zorg krijgen die zij verdienen. Het is daarom 'van belang dat er voldoende nazorg en steun is voor zorgverleners, vooral wanneer zij betrokken zijn bij een incident in de patiëntenzorg of geconfronteerd worden met agressie van patiënten en hun naasten'.

08.21

Bijna 4 miljoen kijkers volgen coronapersconferentie

Ruim 3,9 miljoen Nederlanders keken dinsdagavond naar de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek. De persconferentie werd uitgezonden op NPO 1 (2,48 miljoen kijkers), RTL 4 (1,01 miljoen kijkers) en SBS6 (431.000 kijkers).

De persconferentie, waarin mogelijke versoepelingen werden aangekondigd met ingang van volgende week, trok minder kijkers dan de laatste op 21 april. Toen keken er ruim 4,7 miljoen Nederlanders. De coronapersconferentie van eind april 2020 trok destijds vooralsnog de meeste kijkers. Maar liefst 7,8 miljoen Nederlanders schakelden toen in.

Kijk hier naar een samenvatting van de persconferentie:

07.55

OMT: versoepelen is makkelijk, maar terugdraaien haast onmogelijk

Het versoepelen van coronamaatregelen is eenvoudig, maar het terugdraaien van versoepelingen als de situatie toch tegenvalt zal 'welhaast onmogelijk' zijn, waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT). In het laatste advies aan het kabinet roepen de deskundigen het kabinet op tot terughoudendheid. Ze wijzen erop dat het aantal besmettelijke personen 'nog altijd hoog is'.

07.15

Vaccinatieprogramma voor zeevarenden begint half juni

Medio juni start een vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Daarvoor komen alle zeevarenden in aanmerking die werken op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer. Door de prikken kunnen mensen hun werk aan boord van zeeschepen wereldwijd veilig voortzetten, stelt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR).

Omdat alle zeevarenden nooit binnen één aaneengesloten periode in Nederland zijn, zal vaccinatie over de komende maanden worden uitgespreid. Inenting gebeurt in een aantal grotere havens en op Schiphol.

07.00

Giro555 open voor coronabestrijding in arme landen

De samenwerkende hulporganisaties openen vandaag Giro555 voor een nationale actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. De aftrap van de actie is bij de vaccinatie-locatie bij De Jaarbeurs in Utrecht. Dat heeft het Rode Kruis laten weten.

"Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont: het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is", zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555. De hulporganisaties achter deze actie zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Wachten op privacy instellingen...
07.00

Aantal uitgesproken faillissementen blijft historisch laag

Het aantal uitgesproken faillissementen is in april verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in de afgelopen maand 124 bedrijven en instellingen bankroet. Dat zijn er 21 minder dan in maart. Het CBS benadrukt dat het aantal uitgesproken faillissementen op een historisch laag niveau ligt.

Deskundigen denken dat dit te maken heeft met de overheidssteun die bedrijven in deze coronatijd ontvangen.

Wachten op privacy instellingen...
06.30

Kamer debatteert vanmiddag over corona-aanpak kabinet

Het demissionaire kabinet verdedigt vanmiddag de corona-aanpak in de Tweede Kamer. Dinsdag maakte het kabinet bekend op woensdag 19 mei meer versoepelingen te willen invoeren, als de ziekenhuisopnames het toelaten.

Zo is het onder meer de bedoeling dat binnensportlocaties zoals sportscholen en zwembaden onder voorwaarden weer opengaan, terrassen weer langer open mogen en sekswerkers aan de slag kunnen. Het debat staat gepland vanaf halfvier.

06.00

CNV: coronacrisis hakt er bij veel werkenden stevig in

De coronacrisis hakt er bij veel werkenden psychisch stevig in, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2600 eigen leden. 36 procent van de ondervraagden kampt met steeds meer werkstress naarmate de crisis langer duurt. 42 procent doet het werk met minder plezier en ruim één op de vijf (21 procent) zit tegen een burn-out aan.

Van de respondenten heeft 32 procent vaker te maken met onderlinge spanningen op de werkvloer en wordt 36 procent steeds somberder. 17 procent zegt vaker te maken te hebben met agressie van klanten, cliënten of omstanders.

06.00

30 procent van sportschoolklanten zegde sinds corona abonnement op

Sportscholen verloren sinds het begin van de coronacrisis zo'n 30 procent van hun klanten, meldt brancheorganisatie NL Actief aan NU.nl. Ze verwachten de komende maanden nog een tijd rode cijfers te schrijven, maar zien wel beterschap wanneer alle maatregelen vervallen. Als alles goed gaat, mogen sportscholen volgende week woensdag opnieuw de deuren openen.

Zij het in groepen van maximaal twee personen, met reserveringen en maximaal dertig personen per ruimte. Uitbaters zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen, maar verwachten de eerste maanden geen geweldige cijfers.

05.45

Vorig jaar een hausse aan klachten bij Inspectie SZW

Een ware hausse aan klachten en signalen kwam vorig jaar binnen bij de Inspectie SZW, ruim twee keer zoveel als andere jaren. Van de 15.300 meldingen was bijna de helft gerelateerd aan corona, meldt Trouw. Dat varieerde van een werknemer die s ochtends met veel collega's in een krappe gang moest staan om in te klokken tot een collega die verkouden is, maar zich niet ziek durft te melden, omdat de baas verwacht dat hij sowieso komt.

Vooral degenen die laagbetaald werk verrichten, op flexibele basis, werden extra getroffen door de gevolgen van corona, meldt het jaarverslag van de Inspectie SZW, dat woensdag uitkomt. Een groep die daarbij extra opviel, waren de arbeidsmigranten.

05.00

Fors meer klachten over geluidsoverlast sinds corona

Sinds de corona-uitbraak in Nederland is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Dat concludeert dataplatform LocalFocus na een analyse van politiecijfers. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 187.000 herriemeldingen, tegenover 120.000 in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat betekent een stijging van ruim vijftig procent van het aantal meldingen in coronatijd.

In alle provincies en gemeenten in Nederland is meer geklaagd over geluidsoverlast dan in het jaar ervoor. Ook is er in alle onderzochte maanden meer geklaagd dan dezelfde periode een jaar eerder. Augustus had met een toename van ruim 70 procent veruit de hoogste piek. In provincie Noord-Holland steeg het aantal overlastmeldingen met ruim 80 procent het hardst. De luidruchtigste gemeente in coronatijd is gezien de meldingen Groningen, gevolgd door Den Helder, Zandvoort, Leiden en Utrecht.

04.00

Vrouwen die RIVM-directeur Van Dissel bedreigden voor de rechter

De twee vrouwen die verdacht worden van het bedreigen van RIVM-directeur Jaap van Dissel, moeten woensdagmiddag voor de politierechter in Den Haag verschijnen. De 54-jarige vrouw uit Apeldoorn en de 53-jarige vrouw uit Terneuzen worden ook verdacht van opruiing.

In een groepsapp van berichtendienst Telegram werd opgeroepen tot het plegen van geweld tegen de RIVM-directeur. Daarbij werd ook zijn huisadres gedeeld. De vrouwen plaatsten in deze chatgroep opruiende berichten. Ze zouden onder meer geloven in complottheorieën dat er een satanistisch en elitair pedonetwerk bestaat, waar Van Dissel ook toe zou behoren.

02.00

Janssen levert mogelijk minder vaccins

Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, zo schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Hij had deze maand gehoopt op een 'stabiele instroom' van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne.

01.45

Kabinet wil bonus geven aan alle zorgmedewerkers

Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg die maximaal twee keer modaal verdienen. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus. Of net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen. De Jonge gaf al eerder aan een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Wel is er dus een inkomensgrens.

01.20

NS wil reizigers met kortingen verleiden


De NS wil reizigers weer terug in de trein krijgen door kortingen te geven op treinkaartjes . Ook komt de vervoerder met nieuwe abonnementen voor werkgevers, die de NS vanaf de zomer stapsgewijs wil lanceren. "Door corona is er een aanzienlijk deel van onze vaste reizigers die nu niet voor de trein kiest", legt bestuurslid Tjalling Smit uit.

Het is voor de NS topprioriteit om hen weer terug in de trein te krijgen, zegt hij. "Dat doen we door onze dienstregeling op te schalen en door in te zetten op druktespreiding zodat reizigers een comfortabele reis hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!