LIVEBLOG

Coronanieuws: 1008 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

13 mei om 07:37 • Aangepast 14 mei om 11:28
Foto: Omroep Brabant.
Foto: Omroep Brabant.
In dit liveblog hielden we je donderdag, Hemelvaartsdag, op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen vandaag 359 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Tussen woensdag en donderdag zijn 1008 mensen in Brabant besmet geraakt met het coronavirus.
  • Minister overweegt ook spreiding patiënten bij 'inhaalzorg'.
  • Kabinet bereid te kijken of kermissen weer eerder kunnen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

We sluiten dit liveblog

22.13

Bas kreeg overgebleven coronavaccin

Bij sommige huisartsen kun je mogelijk een overgebleven coronavaccin krijgen. Dat overkwam Bas Toemen. Hij mailde zijn huisarts afgelopen week om te laten weten dat hij graag in aanmerking komt voor een overgebleven vaccin. "Maandag werd ik opeens gebeld dat ik de volgende dag mijn vaccin mocht komen halen", vertelt Bas verbaasd. Deze week kreeg hij het AstraZeneca-vaccin.

21.06

Zeven miljoen coronaprikken gezet

Donderdag is de zeven miljoenste coronaprik gezet. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge weten.

Wachten op privacy instellingen...
18.35

Amazon geeft gevaccineerde sollicitanten een bonus

Nieuwe personeelsleden van Amazon die gevaccineerd zijn en daar bewijs van kunnen laten zien, krijgen een bonus van 100 dollar. Dat heeft de grootste webwinkel ter wereld bekendgemaakt. De komende tijd wil Amazon 75.000 mensen aannemen in de distributiecentra en als bezorger.

16.19

Landelijke RIVM-cijfers onder weekgemiddelde

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 6088 nieuwe coronabesmettingen in Nederland gemeld. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde van 6498 besmettingen van de afgelopen zeven dagen.

Het zijn er ook 294 minder dan een dag eerder, toen er 6382 positieve tests werden gemeld. Dat aantal van woensdag heeft het RIVM donderdag aangepast, eerst meldde het instituut 6422 positieve tests tussen dinsdag- en woensdagochtend.

16.01

Drukte binnenstad Eindhoven

Het is donderdagmiddag erg druk in de binnenstad van Eindhoven. De gemeente roept mensen op weg te blijven en zich aan de coronamaatregelen te houden.

Wachten op privacy instellingen...
15.19

Cijfers RIVM

In Brabant zijn donderdagmiddag 1008 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is iets minder dan een dag eerder. Woensdag werden 1171 nieuwe besmettingen in Brabant gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
14.45

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2231 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds eind maart.

Ten opzichte van woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 114. Dat is een iets minder grote daling dan de dag ervoor, toen er met 135 minder mensen de grootste daling in een dag sinds 1 januari genoteerd werd.

Op de verpleegafdelingen zijn 109 bedden vrijgekomen ten opzichte van woensdag. Op die vleugels liggen nu 1498 coronapatiënten. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijf naar 733. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

14.00

Circa 800 muziekliefhebbers welkom bij Beethoven-Fieldlab


Het Residentie Orkest uit Den Haag speelt vrijdagavond de Vijfde Symfonie van Beethoven voor het eerst weer voor een, naar wordt gehoopt, redelijk gevulde zaal. Van de ruim duizend stoelen in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen wordt 80 procent te koop aangeboden aan negatief op corona geteste, niet-kwetsbare belangstellenden. Dat zijn mensen jonger dan zeventig jaar, zonder zeer ernstig overgewicht of lijdend aan bepaalde ziekten. Het evenement geldt als een zogeheten Fieldlab-evenement, waarmee wordt uitgezocht hoe dergelijke concerten ondanks het coronavirus veilig kunnen plaatshebben.

13.15

Priklocatie Den Haag sluit vanwege mogelijke komst ADO-supporters

Donderdag- en zondagmiddag sluit de vaccinatielocatie van de GGD bij het stadion van ADO Den Haag. Reden is dat er veel fans worden verwacht, zegt een GGD-woordvoerder.

Donderdagmiddag speelt ADO thuis tegen Willem II en bij winst kan het de kans op degradatie verkleinen. Zondag speelt het de laatste wedstrijd uit tegen FC Twente.

Op beide dagen sluit de priklocatie om 13.00 uur, tot het einde van de dag. Mensen die er een afspraak hadden zijn geïnformeerd, hun prik wordt nu in Rijswijk gezet.

11.18

359 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag 359 coronapatiënten, 22 minder dan woensdag. Er werden 34 nieuwe patiënten opgenomen in de verschillende ziekenhuizen. Daar tegenover staat dat 55 patiënten werden ontslagen, drie coronapatiënten overleden en tien patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

10.10

Storioni Festival gaat online door

Het internationale Storioni Festival waarbij kamermuziek centraal staat, gaat van 27 tot en met 30 mei alleen online door. De tien geplande concerten worden live gestreamd. Uitzendingen blijven daarna 72 uur beschikbaar voor degenen die een kaartje hebben gekocht. Dit laat het Muziekgebouw Eindhoven vandaag weten.

De livestreams van de Lunchpauzeconcerten op vrijdag 27 mei worden gratis aangeboden.

07.00

'Coronacrisis tastte ook cyberveiligheid aan'


Bedrijven hebben vorig jaar bij het begin van de coronacrisis fouten gemaakt bij het snel introduceren van onlinediensten of het verplaatsen van bedrijfsinformatie naar online-opslagsystemen. Ook werkten mensen door corona massaal thuis, waar systemen vaak niet goed beveiligd zijn.

Mede daardoor is het aantal cyberincidenten wereldwijd vorig jaar toegenomen tot 5258 bevestigde datalekken. In 2019 waren dat er nog 3950. Dat zegt telecomprovider Verizon naar aanleiding van een jaarlijks rapport over cybersecurity.

06.00

Bonaire versoepelt de coronamaatregelen


Bonaire versoepelt vandaag de coronamaatregelen . Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Op het eiland is het aantal met corona besmette personen gedaald naar tien. Er zijn geen mensen met het virus meer in het ziekenhuis opgenomen.

Na drie weken in risiconiveau 4 te hebben gezeten gaat Bonaire naar risiconiveau 3. Dat betekent onder meer dat bars, restaurants en casino's tot middernacht open kunnen blijven. Er gelden nog veel beperkende maatregelen in de samenleving, zo mogen privé niet meer dan tien personen samenkomen. Vanaf 19 mei geldt voor Nederlanders een reisadvies met de kleurcode geel voor Bonaire.

04.00

Suikerfeest door corona opnieuw in kleine kring


De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Moslims over de hele wereld mogen overdag weer eten, drinken en roken. Het einde van het vasten wordt gevierd met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd. Normaal gesproken is dat een groot feest vol lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden. Door het coronavirus is dat net als vorig jaar niet mogelijk.

03.30

Sinds lange tijd geen besmettingen en coronadoden op Curaçao


Op Curaçao zijn woensdag geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Ook is er niemand overleden aan de gevolgen van het virus. Ook een dag eerder waren er geen besmettingen, toen overleed er wel een coronapatiënt. Daarmee lijkt de coronagolf van de afgelopen maanden achter de rug.

De laatste keer dat het eiland geen besmettingen kende, was bijna drie maanden geleden. In de periode daarna steeg het aantal coronagevallen enorm tot meer dan 4700 geregistreerde besmettingen begin april. Nu zijn er voor zover bekend nog 113 mensen op het eiland besmet.

01.00

Kabinet overweegt ook spreiding patiënten bij 'inhaalzorg'


Patiënten die wachten op een operatie die door de coronacrisis is uitgesteld, moeten daarvoor mogelijk naar een ander ziekenhuis dan waar de operatie was gepland. Het kabinet overweegt ook bij het inhalen van uitgestelde behandelingen patiënten te gaan spreiden over het land, zoals dat ook met coronapatiënten gebeurt. Dat zegt minister Tamara van Ark van Medische Zorg.

Zij komt nog deze maand met een plan waarmee de gezondheidszorg de opgelopen achterstand kan inlopen. "Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn", vindt de minister. Het plan wordt opgesteld in nauw overleg met de zorgsector, benadrukt Van Ark.

Wachten op privacy instellingen...
00.00

Kabinet bereid te kijken of kermissen eerder kunnen


Kermissen blijven de komende weken nog verboden. Maar het demissionaire kabinet is bereid om te kijken of ze kunnen worden toegevoegd aan de derde stap van het heropeningsplan, die op zijn vroegst begin juni wordt gezet. Het onder voorwaarden toestaan van vergunningsplichtige evenementen, waar kermissen onder vallen, staat nu nog een stap later in het schema.

PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet tijdens het coronadebat om kermissen direct weer mogelijk te maken. Wilders kreeg bijval van premier Ruttes VVD. "Je zou de kermis ook kunnen zien als de Efteling", opperde waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans. Haar voorstel om te kijken of kermissen dan wellicht mee kunnen worden genomen in stap drie van het heropeningsplan, kon rekenen op instemming van zowel Wilders als Rutte. Maar de premier wilde nog geen harde toezegging doen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...